2020. július 31., péntek

Majd én elaltatom


            Egy férfi minden problémát meg tud oldani. Ez egy olyan tény, amelyet valamilyen rejtélyes okból kifolyólag csak a nők nem ismernek el. Különben elég, ha mi, férfiak tudjuk ezt. Nagy teher- de más nem hordhatja. Erre születtünk!
           Talán ez az egyen szabály, amely alól semmilyen kivétel nincs. Sosem láttam még férfiembert- természetesen magamat is beleértve- aki be birkózott volna meg játszi könnyedséggel szinte bármilyen kihívással.
           Elmélkedésem eredményét közöltem is az asszonnyal, mert szeretek értékes gondolatokat másokkal is megosztani. Hadd terjedjen a fény.
            Erre azt mondta, jó és a kezembe nyomta a gyereket.
            - Akkor szoptasd meg. Ja, és mellesleg szülhetsz is egyet.
            Mindig ez van. Mikor a szabadon kószáló szellemet a a prózai tények sarába rántják.
            - Akkor legalább altasd el- így a nej. És lehet, hogy rosszul látok, de szemecskéiben mintha a káröröm tüzes szikrái pattognának.
            Ugyan ki szereti magasabbrendű szellemi energiáit hétköznapi dolgokra pazarolni, ugyan ki? Miért kell a szöget számítógéppel a falba verni? Miért kell a laptopról zsíroskenyeret enni, miért kell egy Masseratival vetőkrumplit fuvarozni, miért?
            De legyen. Így legalább bemutathatom, hogy egyszerű, nyugodt, ámde kellőképpen erélyes fellépéssel mi mindent lehet elérni még egy gyereknél is.
            A baba bizalommal veti rám égszínkék szemecskéit és egyáltalán nem zavarja, hogy a közeli toronyóra haranhgja épp most ütötte el az éjjeli fél kettőt. Valamint, hogy Pazar kétszobás lakótelepi palotánk összes szomszédja fülébe gyömöszölt párnákkal keresi az utat az álmok enyhet adó mezejére, sikertelenül.
            - Ejnye - bejnye- szólok kezdetnek, mert hát mit mondjon az ember egy ilyen kis... izének.
            És lám, a pici lehunyja szemeit, kinyitja szájacskáját... biztosan egy utolsó ásítás következik még...
            Ja, nem. Ordít. Egyáltalán- miért ordít, bele a nagy fekete éjszakába, na nem igaz?
            - Nem éhes?
            Kérem, a választ nem írhatom ide. De a lényege az volt, hogy nem.
            Nyugi. Végül is, erősödik a tüdeje, nem igaz? Úgyse bírja sokáig. Ezzel a hangerővel?
            Nahát, éppen tizenkét perce bömböl. Hogy mi hajt egy ilyen gyereket, arra kéne rájönni! Nem űrkompokat lődözgetni a Marsra... meg bárányokat klónozni, amelyek csak hallgatnak... meg... meg ilyeneket...
            Valószínű, hogy egy ösztönös kis lénnyel szemben nem alkalmazhatóak a tudományos módszerek.
            - Tyutyulu-mutyulu- törnek fel az öntudatlan, ősi szavak az apaság legmélyebb rétegeiből.
            A hatás azonnali. Már nem bömböl oá- oát. Most éppen oá- oá- íí- t bömböl. Csak a hangerő változatlan. Ilyet?
            Kicsit eltartom magamtól, mert a hallószerveimre esetleg még szükség lehet a közeljövőben. Mi lenne, ha megráznám a kölyköt? Persze csak óvatosan, a szentségit.
            Vagyis, akarom mondani, dehogyis rázni. Ez nem fér össze a Spock-módszerrel. Inkább csak úgy erőteljesebben megsimogatni. Esetleg megnyomigálni, a kutyamindenségit.
            Na... mindjárt elhallgatott a szentem. Igy kell ezt csinálni. Csicsíjja, babája... egy kicsit megpihenünk...
            Oá-íí, oá-íí. Ha megállok a ringatásban, rögtön rákezdi. Egész éjszaka mégse ringathatom. Én nem értem, hogy ha egy vacak grillezőre lehet szerelni kicsi motort, hogy forgassa, akkor egy gyerekre miértnem lehet szerelni valamit, hogy ringassa, mi? Ez az egész technika rossz irányba halad. A végén ezt is nekem kell kitalálni. Ezek a nők... százezer éve csak ringatnak és... és jó nekik így. Lássuk csak... Ha a lábára erősítenénk egy kis szíjat... a derekára meg egy olyan szélesebbet, heveder-szerűt... az egészet odaerősítenénk egy ingaszerűen kiképzett elektromágnes rotorjához...
            És ez az evolúció se tökéletes. Ha most mondjuk két méter hosszú karjaim lennének, jó messzire tarthatnám a gyereket a fülemtől. Ez azért lenne jó, mert így reggelre esetleg nem süketülnék meg. Hogy tartozhat ilyen rettenetes hang ilyen kicsi testhez?
Dörömbölnek az ajtón.
- Nyisd ki, szívem! - hallatszik a fürdőszobából. Még ez is.  
Az ajtóban a szomszéd.
            - Ha tovább kínozzák azt a szerencsétlen kis állatot – sziszegi - azonnal kihívom a rendőrséget!
            - De kedves szomszéd... ez csak a gyerek... nézze, hogy ordít...
            A szomszéd néz. A gyerek pajkosan mosolyog és azt mondja: -Gö... gö...
            - A gyerek, mi? - kérdi diadalmasan. – De különben gyereket kínozni, az majdnem olyan, mint állatot. Mindkettő védtelen teremtmény.
            - Dehogy kínozzuk mi... éppen altatom...
            - Ne nézzen hülyének! - mondja hidegen. (Mit ad ez nekem tanácsokat?) – Ilyen hangot csak fizikai kínzással lehetséges kicsikarni. Állatvédő vagyok. Vigyázzon magára.
            Micsoda egy hét. Már volt két biztosítási ügynök, egy befektetési tanácsadó, kettő darab Jehova tanúja meg egy román edény- és paplanárus, aki sarokcsiszolóban is utazott. Pont egy állatvédő hiányzott.
            - Jó éjszakát!
            Bevágja az ajtót ez az állat... védő.
            Nej érkezik, vizes hajjal.
            - Milyen jól megy neked ez az altatás- jegyzi meg a szokásos epébe mártott lépesméz-hangon. – Akkor most leülök egy kicsit a számítógéphez. A végén még rendes apukát faragok belőled.
            Fújj, szél, szakadj meg! Kárpitok, hasadjatok! Nekem mondja ezt! Nekem! Aki bármikor leviszem a gyereket friss levegőre, a sarki presszó felé.
            Na mindegy. Férfi vagyok, erős vagyok. Téged, kölyök, meg akkor is elaltatlak, ha... ha nem tudom, mi lesz. Azokban a régi receptekben, azokban volt valami. Az a drága jó mákhaj- főzet, az. Attól aztán aludt a gyerek, egy egész napot is. Fektessük csak be a kiságyba... kicsit simogassuk a hasikóját... oáá.... a lábikóját, oáá- oiíí... mintha már gyengülne... kicsit rátámaszkodunk a kiságyra... hogy el tud álmosodni az ember, érdekes...
            - Te meg mit csainálsz itt?
            - Én... öö... izé... a gyereket altatom, nem látod? Jé... tényleg alszik.
             -Hogyne. Veled együtt. Alszol a kiságyon lógva, mint az a hogyishívják, az az őserdei állat.
            - De elalatattam!
            - Persze, hajnali fél ötre. Mert már olyan fáradt volt szegény, hogy semmi egyebet nem tudott csinálni. Teát adtál neki?
            - Öö... természetesen.
            - Kíváncsi lennék... na, menj, feküdj le, te.. altató. Úgyis mindjárt szoptatni kell. Vagy azt is vállalod?
            Fölényesen mosolygok magamban az ilyen alantas piszkálódáson. Az asszony asszonyból van- sose ismerné be, hogy egy férfiember gyakorlatilag bármire képes. Nemcsak hogy elaltattam, de még én is pihentem mellette. (Hogy a kiságyon lógva, az egy mellékes technikai kérdés.). Ezt meg ő nem tudja utánam csinálni.
            Méghogy szoptatni. Hát ezt esetleg nem. Bár egy kis akarattal... ha egy kicsit ráülnénk erre a szülés & szoptatás problematikára, férfitársaim... de sajnos... Hát van mindenre időnk?