2020. április 30., csütörtök

A kutyát elviszik

             Elviszik, mert a gazdi valami zűrbe keveredett.
Nem olyan nehéz manapság zűrbe keveredni.
Lehet, hogy sose volt az.
         És a kutyát elviszik, mert már nincs, aki enni adjon neki. Így megy ez. Míg jól mennek a dolgok, törődnek veled, aztán meg- kutyába se vesznek, te kutya.
            A kutya meg, mivel éhes, lyukat keres a kerítésen és elszökik. Idegen emberek nyomába ered reménykedve és hideg orrával böködi az autóbuszra várakozó melósok kezét. Ez a gazdi? Nem ez a gazdi. Egyik sem a gazdi.
            Nem mindenkinek tetszik ám az ilyesmi: a kutya egy kisebb embernek mellig ér. Óriási. De inkább olyan szikár-csontos. Loboncos, szembelógó-szőrös, csombókos. Nem veszélytelen. A rotvájlert megölte, mondják, egy roppintással a nyakába. Azt a híres harci kutyát, amely csak úgy marcangolja a kölyköket. Csakhogy ezt a nagy csombókost meg farkasok ellen tenyésztették ki. Mi ennek egy nyamvadt harci kutya.
          A csavargó kutyára persze egykettőre felfigyel a hatóság. Vagy ha nem is egykettőre, de három-négyre biztosan. Másra nem ilyen gyorsan, de erre igen. Felfigyel, mert szólnak neki tettre kész emberek, vagy azok, akik nem szeretik, ha egy hideg kutyaorr böködi a kezüket az autóbuszmegállón.
            A kutyát most hát elviszik. Kijön a hatóság, mert az mindenütt ott van és ez az akció nagyon látványos. Senki nem mondhatja, hogy soha nem is csinálnak semmit. És kijön a sintér. Nagydarab, kedélyesen rezgő hasú. Ismerik ezt a fajtát: bármit vesz magára, a dereka mindig pucér marad. Lecsúszik és lecsúszik a nadrágja, amit fél kézzel néha felránt. Nadrágtartót persze nem hord az istennek se. Hogy miért, nem tudja senki. Ő se.  
          Szóval ez a kedélyes sintér jön a kutyáért, a hatalmas-loboncosért, ami éhen kénytelen csavarogni a városban. A sintér az egyenruhás hatósági közegek passzív részvétele mellett (nézik) kicsit csettintget a kutyának, meg úgy két ujjal pattintgat. Jó, hogy azt nem mondja, cicc. Valami amatőr lehet ez. Igaz, nem tudja a rotvájlert, aminek a gerince úgy roppant, mint egy keksz. A jó, száraz keksz. A sintér csettintget. A kutya morog. Szép fehér, igen egészséges fogai vannak, láthatja mindenki. A sintér is látja, de hiába minden szakértelme, nem és nem tudja a dróthurkot a kutya csatakos nyakára húzni. Igaz, hogy közben fél kézzel a nadrágját is rángatnia kell. Miért nem hord nadrágtartót?
           Na, ez így nem fog menni. Megy is az injekcióért. Minek kockáztasson? Amúgy nyugis munka ez. Nincs ennek a kedélyesnek még puskája vagy pisztolya se. Az injekciót is fúvócsőből lövi bele, mint az indiánok.  Egy fujintás, egy szisszenés és a pici fiola már ürül is a kutya vérébe. A sintér felrántja a nadrágját és nyugodtan rágyújt, míg a szer hatni kezd. A hatósági közegek diszkrét távolságban állnak, ámulnak és nevetgélnek. Fúvócső, hú.
            A sintér eldobja a csikket és most már szépen beakasztja a dróthurkot. Na gyere, kutya! De bizony még így se egyszerű a dolog. A loboncos-csatakos rotvájlerölő mind a négy lábát megmerevíti és oda-odakap minden közelébe kerülő emberi lábhoz. Erőtlenül ugyan, de odakap. Amúgy meg nem is érti az egészet. Biztos csak valami félreértésről lehet szó. Mindjárt jön a gazdi, aki az ételt szokta hozni és ezt a sok idétlen bámészkodót mind elküldi a jó édes anyjába. És ő akkor ezt a sintért megeszi.
        Újabb bámészkodók jönnek, figyelnek. Nagy, tágra nyílt szemekkel, nagy, tágra nyílt szemükben éhes kíváncsisággal. Ha a sintér az erőlködéstől különösen liheg, ha a kutyának sikerül a sáros földön, útban a ketreces kocsi felé kicsit jobban megvetni a lábát, oldalba bökik egymást: - Nézd!
            Ugyanilyen bámész kíváncsisággal néznék végig egy ember akasztását is, izgatottan oldalba bökve egymást:- Nézd! Most húzza fel…
            Sokáig tart az út a ketreces kocsiig. A loboncos kutyában még így, félkábultan is roppant erő van. És még mindig oda-odakap az útjába kerülő emberi lábakhoz. Vicsorít, hangtalanul és biztosan tudja, hogy a gazdi, a kenyéradó, mindjárt itt lesz és akkor lesz nektek nemulass, idétlen bámészkodók. A sintért, azt meg csak bízzák rá.
            Még egy utolsó erőfeszítés. Egy utolsó rántás a dróthurkon, egy utolsó erőtlen vicsorítás. Aztán a rettentő állat bependerül a rácsos vasládába. Bajng, döndül a dupla ajtó. Tolózár, lakat. A sintér fél kézzel felrántja a nadrágját.
A kutya is megnyugszik. Most már biztos jön a gazdi, aki az ennivalót hozza.