2020. november 6., péntek

A munka fontosabb?

 

Voltál már munkanélküli? Ismered a kétségbeesett hirdetés-vadászatot? A torokszorító, reménykedő kutakodást a sajtóban, az Interneten?

            (Most nem arról az esetről van szó, mikor valaki szól, hogy az ismerősének a kollégája megsúgta: itt és itt van üresedés. Csak persze ennyit és ennyit kell letenni, kápé. Dollárban is jó, az ismerős szívesen közvetít, mert amúgy meg barát.)

            Nem, most azokról van szó, akiknek nincsenek befolyásos ismerőseik, akik nem tudnak letenni az asztalra se féldisznót, se kápét, se dollárban, se sehogy. Egyrészt, mert nincs nekik, másrészt meg… és most kapaszkodj meg, nyájas olvasó! Mert nem akarnak csak úgy… bekerülni? Most szólj hozzá, a kis szerencsétlenek, mit képzelnek magukról, a szemetek. (Csak jól le kéne lökni az ilyeneket a …Tajgetoszról.)

            Keresgetnek ezek a szánalomra méltó teremtések, átnyálazzák a napilapok munkát keres-kínál rovatát és éjfélekig lógnak az Interneten, mert akkor olcsóbb. És aki keres, az talál, ahogy egy érdekes könyvben írva vagyon. És most itt ülnek mind, a kerületi székhelyű hivatal álmárvánnyal kirakott huzatos folyosóján, a kétségbeesés különböző fázisaiban. Az izgalomnak, a reménykedésnek és a nagyon is lehetséges csalódásnak tömör légköre hullámzik itt.

            Az is meglehet, „tök” feleslegesen. Ily meghallgatásokon gyakran megesik, hogy valakit ugye már rég felvettek, vagy, mert letette a féldisznót, a kápét, akár dollárban, vagy, mert Valakinek a Valakije. És most ül itt, a többiek között, csendben és megelégedetten, mint a Pink Floyd téglája a falban. Lehet, hogy sajnálja is a többieket - egy téglának is lehet szíve! -, végtére is, lehetne nekik is Valakijük, vagy legalább kápéjuk, na nem? Titkos favoritnak lenni oly mámorító érzés…

            A hivatal elnevezéséből kiindulva sokan számításokra, ölnyi képletekre gyanakodnak, ezen okból grafikonokat meg statisztikai módszereket bifláztak napestig. Na, ez egy súlyos tévedésnek bizonyult. „Folyó év mely időszakában fizetheti ki az állami alkalmazott a jövedelemadóját?  ”Hányszor kaphat jutalmat évente?” (Komolyan volt ilyen kérdés, nem viccelek.) ”Az adatelhallgatásért (ez valami új bűnözési ág) járó pénzbüntetés mely szervezet számlájára fizettetik be?”

            (A kérdések nem mindenkit lepnek meg. A Téglát aztán nem, hisz neki a nagybátyja már régen  … )

            Bennfentes hölgy érkezik, roppant erélyesen. Tragikus hangnemben közli: ha a felvételizők megtárgyalják egymás között a már elhangzott kérdéseket, akkor bizony a saját esélyeiket rontják. Többször is elmondja, lassan, hangsúlyozottan. Hát igen. Ember embernek legyen csak farkasa, így juthatsz előre. Ha jól belegondolunk, ez a kérés teljességgel értelmetlen, hisz nem valószínű, hogy azon a véletlenül elcsípett egy-két kérdésen múlna a felvételizők sorsa.

            (A Tégla persze csak finoman mosolyog magában ezeken az ideges kis próbálkozásokon.)

            Esetleg más információs forrás? Igen! Zümmögnek, brummognak, csilingelnek, danolásznak a mobiltelefonok. A felvételizők gyors válaszokat követelnek otthonról, ahol a férj/feleség/barát/diplomás jószomszéd/ stb. lapozgat viharos gyorsasággal vaskos törvénytárakat.

            (A Tégla bizony nem mobilozik, ő aztán nem. Minek? )

            A reménykedő jelentkezők külön figyelmet fordítanak az öltözködésre, naná. Míg a férfiemberek találékonysága az ősi zakó-ing-nyakkendő párosításban merül ki, legfeljebb olykor-olykor a nyakkendőt nagy merészen elhagyva, s e kihajtott-gallérúsággal némi sportos eleganciával vegyített fiatalos agresszivitást sugallva, addig a hölgyemények megcifrázzák betyárul, de meg ám. Van itt minden, kérem szépen. A szolid kiskosztümtől a csak éppen-hogy-nem nagyestélyiig, a mély kivágásoktól a hosszú felvágásokig, a testhezálló - s természetesen melltartó nélküli - trikótól a vagina csábos vonalát csaknem teljes mértékben kopírozó ravaszul elasztikus nadrágocskáig. Mindezeket a végletekig fokozza a garantáltan izzadtsággátló badidezodor - mellyel halvány esélyük sincs megizzasztani -, meg a tiktakcukorkák gyakori használata, mely garantáltan illatos lehelletet ád. Az ember végső kétségbeesésében még akár a reklámokat is elhiszi.

            (Csak a Tégla, az nem hisz semmit. Ő ugyanis tudja, hogy reggelizhetett volna akár jó fokhagymás kalbászt is, félökölnyi vereshagymával, meg lehetne szájszaga, de akár lópatája és kén-bűze, akkor is…)

            Disztingvált, ősz hajú, sötét öltönyös, krokodilbőr-aktatáskás úriember érkezik. Idősebb, jóval, mint az incifinci átlag. Ő az, akinek abszolút semmi esélye, mert már negyveneseket is nehezen… Lehet, tudja ezt ő is, de emberi tartásának utolsó maradékával még kapálózik: hé, élek, munkát keresek, nem szorulok a nyavalyás szociális segélyetekre! Próbálkozik. Hátha. Esetleg. Véletlenül. Terepmunkásnak felvehetik talán, s akkor loholhat naphosszat az átizzadt öltönyében, adatokat gyűjteni, kérdőíveket dugni vadidegen emberek orra alá, akik ezért cserébe bevágják az orra előtt az ajtót, lehordják mindenfélének és elküldik a jó édesanyjába.

            (Őt még a Tégla is sajnálja. Mert elárulok tinéktek egy nagy titkot - nem, nem a telefon sír – hanem, hogy legbelül… valahol mélyen… a Tégla is… ember. )

            Több mint száz kilométeres távolságból is érkeznek jelentkezők. Ha esetleg mégis felvételt nyernek, akkor kell majd csak dönteniük: naponta beutazni, esetleg valami szánalmas, de méregdrága kis albérletben szűkösködni. A napi négy-öt órás utazás már nem tűnik olyan rettenetesnek - vagy inkább elképzelhetetlennek -, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. A családi élet gömbölyded házikenyeréből ismét jókorát harap a rohanó huszonegyedik század.

            Nem érdekes. A munka fontosabb.

            A munka fontosabb?