2020. november 20., péntek

Dörgölőzünk

                Nagyokhoz és erősekhez tartozni oly jó. Meg a legtöbb tyúkja is a legerősebb kakasnak van. Aminthogy számtalan barátja van gazdag és befolyásos embereknek is. (Amíg gazdagok és befolyásosak).

            Ez valahogy benne van az emberi természetben, mintegy kiirthatatlanul. A legnagyobb és legerősebb ősember árnyékában oltalmat keresve bújt meg a többi véznácska - a későbbi értelmiségiek -, s ez úgy bennünk maradt, hiába találtunk fel azóta világraszóló dolgokat, mint pl. az intimbetét vagy a brazil családsorozatok.

            Hát ezért lett Liszt szlovák. Kis nemzetek mindig is meglehetős üldözési mánia-potenciállal rendelkeznek, minél kisebbek, annál nagyobbal. Jólesik kideríteni, hogy nevezetes  személyiségek, kiknek géniusza előtt ország-világ térdre hull: tulajdonképpen a mieink. A kis nemzet áll a sarokban, mint a gethes, neurotikus kisgyerek az óvodában és mindenáron bizonyítani akar. Hogy a nagyok befogadják. Hogy játszanak vele. Vagy legalább vegyék észre. (A szerencsétlen ekkor még nem tudja, hogy egyedül lenni nem is olyan rossz.)

            Kevés olyan dolog van, amire az állatvilágban ne lenne példa: a ragadozókon kívül a védtelen tömeg mindenáron nyájba, rajba, csoportba igyekszik tömörülni, legyen szó korrallhalacskáról, háziverébről avagy levéltetűről.

            Hát ezért van annyi magyar Nobel-díjas. Mármint, ha fensőbbséges ősmagyar szemmel vizsgáljuk a dolgot. Ugyanis, ha e lényegesen torzító szemüveget hajlandóak vagyunk letenni, mindjárt láthatóvá válik, hogy a sémi származásúak százalékaránya kábé annyi, mint kobakos gyümölcsben - pl. dinnyében - a vízé. Ami persze nem baj. A baj az, hogy miközben káprázatos kiállítású "Magyar Nobel-díjasok" könyv kerül kiadásra, egyidejűleg prominens politikus szájából hallik prosztó viccelődés a gázkamrába küldöttek kárára. S ehhez új-fasiszta, új-horthysta, új-szálasista gyülevészkedések szolgáltatnak kemény hátteret. Nem is a tömegről van itt szó, kérem szépen - a tömeg úgyis mindig gyűlöl valamit. Hanem, izé... az ország vezetőiről, vagy ki a ...  túróról...

            Fönt említettek osztályokkal primitívebb tálalása az a röplap volt, amelyet sokan megkaptak az ún. bársonyos ún. forradalom után. Végre megtudtuk, hogy a Paradicsomban szlovákul beszéltek. Persze irodalmiul és nem rusznyákul, mert ez esetben az Úr emígyen szólhatott volna a vétkező emberpárhoz: - Idzte hett.

            Nem is igen sokkal ezután eme röplap-szerű képződmény magyar mutánsa is kezembe került, amelyből nagy csodálkozásomra egyértelműen kiderült: a Paradicsomban bezony magyarul beszélgettek. Talán ómagyarul? Mert ebben az esetben az Úr elbocsátó szép üzenete ekképpen is hangozhatott volna: - Latiatuc, feleim, mit cinaltatuc... (Lehet, hogy ezeket az irományokat valamilyen internacionalista táborban barkácsolják össze harmatos lelkivilágú amatőrök.)

            Hát ezért volt a mai modern szlovák állam jogelődje a dicsőséges Nagymorva Birodalom. Ugyanakkor – ugyanezért lettek nagy hirtelenjében vérrokonaink az ugyancsak dicsőséges pályát befutott hunok. Meg a szkíták, természetesen. Meg a sumérok. Meg egyáltalán mindenki, aki számít - még abból a rózsaszínű múltból, mikor is Magyarország partjait minimum három tenger mosta, de lehet, hogy öt, beleértve a Sárga tengert is.

            Sőt. Ugyanez okból csakis a szintúgy dicsőséges dákok lehettek a mai románok ősei. Legfeljebb még a franciák, akarnak-nem akarnak.

            Vigyázni kéne ezekkel a múlt homályába vesző eredeztetésekkel. Mert ha eléggé visszamegyünk az időben, minden nemzet genetikai állománya a negroid vonal felé tendál. Ebben a filozofikusan játékos értelemben Éva, minden nemzet ősanyja - néger volt. Felesleges felháborodnod, kopaszra borotvált fejű fradidrukker pajtásom. A tiéd is, mármint, ha van vonzalmad elsajátítani bármilyen játékos filozófiát, noha ez oldaladról eleddig nem igazán ismerhettünk meg.

            Tudják, Amerikában van négergyűlölet. Sőt, igazából csak ott van. Elhiszem, hogy ez nem egy forradalmi újdonság. És azt esetleg tudják, miért szemtelenség is egyben az amerikai négergyűlölet? Hát csak azért, mert a feketéket erőszakkal hurcolták oda. Az ő vérük, amely egyáltalán nem fekete, meg a rézbőrűeké, akikre a fenemód civilizált európai hódítók hajtóvadászatot rendeztek és akiknek a vére szintúgy piros, locsolta meg azt a jó termékeny földet, ahol most a világ vezető gazdasága tenyészik. Tömörítve: amíg dolgozni kellettek, addig jók voltak.

            Vigyáznunk kéne hát az ilyen görcsös kényszer-eredeztetésekkel. A gazdagrokon-kereséssel. Meg a "Nagy és dicső faj leszármazottai vagyunk"- kal.

    A nemzethalál víziója nagyon is reális. Csak, persze, nem kizárólag a magyar nemzetre vonatkoztatva. A kis népek éppen eltűnőben vannak a világ színes színpadáról. Nyugi, nem lesz fájdalmas: lehull a nevedről az ékezet, a mekcseny, a román lágyítójel, amint az már minden számítógépes programban bevett és mindennapos gyakorlat. Azt a hátralévő kis időt valahogy békességesebben is eltölthetnénk egymással.

            Nem délibábos ős-kereséssel. Nem dörgölőzéssel.