2020. április 16., csütörtök

Árpád apánk, alt 161

Én a csodaszarvasra gyanakszom. Mert ha kedves ősatyánk kissé tovább megy, akkor most nyugatiak lennénk. És nem minket, izé… izélgetnének, hanem mi izé… izélgetnénk másokat. Ha északabbra mentünk vón, akkor legalább valamelyest értenénk a szomszédok beszédit. Ha meg délebbre, akkor lenne tengerpartunk, amit nyaranta elözönlenének a szerencsétlen közép-kelet európai turisták. De nem, te nem, megálltál a nagy pusztaság legközepén. Mert ott jó lesz a lónak. Ez a lómánia, ez. Mások már régen letelepedtek és fontos gazdasági növényeket termesztettek, de te meg a díszes kompániád csak „kalandozott” fel-alá, meg nyilazott hátrafele - még ezt se normálisan, mint a többi művelt ember -, meg ide ment, meg oda ment. Eltűnt a csodaszarvas, kész, itt letelepszünk. Köztünk és legközelebbi nyelvrokonaink között néhány nagy baráti meg néhány kisebb barátságtalan ország terül el. (Sokszor nem is tudni pontosan, melyik melyik.) Egész biztos, hogy nem értelmeztétek  félre e Jelet?
            Most meg itt ülök a nyamvadt gép előtt, ami a fantasztikus technika miniatűr csodája, de egy közönséges kis hosszú „í” betűt nem tudok leírni. Csak, ha benyomom az alt- 161- et, mint ahogy az előző mondatban kétszer is. A szlováknak, annak beírja, annak nincs ilyen gondja. Az orosznak, annak tökmindegy, mert annak aztán az egész nyugati civilizáció a latin betűivel együtt egy nagy izé… nulla. A románokat az egész abszolúte nem érinti, mert ők bizonyíthatóan csakis a dákoktól meg a rómaiaktól származhatnak, és így nyelvezetük igen közel áll a franciához. Délre sincs probléma a jugoszlávokkal, a nyugati határon túl meg úgy gondolják, hogy imáik meghallgattattak és ezek a magyarok nemsokára úgyis belefulladnak a saját nyilaikba.
            Most meg itt ülök, ismételten és minden törökös magánhangzóval csak a gond van. Jó, normális kelet-európai íróember speciális fehér filctollal rápingálja a problematikus jeleket a fekete billentyűkre. Tetszik tudni, mint a kezdő zongorista is, akiből később nagy művész lesz.
            Úgyhogy ez a csodaszarvas több mint gyanús. Már az is, hogy csak úgy feltűnik. Aztán meg csak úgy eltűnik. Ilyesmi csak a regékben létezik. Szarvas, mi? Szarvas- szorvos- szoros… soros. Ugye? Mindig is mondtam, hogy itt egy nagy világméretű globális pánszláv összeesküvés van kibontakozóban immáron évezredek óta, amely az egész bolygóra kiterjed.
            Így.
            A fenébe ezzel az alt 161- egyel. Már megint melléütöttem. Árpád, Árpád, kicsit, még ha tovább mentél volna. Bármerre.