2020. április 16., csütörtök

Elméleti horgász

       Tűnt- e már úgy Önöknek is egy sietős hajnalon, hogy rohanó korunk örökkön-örökké körbeforgó mókuskalitkájából nincs és nem is lehet soha ebben a büdös életben menekvés?
Tudtam. Tudtam én, hogy nem csak egyedül viaskodok az ujjaink közül reménytelenül kipergő Idővel. Tehát, kedves horgásztársam, te is ismered azt a torokszorító érzést, hogy csak a meló, mindig csak a meló és még véget sem ér az egyik tevékenységünk, de már a másikra vagyunk kénytelenek gondolni? És hogy tűző napra helyezett jégkockaként fogy, zsugorodik amúgy is egyre kisebb terjedelmű szabadidőnk? És egyre kevesebb energia jut arra, hogy mondjuk szép nyugodtan elvonuljunk a vad természet lágy ölére, ahogy azt nagy koszorús költőnk mondotta volt? És hogy ismét gondtalan gyermekként szökellhessünk a virágos réten, avagy mezei csokrétát komponáljunk szívünk választottjának?
Hát így lettem én elméleti horgász. Először persze csak úgy volt, hogy egyre hosszabbodtak az időintervallumok az egyes vízparti látogatások között. Aztán - hogy, hogy nem - egyszer csak teljesen elmaradtak. De a szenvedély, az ösztön, a vér szava dolgozik ám az emberfiában cefetül, ezért, ha másra nem képes- álmodozik. Minél jobban vágyakozik egy csendes stégen üldögélni, annál vadabbul álmodozik és minél vadabbul álmodozik, annál fokozottabban vágyakozik. Az ördögien öngerjesztő pozitív visszacsatolásos rendszer immáron bezárult, és létrejött a tőrőlmetszett elméleti horgász, aki ugyan egyfolytában tervez, de horgászni már sosem megy ki.
Nos, az elején persze kétségbeesik az ember. Aztán rájön, hogy mint minden rosszban, ebben is van ám valamilyen jó. Hogy mást ne említsünk, mondjuk korántsem olyan megerőltető.
Múlt hétfőn is például elmentem a horgászboltba. Vettem két remekül kiegyensúlyozott úszót, meg egy forradalmian új konstrukciójú műcsalit, ami után a csukák szó szerint kiugrálnak a partra. Egy rendkívül kellemes félórát töltöttünk el az eladóval, mialatt megfogtunk egy csomó állandóan növekvő halat és csak akkor hagytuk abba, mikor már annyit fogtunk, hogy egy teherautó is kevés lett volna az elszállítására.
Másnap, azaz kedden terveztünk a kollégával egy egészen újszerű horgászbot- állványt, természetesen három példányban, mert jött a harmadik kollégánk is, és rögtön akart ő is egy ugyanolyat, tetemes mennyiségű áldomást ígérve, ami természetesen jelentős mértékben meggyorsította a munkálatokat.
Szerdán egy régóta halasztgatott teljes bot- ellenőrzésre került sor, kopott gyűrűk cseréjére, damilvizsgálatra, részletekig terjedő leltárra, melynek során nagy rémületemre kiderült, hogy elfogyott a négy grammos ólomnehezék! Tiszta szerencse, hogy nyitva volt a horgászbolt, ahová épp remek dupla szakállas norvég kettőshorgok érkeztek, persze kizárólag csak jó ismerősöknek. (Holmi pancseroknak jó a hazai is, hát nem?) Az eladóval ezúttal specializáltuk magunkat és kizárólag harcsában utaztunk. Ha jól emlékszem, a legkisebb másfél méteres volt. Az ennél kisebbeket undorral dobtuk vissza. Jesszusom, már szerda van! És már háromszor kerültem kapcsolatba a horgászattal! Ez akkor sem sikerült, mikor még aktívan kijártam!
Csütörtökön rengeteg időt vett el, hogy előkészítettem néhány csalit, persze szigorúan titkos receptek alapján. Külön pontyra, külön dévérre, külön törpeharcsára, mert mit lehet tudni, mikor mi jön. A halakból igazából sosem lehet kimenni! Furcsa, talányos lények ők, bizony!
Hajh, már péntek! Árad a víz, sürgősen csalihalat kell fogni a csatornán. És az apró kárászokat a kiskert egy, csak általunk ismert titkos zugában elrejteni egy ócska, rozsdás pléhkannában. Éjszaka meg nagy eső volt, remek, nyomás ki a fűre, zseblámpa fényénél összegyűjteni a gyönyörűen piros, extra méretű gilisztákat amelyek már így önmagukban is olyan étvágygerjesztőek, hogy a horgásznak szinte kedve lenne ezt tízóraizni vajaskenyérrel! Egyszerűen nem létezik olyan hal, amely az ilyesminek akár egy másodpercig is ellent tudna állni!
Szombaton sürgősen fel kell keresni a könyvesboltot. Kis szerencsével talán még kapható a világbajnok sporthorgász egyébként órák alatt szétkapkodott könyve, a „Hogyan fogjunk néhány tucat harminckilós pontyot alig másfél nap leforgása alatt?” Abban állítólag van egy olyan bojlirecept…
És kérem, vége a hétnek, már itt is a vasárnap. Na, hát vasárnap azért nem horgászunk. Mindennap nem lehet, a hetedik napon a Teremtő is megpihent. Eleget nyaggattuk egész héten azokat a szerencsétlen halakat. Micsoda egy hét volt… nem is értem, hogy bírom ezt a rettenetes strapát. Ennyit horgászni…
       Tisztelt Halügyi Minisztérium! Ezennel javaslom külön horgászengedély kiadását, kizárólag elméleti horgászok részére. Természetesen mérsékelt árú lenne, mert az igaz ugyan, hogy az elméleti horgász napi rendszerességgel hódol szenvedélyének, de hogy a halakban nem sok kárt tesz, az biztos.