2020. november 20., péntek

Bájsziköl (1. rész)

 

BÁJSZIKÖL

 

(provokatív biciklireszk)

 

 

I.fejezet

 

Indulás előtt. Jóbarátok és fermetek. Az Olvasó első találkozása az Utazóval. Önmagad elől nem menekülsz. A Jármű is bemutatkozik.

                                      

 

                Az Utazó a „Kanyar” kocsmában üldögélt, mint nagy Utazások előtt általában mindig. Ha igazán hűek akarunk maradni az igazsághoz, azt is el kell mondanunk, hogy majd minden este itt üldögélt, akár tervezett utazásokat, akár nem. Az utazások előestéjén azonban fokozott hangsúllyal üldögélt a kocsmában. Mondhatnánk, direkt azért ült a kocsmában, mert másnap utaznia kellett.

            Hogy miért kellett utaznia, azt csak az utolsó pár évben merte megkérdezni önnönmagától. Annyit sütött ki mindössze, hogy gyerekkorától kezdve mindig, folyton- folyvást csak utazni akart. Ilyen alakok valószínűleg mindig is voltak. Egyikük például az ókori Rómában élt és igen szűkszavú illető lehetett, mert tömören csak annyit mondott: navigare necesse est. Lehet, hogy ezt akkor találta ki magának a szűkszavú római, amikor hosszú évek után ő is megkérdezte magától: miért? Mi végre az egész?

            Szerény véleményünk szerint e kérdés luftballonja jó pár ezer éve lebeg a történelem vérrel áztatott síkságai és a századok csatazajtól visszhangzó hegyvonulatai felett, hogy némi költői színezetet is vigyünk egyébként oly száraz mondanivalónkba. És nagy valószínűséggel mindenki fölteszi saját magának. Legalább egyszer az életben.

            Annyira minden Utazó rájött, hogy az Utazás azt jelenti: van Célod, azaz fontos és sürgős Dolgod, amit senki más nem végezhet el helyetted, csakis és kizárólag Te. (Kitűnő dolog Nagybetűkkel írni tetszés szerinti Szavakat, ha nagyobb Hatást akarunk elérni. Mivel ez a fogás más Elbeszélőknél már bevált, a továbbiakban magunk is alkalmazni kívánjuk.) Ha ezt a teljességgel légből kapott vélekedést még megspékeled egy-két olcsó, buta és minden utcasarkon beszerezhető vélemény-mintával („önmagad megtalálása”, „tapasztalatszerzés”, „más kultúrák megismerése”, stb., stb.), akkor mindjárt szert is tettél egy egész jó kis Életcélra, ami nem teljesen szokványos, sőt sokan még irigyelni is fognak érte, ami már magában megérte az egész erőfeszítést.

            Utazónk tehát a ”Kanyar”-ban üldögélt, és, amit már szintén volt szerencsénk említeni, ezúttal fokozott hangsúllyal. Jelen volt még néhány Jóbarát, már amennyire egy Utazónak egyáltalán lehetnek nem hogy Jóbarátai, de egyáltalán Barátai. Mindenesetre eléggé régen ismerték egymást és elég jól kijöttek egymással és eléggé gyakran találkoztak is csak úgy, minden kifejezett ok és cél nélkül és mindezek tetejébe még majdnem mindig őszinték is voltak egymáshoz. (Ha ezt a listát alaposan végigböngésszük, talán mégiscsak lehet őket Jóbarátoknak nevezni.)

            Üldögéltek a langy nyárvégi alkonyatban, itták a sert meg hozzá a fermet nevű italt, ami tudvalevőleg a legértékesebb gyógynövényekből készül és ez okból roppant mód üdvös hatással bír az emberi szervezetre nézvést.

Különösen sörrel elegyítve.

            - Irigyellek - sóhajtott Jóbarát I.

            - Hm - mondta tömören az Utazó, hasonló tömörséggel, mint annak idején ama bizonyos római és nagyon szerette volna, ha a szél ebben a pillanatban jelentőségteljesen hátrafújta volna a haját. Ez néhány tucat okból kifolyólag teljességgel lehetetlen volt, ezért szabadjon mindössze kettővel előhozakodnunk: a., ebben az időben az egész Síkságon tökéletes szélcsend honolt, b., az Utazó tökkopasz volt, ami hagyományosan részét képezte az Utazási Előkészületeknek.

            - Én is irigyellek - mondta Jóbarát II. és az Utazó egyre fokozottabban érzékelte, hogy milyen fenemód tökös dolog is egy Utazás és hogy milyen fantasztikusan belevaló pasi is ő. 

            - De szívesen veled mennék - sóhajtott Jóbarát III. egy jó nagyot. Az Utazó szerényen és sokatmondóan mosolygott. Pici jól leplezett büszkeséget hivatott kifejezni e nem szándéktalanul szerény mosoly, pici tömény, fensőbbséges és önérzetes kis magabiztosságot, egyszóval csupa olyan érzést, amilyenekkel egy Utazónak a hétköznapi életben igen ritkán van szerencséje találkozni. „Jobb vagyok nálatok, hapsikáim, tudom, de azért nem kell olyan nagy feneket keríteni a dolognak, mert esetleg még azt találnátok hinni teljesen alaptalanul, hogy nem is vagyok igazából olyan szerény, mint amilyennek látszom” - sugallta a mosoly.

            Jóbarát I. és Jóbarát II. tényleg irigyelte az Utazót. Jóbarát III. meg tényleg szívesen elment volna vele, bár ez utóbbi kívánságot az Utazó már nemigen volt hajlandó komolyan venni. Jóbarát III. ugyanis pontosan ezt mondta egy évvel ezelőtt is, amikor az Utazó éppen egy másik nagy Utazásra készülődött. Sőt, ha kissé visszakukkantunk az időben, Jóbarát III. nem csak tavaly mondta ugyanezt, hanem tavalyelőtt, meg azelőtt is. Legalább öt évre visszamenőleg. Még a hangsúly is ugyanez volt. (Bár ennek a hangsúly-dolognak azért pontosabban utána kéne járni. )

            - Talán jövőre - csillantotta meg előttük a lehetőséget az Utazó.

            - Igen, jövőre, jövőre biztosan veled megyek - fogadkozott izgatottan Jóbarát III. Egyszeriben hasonló módon nyilatkozott a másik két Jóbarát is. Köztük és az Utazó között talán az volt a legnyilvánvalóbb különbség, hogy ő bizony nem csak akkor akart Utazni, ha Italokat fogyasztott. Színjózanon is, folyton - folyvást, mindig is csak Utazni akart. Most, a harmadik fermet után meg persze még fokozottabban, de hát az alkohol már csak ilyen. De igazából így, az enyhe alkoholos befolyásoltság állapotában is leginkább csak egyedül kívánt Utazni.

            Merthogy egyedül akart lenni. Egyedül, a forgalmas országutakon, egyedül, a csöndes, zöld mentoloscukorka-illatú erdős mellékutakon, amelyek oly zártak néha, mintha egy csupazöld alagútban haladna. Továbbá egyedül akart éjszakázni szikrázó, fényes csillagképek alatt és tűlevelű erdők mohapárnáján. Valamint - kell-e említeni? - sötét, kemény hegyek között. A probléma abban rejlett, hogy egyáltalán nem érezte magát rosszul, ha reggel egyedül kellett fölkelnie és egyedül kellett elkészítenie és megennie az Utazók hagyományos táplálékát: a híres- hírhedt Zacskóslevest. Tudta már jól, hogy a Magány csodálatos dolog. És aki egyszer – igazából - rájött az ízére, nem is vágyik már társaságra.

            Mindezeket csak úgy mellékesen gondolta, miközben kortyolt a fermetből, melynek oly csodálatos hatása van az emberi szervezetre, kiváltképp sörrel elegyítve. A fermettől, na meg az utazási láztól egész szervezete magasabb fordulatszámra kapcsolt. Most már tényleg nagyon vágyott rá, hogy útnak induljon, hogy legyen Célja, fontos és sürgős Dolga, amit senki más nem végezhet el helyette, csakis és kizárólag Ő.

Persze, meglehet, olcsó és talán buta dolog is” önmagunk keresése” .

Meg az ún. „tapasztalatszerzés”.

Hogy az ”idegen kultúrák megismeréséről”  már akár ne is beszéljünk. (Mint köztudott, idegen kultúrákat nem is lehet megismerni, éppen azért, mert idegenek. A sajátunkat meg egyenesen reménytelen, éppen, mert benne vagyunk.)

            De az Utazó akkor is vágyott ezekre a dolgokra. Vágyott rá, mert Utazó volt és ez volt az Élete.

            Érdekes módon volt egyszer egy leány, mellesleg - vagy inkább főleg? - nagyon csinos, fekete bogárszemű, feszes lábikrájú és dús kebelzetű hajadon, aki azt mondta az Utazónak: „önmaga elől” menekül. Hű de nagyon jól hangzott ez a titokzatos, borongós kijelentés egy ilyen csábos leányzó szájából! (Mellesleg - vagy inkább főleg? - nagyon is szép száj volt ez. Az Utazónak természetesen egyebek is eszébe jutottak e szép szájról, de ezek az egyebek most egyáltalán nem tartoznak ide.) De az Utazó, mint csaknem minden Utazó, egy dolgot ebben a büdös életben csaknem biztosan tudott: „önmagunk elől” menekülni - ez lehetetlen. 

            A borzasztóan csinos és kedves, ráadásul meglehetősen értelmes leányzó azóta férjhez ment, hiába sétáltak haza vállukat össze-összeérintve azon a bizonyos szikrázóan csillagfényes nyári éjszakán és hiába búcsúztak a kapu alatt romantikus puszival és hiába ígérték meg egymásnak ”halálbiztosan”, hogy még okvetlenül találkozniuk kell. Meg kell hogy valljuk, a leányzó egy darabig várt is ám, hogy az Utazó ”lépjen”.

De ő nem lépett.

Utazó volt.

            A rövid kis történet végére, melynek drámai szerepe igen-igen csekély, nyugodtan idebiggyeszthetjük a világ talán leges-legelkopottabb közhelyét: az Élet már csak ilyen. (Amúgy meg tudjuk, hogy nem is ilyen. Azt csak úgy mondják. Sőt, nem csak hogy nem ilyen, hanem inkább teljességgel másmilyen. Sőt. Máshol is van.)

            - Megmutatod a térképet? - kérdezte Jóbarát II., és ezzel messzemenően eleget tett az ilyenkor szokásos váratlan fordulatok iránt fellépő legkényesebb igényeknek is. Az Utazó kegyesen bólintott. Széttologatták a sörös meg a fermetes poharakat és szétterítették a nagyalakú, de amúgy közönséges autótérképet. Impozáns vörös csík húzódott a Fennsík sarkából - mármint, ha egy Fennsíknak lehet egyáltalán sarka - egészen a térképen is kéknek látszó tengerpartig. Megrendült tisztelettel nézték a vörös csíkot, mint mondjuk egy igen híres ember holttestét. Még az Utazó is. Más dolog egy Utazás fonalát képzeletben gombolyítani és megint más dolog egy hosszú, vastag vörös csík a térképen. „Ez már döfi!” mondta a vastag vörös csík magabiztosan.

            - Még egy fermet? - vonta föl kérdően a szemöldökét Jóbarát I . Mindannyian bólintottak, mert igazi férfiak voltak. Még egy kicsit beszélgettek, aztán kezet ráztak az Utazóval. Holnaptól kezdve egyetlen ismerősével sem fog találkozni, hanem csakis olyan emberekkel, akiket életében még sose látott és nagy valószínűséggel nem is fog soha többé. Ha mégis - de nem - , ez olyan borzasztó véletlen lenne, hogy gyakorlatilag elő sem fordulhat. (Érdekes, hogy néha azért mégis előfordul. Amiből azt a meglepő következtetést vonhatjuk le, hogy a borzasztó véletlenek előfordulási gyakorisága nem is olyan kicsi.)

            Csöndesen fölbaktatott lakása lépcsőin, kinyitotta a lakásajtót és bement az ebédlőbe, hogy egy utolsó pillantást vessen a Járművére és a gondosan előkészített felszerelésre. A Jármű csillogóan és olajozottan állt a régi komód mellett, fémváza mintha türelmetlenül bizsergett volna. Így is volt. Mint minden Jármű, természetesen nagyon intelligens volt és hogy ennek ellenére nem beszélgetett gazdájával, annak számos különféle okát sorolhatnánk fel. (De nem soroljuk. De talán elég, ha megemlítjük például azt, hogy semmiféle hangképző szervvel nem rendelkezett.) A Járműveket különben is egész más dolgok érdekelték, illetve nem érdekelték, mint az Utazókat.

            És így nem is nagyon lett volna miről beszélgetniük. Egyetlenegy dolog kötötte őket össze: az Utazás. Az is csak időlegesen. Mert minden Utazás ugyanúgy véget ért, mint ahogy egyszer elkezdődött.

            A Jármű tehát olajosan csillogott, és, mint említettük, bizsergett is. Ugyanez a bizsergés remegtette az Utazó idegszálait, ahogy még egyszer végignézett a halmokba púpozott felszerelésen. Jó. Együtt van minden. Ha meg nem, akkor már úgyis mindegy. Az Utazó ezek után zsíros kenyeret vacsorált hagymával, majd fogat mosott és lefeküdt. Örült neki, hogy megitta a fermet nevű italokat. Így legalább valamennyit tud majd aludni. A Jármű a másik szobában tovább bizsergett és nyikorgott magában. Neki annyiban volt nehezebb, hogy nem tudott fermetet inni. Igaz viszont, hogy alvásra szinte nem is volt szüksége. Mellesleg ismerte a fermetet. Egyik régebbi gazdája egy ízben viszonylag nagy mennyiséget nyakalt be belőle, amitől valahogy elvesztette az egyensúlyérzékét. De a Jármű nem ezért hagyta ott, hanem azért, mert ennek a gazdájának nem volt semmi ízlése: pokemonos matricát ragasztott a Járműre.

            Bárki beláthatja, hogy az ilyen alakokat ott kell hagyni és többé nem törődni velük.  (Folyt. köv.)