2020. május 7., csütörtök

Véletlenek karácsonya


             Örök gond a „Kinek mit vegyünk karácsonyra? ” Nehéz gond! Nagyon nehéz gond! Egy-két embernek még csak-csak. Na de négy-öt rokon gyereknek… Számon tartani, mikor melyiknek éppen mekkora lába van… meg, hogy a tavalyi méretű sapka vajon ráhúzható-e még arra a nagy buksi fejére... és, hogy milyen játékai vannak már / még... és könyvei... ha vannak egyáltalán... nem, emberi ész ezt nem képes számon tartani. A gondterhelt szülők, rokonok, olykor Sherlock Holmes-hoz méltó módszerekkel derítik ki, kinek mi legyen a megfelelő ajándék. De mivel az ő fejük sem merevlemez, apró gikszerek olykor becsúsznak.
       Az idei karácsony ebből a szempontból igen érdekesnek, tanulságosnak, sőt - bizonyos időtávlatból szemlélve - akár még humorosnak is nevezhető.
 Minden azzal kezdődött, hogy a nagymama vett az unokának egy kicsike kis xilofont. Szülők határozott intelme ellenére, miszerint hangos játékot nem veszünk.
- De hát ez nem is hangos - ellenkezik magabiztosan a nagyi.
- Panellakásban? A kávéfőző is az, nagymama.  Ha leesik egy pinponglabda, a szomszéd már felkopog a seprűnyéllel.
A gyerek természetesen örül (nem úgy, mint a szomszédok), de azért mégsem annyira, mint ahogy a nagymama várta. Előszed még két, hajszálra ugyanilyen xilofont és olyan ricsajt csap, hogy azóta néhányan még a szomszéd bejáratból sem köszönnek. A másik két ajándékozó nyilván ugyanabban a bolthálózatban vette meg e tökéletes kis hangszereket, lehetőséget teremtve ezáltal a gyerek számára, hogy megvesse egy jövendőbeli xilofon- zenekar, nem különben a szülők neurózisának biztos alapjait. A negyedik xilofon szerencsére a távolabbi rokoni körben bukkant fel, egymagában, mindesetre jelezve, hogy úgy látszik: térségünkbe nagyobb xilofonszállítmány érkezett.  Legalábbis néhány konténernyi.
 Nagy Ajándékozási Rohamban a szerencsétlen szülők  egy-két apróságról olykor meg is feledkezhetnek. Apuka például a hőn áhított könyvet leánykájának vette meg. Másodszor, mint kiderült. Először úgy fél évvel ezelőtt.  A leányzó a hangulatos csomagolópapír- tépkedés után feltette a zavarba ejtő kérdést: -Apuka, miért csomagoltátok be a könyvemet?
A másik unokaöcssöt, nyiladozó értelmű, mindent  nem csak tudó, de máris jobban tudó kiskamaszt szép kiállítású, vaskos könyvvel lepték meg az angyalkák,  „ A világ száz legpettyesebb  labdája” típusú sorozatból. (A cím merőben a fantázia szülötte, épp így lehetne „ A világ száz legzöldebb uborkája”, ”A világ száz legkövérebb emlőse”, ”A világ száz legtaréjozottabb hulláma”, ”A világ száz legfoltosabb farmerja”, stb.)
A gyerek örült. Az első könyvnek. A másodiknak már kevésbé. Jó úttörő - pardon, jó cserkész - ott segít, ahol tud, megvesszük magunknak a második könyvet. Úgyis nagyon rám fér már, hogy tudjam, mi mostanság a világ száz leg… izé, legizébb hogyishivjákja.
Ám a Véletlen előhúzta adu ászát: a gyerek jó tanulmányi eredményeiért még egyszer megkapta A  világ száz…”(tetszés szerint behelyettesitendő) c. ismeretterjesztő kiadványt. És igy már megint kettő van neki, szegénynek, de többet már nem veszünk tőle, mert nehéz eladni.
Inkább izgatottan várom a következő karácsonyt. Addigra meg is írhatnám „A világ száz legviccesebb karácsonyi ajándéka” c. halhatatlan kasszasikert, eképpen járulva hozzá az emberiség egyetemes kultúrájához.  A szerencsétlen gyerekeknek meg, akik a rohanó világban élő szülők lyukas emlékezetére vannak utalva, csak egyet tanácsolhatok: írjatok a Jézuskának. Az a legbiztosabb.