2020. április 16., csütörtök

Komposzt versus trágya

Egyik napról a másikra fura, esztétikusnak éppen nem nevezhető, szürke műanyag ládikák bukkantak fel a kertes házaknál, sokszor a tulajdonosok tudta nélkül. Utólag -  szóban - mindenkit megnyugtattak az illetékesek: ,,Uniós támogatás, ingyen van.”  Na jó, ha ingyen van, akkor persze kell.
Ha nem is mindenkinek. Aki komolyabb mennyiségben óhajt komposztálni, az a miniatűr szerkezettel nem sokra megy. Valaki elkéri a szomszédét is, mert az úgyis azon töri a fejét, hogy egy viszonylag stabil nyúlketrecnek használja-e a szerkezetet, avagy netán mobilis munkapadnak a kertben. De, hogy természetes céljára, t.i. komposztálásra, arra biztosan nem. Mariska néni meglepően keresetlen szavakkal kommentálja a komposztálókat: - Tán megbolondultak ezek? Én fogok 81 éves koromra komposztálni?  Mikor úgyis majd leszakad a lábam?
A komposztáló tulajdonjoga a mellékelt tájékoztató szerint ,,nem átruházható”, és legalább három szervezet képviselőinek van ellenőrzési joga, akik szükség esetén szakmai tanácsokat is adnak (Az, hogy a komposztálókat valaki nem akarja, természetesen még  a legagyafúrtabb uniós képviselőnek  sem jut az eszébe.)
A szerkezet használata az azért nem egyszerű. Ajtókat nyitogatni, csukogatni, egyik rekeszből a másikba átlapátolni, forgatni az ,,anyagot”, igazán annak való, aki az átlagosnál kissé több szabadidővel, és lehetőleg az átlagosnál sokkal több lelkesedéssel fordul a hulladékok újrahasznosítása felé.
A komposztáló, az elcsépelt frázis szerint, egyáltalán nem új találmány, ,,egyidős az emberiséggel”. A parasztember mindig is komposztált, csak persze ezt nem holmi firleflancos névvel ilette: trágyadombot csinált. Mielőtt valami nagyokos közbeszólna, hogy a trágya az nem komposzt: hát persze hogy nem. De faluhelyen a trágyadomb az összes szerves hulladék lerakodóhelye. Avagy, ha az örök körforgásban gondolkodunk: egy állomás, ahol megpihen, mielőtt visszatérne a szántóföldre.
A komposztálás, mint a kommunális hulladékmennyiség csökkentésének egyik lehetséges módja, több mint aktuális. Pesszimistább környezetvédők szerint már el is késtünk vele, Földanya többet nem bír el. A szelektív hulladék gyűjtése megszokottá vált, papír, műanyag, üveg, stb. külön konténerbe vándorolnak. Emberek áldoznak időt arra, hogy a PET- palackokat összegyűjtsék, akár egy gumival átfogják, hogy kevesebb helyet foglaljon el. Hogy miért csinálják mindezt? Na, kérem szépen, hát ebben - is - különbözött az a buta paraszt a fogyasztói társadalom büszke és okos tagjától: nem termelt szemetet. Neki aztán nem kellett szelektív hulladékgyűjtés, se semmilyen. A konzervdobozokba csavarokat meg szöget pakolt, a csavaros tetejű üveg meg valóságos kincsnek minősült, amibe bármilyen kompótot el lehet tenni.
Lenne még egy megoldás, persze. Ha mondjuk, nem PET- palackokban vásárolnánk a trutyit, amit megiszunk. Vagy, akár, legyen az visszaváltható. Csak az ilyen megoldások biztosan sértenének valakit. Akik biztos nagyon érzékenyek. Így aztán: a fogyasztói társadalom okos, boldog tagja teszi a dolgát. Bemegy a boltba, és megveszi minden termékhez a csomagolást. A saját pénzéből. Aztán készségesen szelektál, megmentve ezzel Földanyát. Azannya.