2020. április 23., csütörtök

Vigyázat. A kolbász robban.


          Ki ne örülne egy szép szál ajándék kolbásznak? Pláne egy ”bitovka - patkány”, akinek se kertje, se disznaja… Milyen jól meg lehet az ilyet sütni, bő olajban… hogy  kívülről barnapiros legyen… az sem baj, ha  a bőre itt-ott kicsit megpörkölődik és felkunkorodik… mely finoman roppan, mikor a táplálkozó egyén beléjeharap s nyomban ezt követően az ízeknek valóságos orgiája robban a vágyakozó ízlelőbimbók felé… s az a jó piros-veres, zsíros szaft, amit apróra tördelt forró pirítóssal oly jóízűen lehet mártogatni… 
            A bő olajig minden rendben is volt. Aztán a kolbászt ugye enyhén megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva kevés vizet öntünk alája, s fedő alatt mintegy tíz percig pároljuk. Majd a födőt levéve zsírjára sütjük. Szép pirosra… Míg a kolbász párolódik, ezerféle értelmes tevékenységet lehet végezni, mint például… akármit. Ekkor azonban hirtelen…
            Bumm!
            Hát ez meg meg mi volt? A szilveszteri petárdakorszak elmúlt, a második emeleti maffiózót már két hete lelőtték, akkor meg…
            Bummm- bumm!
            A zajnyomok a konyhába vezetnek. S valóban! Ismét akkora bumm, hogy a födő felugrik a levegőbe, s hangos csörömpöléssel hullik alá.
            És ismét bumm és csörr! Mi a jófene…?
      Ne találgassák. A kolbász robbant. Szabályos időközönként, kisebb-nagyobb piros zsírcsöppekkel hintve meg a konyhaszekrényt, a hűtőt, a gyorsforralót, a plafont. Mindent. Egészen sajátságos - mondhatni: eredeti- mintája lett így a falnak, újrafestés nélkül. Micsoda találmány! Az emberfia elkészíti a reggelit és közben átfesti a falakat is. Köszönet s hála néked, csodás huszonegyedik századbéli élelmiszeripar!
            Fejlesszük tovább esetleg? Fejlesszük! Némi átalakítással a pillanatnyilag még gyengécskén robbanó kolbász akár tűzijátékká is varázsolható. Lehetne a márkaneve például: kolbi-tüzi! (Oly nagy divat manapság gügyögő beceneveket adni.)
            Sajnos, mint minden nagy találmányt, ezt is kihasználhatják a mocskos uszító háborús imperialisták. Pardon, elfelejtettem, nemsokára mi is azok leszünk. Akkor a … a terroristák! Sajnos. Hisz elég a robbanóerőt megnövelni, a kolbászba repeszdarabokat, hetvenes szöget, nyolcas anyát rakni s az utcai kolbászsütő bódéból nyomban tömegpusztító fegyver lesz. (A titkos terroristák titkos jelentéseiben ezentúl felbukkan a „titkos kolbász” terminus technicus.)
            Ne hagyjuk ám ki az űrkutatást sem! A kellően felfokozott, mindamellett tökéletesen irányított és ellenőrzött robbanások folytán a kolbász könnyedén elérheti nemcsak az első és második, de akár a harmadik kozmikus sebességet is. Az egyszerű, paraszti származású kolbász legyőzi a Naprendszer távolságait, majd merészen kilép a kozmikus végtelenbe! Egyúttal megoldottuk az űrhajósok táplálkozási gondjait is, hisz útközben jóízűen falatozhatnak is a saját járművükből. (Csak arra vigyázzanak, az istenért, hogy át ne rágják magukat a külső héjon, mert akkor elszökik a levegő.)
            A tréfát félretéve (de azért ne túl messzire, hogy szükség esetén kéznél legyen): a kolbász csomagolásán bizony feltüntették a valamit sejtő gyártók: ez a kolbász sütésre alkalmatlan. (Bár ez kissé olyan, mintha ruhaipari termékre írnák: viselésre alkalmatlan). Miért alkalmatlan, kérdezhetnénk az igazság iránti mérhetetlen vágyunktól vezéreltetve? Egy kolbász? Sütésre?? Alkalmatlan???
            Disznóölésekkel tarkított boldogult gyermekkoromban egyetlen egy sertéstermék produkált hasonló tüneteket. A bőr. A sertésbőr, amelynek egy pici darabkája sem keveredhetett a kiolvasztásra szánt szalonna- és hájdarabkák közé. A felnőttek erre legalább tizenötször figyelmeztettek minden alkalommal. Mert a bőr- pattog! És hogy a kolbászban miért robban? Egyrészt, mert valószínűleg több van benne, mint egyarányi darabka. Másrészt, mert finomra őrölve hatékonyabb, mint ahogy köztudottan minden vegyi reakció alkotóelemei gyorsabban reagálnak finom szemcsés állapotban.
            Kolbászt többé nem fogadok el.(Vásárolni meg már úgyis rég nem tudok.) Mert a  régi mondás szerint a kolbászban, miként a politikában, benne vagyon minden fityfene.Végeztem. A kolbásszal is.