2020. november 6., péntek

Állítsátok meg Arturo Ui-t!

 

            Arturo Ui egy szép napos reggelen kislattyogott a tengerpartra, hogy valami szép halat fogjon a feleségének. Már előre a hideg rázta, mert eddig akármit fogott, az asszonynak egy se tetszett.

            Arturónak aznap bolond szerencséje volt. Akkorra már minden környékbeli halász elkerülte ezt a helyet, mivel itt tanyázott a híres-hírhedt aranyhal. És mivel mindannyian olvasták a mesét, eszük ágában sem volt holmi aranyhalat kifogni. Ha megláttak valami csillogást a vízben, már pucoltak is. A mesét természetesen Arturo és hitvese is olvasta, csak ők már régen nem hittek a mesékben. Mondani mondtak mesét, sokat is, de hinni már nem hittek.

            Na, szóval, így fogta ki Arturo az aranyhalat. Mert már senkinek se kellett. Tudta, mi a dolga, egy kicsit kérette magát, aztán visszaengedte, kívánság, satöbbi. Otthon azért óvatosan megjegyezte: - Asszony… a többieknek már nem kell… tudod, a mese…

            - Hrrrr - hallatta az asszony kéjes, ámde vészjósló hörgéseinek egyikét, mert ez a mafla férje már megint megpróbált óvatoskodni. A harcias artikuláció egyben ezt is jelentette: „Ui- kám, indíts a tengerpartra, ha nem akarod, hogy kitépjem a májad.”

            Arturo nem akarta, mert nagyon szeretett enni - ez most már meg is látszott rajta - és ahhoz kell a máj.

            Hát kívánt az asszonyka, kívánt. Palotát nem, mert az már volt neki. A halászoknál ugyanis az volt a szokás, hogy a főhalász kapott egy palotát, ingyen, és a többi halász még a rezsiköltséget is fizette. Néhányan ezt nehezményezték, mondván, hogy ugyan miért adjanak ők pénzt holmi ingyenélőnek, aki már halászni sem akar. Sőt! Teljesen elhanyagolja halászkötelezettségeit! Arturo ezeknek alaposan megválaszolt: azért kell egyre több pénz, mert egyre többet költenek. Olyan tény volt ez, amit nem is igen lehetett cáfolni.  Így aztán nemsokára már négy versenyparipa állott Ui-ék udvarán, amit a legöregebb halászok sem értettek, mondván, meglehetős logikával: ugyan minek neki annyi, mikor egyszerre úgyis csak egyre tud fölülni?

            Ui erre mindenkinek szép világosan - és hangosan - elmagyarázta, hogy az egész egy nagy általános terv része, melynek lényege, hogy itten egy nagy tisztavérű halásszövetkezet jön létre az ő vezérlete alatt, ahova például a vadászok be se tehetik a lábukat. Holmi pákászokról meg rákászokról nem is beszélve. Ja, és hogy ehhez okvetlenül szükséges Ui-nét Halászkirálynévá koronázni. Másképpen nem megy.

            Na, járogatott ki Ui a tengerpartra szorgalmasan, az aranyhal meg hol a homlokát ráncolta, hol a fejét rázta, mint akinek víz ment a fülébe. Utóbb még káromkodott is, pedig a meséből ez ki van hagyva.

            - Te Ui - mondta egy nap Ui-né. - Én úgy hallottam, hogy az egyik halászunknak vadászszármazású a felesége.

            - És? - kérdezte Ui, mint aki direkt nem akarja érteni.

            - Figyeld meg - mondta az asszony. – Nem eszik halat, mindössze kétszer-háromszor egy héten. Inkább vadat. És nem halászul köszön és nem is visel halászruhát. Van egy pár ilyen nálunk. Tüntesd el őket.

            Arturo már nyitotta volna a száját, de aztán csak annyit nyögött: - Jó, jó… a májam…

            És ment a halhoz.

            - Eltüntetni? - emelintette meg a szemöldökét az aranyhal. – Meg halászul köszönni, mi?

            - Igen- bólintott Ui. - Mi sem természetesebb.

            - Kakilni még nem kell halászul? - szemtelenkedett az aranyhal, mert már nagyon tele volt a hócipője.

            Arturo egy röpke pillanatra elgondolkodott.

            - Egyelőre nem.

            - Kösz - hálálkodott az aranyhal gúnyosan és feleslegesen, mert ekkorra Ui-nknak már rég elsorvadt amúgy sem túl fejlett humorérzéke.

            Előbb-utóbb megáll minden Arturo Ui. Csak sajnos addig még lesz egynéhány egészen fura kivánsága.  

            Úgyhogy állítsa már meg végre valaki, kérem tisztelettel. Én már nem sokáig bírom idegileg.

                                                                                                                                            

                                                                                                          Az aranyhal