2020. április 30., csütörtök

A géresi pince-effektus

              Jobb sorsra érdemes kezdő borturista, ha sorsod hánykolódó gályályát  könyörtelen szelek a géresi tufa-pincék vad partjaira vetették, óva intelek! Ne higgy el mindent feltétlenül, mit kérges szívű bennszülöttek nagyon is határozottan állítanak!
           Ők mások. Hogy az anyagcseréjük módosult, annyi bizonyos. Rég kinőttek már a boldog gyermekkorból, midőn az ember hibát hibára halmoz, s egy-két liternyi borocska elfogyasztása jelentős fegyverténynek számít. A napi adagocska korsócska, úgy ám! De sose innának töményre bort, mert az köztudottan egy jégkorszakbeli masztodont is simán letaglózna, úgy ám! Fordítva, egy-két korsó bor után egy-két féldeci hazafelé, a véletlenül útba eső kiskocsmában, az igen, az derék férfiéhoz méltó nemes cselekedet!
      Minden figyelmeztetés dacára mindig akad néhány jobb sorsra érdemes pincelátogató, aki meggyőzhető: az ötvenöt fokos helyi házi pálinka nemes aromáját csakis pohárka (tehát fél liter) kistermelői borital domborítja ki leginkább. Az eredmény garantált. A kedves turista villámsebesen okosra issza magát és eltelik jóféle kozmikus csakra-energiával, valamint egyesül a világmindenséggel és az is ővele, a legteljesebb harmóniában.
         Amíg a hűvös pincében tartózkodik. Mihelyst azonban kibotorkál az áldott napfényre, nyomban meggyőződhet a géresi pince-effektus félelmetes hatékonyságáról.  Jobb esetben eltalál az autóbuszig és ott sürgősen nyugovóra tér, nem jobb esetben ellenállhatatlan vágyat érez, hogy a vad természet lágy ölén hajtsa álomra megfáradt fejét, szagos füvek és zümmögő méhecskék között. S a nemeslelkű bennszülöttek az ezüstösen világló telihold fényénél példaadó ápolói elhivatottsággal gondoskodnak mindenkiről.
          Úgyhogy csak csínján a helyi specialitásokkal, annyit mondok. Saját tapasztalatok alapján.