2021. április 18., vasárnap

Ne tekerd el a csapot, szívem

 

                „Szívem” persze eltekeri. De nem is akárhogy. Hogy fér abba a gyönge kis kézbe ennyi erő?

            Jobb sorsra érdemes férfitársam, nyilván te is szembesültél már a megdöbbentő ténnyel: „szívem” oly erővel képes egyetlen tekerintéssel elzárni akár az új csapot is, hogy az nyomban csöpögni kezd. Mintha csak náthás volna, szegény.

            Sokak szerint a gizehi piramisok és a Nazca-sivatag ábrái mellett „szíveink” rettentő erejű csap-eltekerése a harmadik legnagyobb rejtély a Földön. De lehet, hogy az első, ha figyelembe vesszük, hogy „szíveink” hasonlóan bámulatra méltóan képesek a műanyag palack kupakját is RÁ csavarni a palack nyakára. De csak - RÁ. KI viszont már nem tudják nyitni! Ha KI kell nyitni valamit, nyomban erős és értelmes férfitársaik segítségét kérik.

            Sok családi perpatvar szilárd alapját képezte már e probléma, mely perpatvarok rendszerint a férfiember emelkedő szólamú kérdésével kezdődnek, emígyen: „Hogy létezik az, hogy ez a vacak csap már megint csöpög, azt a nyavalyás kólásüveget meg alig bírom kinyitni?!”
            Nos, teljesen nyilvánvalónak látszik, hogy a nők e csodálatos egyirányú képességeikre már réges-rég szert tettek, valamikor az evolúció hajnalán tán - csak éppen nem kerülhetett a felszínre, ugyanis ötven-százezer évvel ezelőtt a csaptelep még eléggé ritkának volt mondható. És a kólásüveg gyakorisága ezt nemigen múlta fölül.

            Bizonyos technokrata vélemények szerint ez egyszerűen csak azért van így, mert a nők egy irányba vannak bekötve. Hát ez nem valami tudományos vélemény, igaz? Egy nőről azért még sem lehet úgy beszélni, mint holmi diódáról vagy tranzisztorról, ami így-úgy lehet bekötve és aszerint ereszti át az áramot, vagy hogy a fenébe van ez. Nem, így egyszerűen nem beszélhetünk! A végén még a „hímsoviniszta disznó” igaztalan vádjával illetnének minket!

            Mások szerint a rettentő erejű tekerés a nők hagyományos biztonságra törekvési igyekezetének egyik transzparens megnyilvánulása. Melynél közrejátszik az a vitathatatlan tény, hogy a nők, az élet dolgaiban természetszerűleg sokkal nagyobb áttekintéssel rendelkező hímekkel ellentétben - egyáltalán nem ismerik a csaptelep működési elvét. Ti., hogy a végén - mármint hogy nem a nő végén, hanem a csaptelep végén, ne tessék már viccelni - egy olyan kis gumiizé van, és ha azt egyetlenegyszer istenesen beszorítja valaki - mondjuk a „szívem” -, akkor az illető csap bizony azon nyomban csöpögni kezd.

            Úgy hírlik, hogy vannak az átlagnál sokkal türelmesebb - és elszántabb - férfiemberek, akik a problémát konfliktus nélkül próbálják megoldani. Tehát mélyen „szívem” szemébe néznek és lassan, gondosan artikulálva elmesélik, hogyan is működik a csaptelep. Kell-e mondani, hogy ezek a bátor vállalkozások rendszeresen zátonyra futottak? E szerencsétlen hímek nyilván először szembesültek a nőnemű lények másik nagy biológiai rejtélyével: a szelektív hallással. Hogy ugyanis a mi drága „szívünk” csak azt hallja meg, amit akar.

Ha például okosan, észérvekkel elmagyarázzuk neki, hogy szerény háztartásunk további zökkenőmentes működésének elengedhetetlen feltétele egy most véletlenül különösen olcsón megszerezhető teleszkópos horgászbot - valódi parafa nyéllel - na, ezt biztosan nem hallja meg.

            Megint mások eltúlzott véleménye szerint az egész problémát és ezzel együtt számos családi összekoccanást kiküszöböli a karos csaptelepek visszavonhatatlan térhódítása. Engedjék meg, hogy ezzel kapcsolatban erősen pesszimista kételkedésünknek adjunk hangot: eltekerni ugyan tényleg nem, de túlhúzni a kart is lehet. Léteznek már olyan elmés találmányok is, amelyek pislákoló mécsfényként világítanak a gyöngéd női kacsók általi csap- eltekerés nyomasztóan komor setétségében. Az eltekerhetetlen csaptelep feltalálója természetesen férfi volt: tekerheti a „szívem” körbe, körbe, körbe, akár egy félóráig is, túltekerni még sem tudja.

            Mindezen roppant erőfeszítések dacára „szíveink” valószínűleg még jó sokáig visszavonhatatlanul eltekerik a csapot. Csak egyet tehetünk hát: elsajátítjuk ama híres távol- keleti filozófiai rendszer egyik tanítását, mely szerint az eleve megváltoztathatatlan dolgoknak jobb békét hagyni. S egy nyugalmas estén esetleg elelmélkedhetünk azon a réges-régi, és máig megcáfolatlan és talán örökké megcáfolhatatlan igazságon: a Világegyetem és a Nők rejtélyei kifürkészhetetlenek.