2021. április 4., vasárnap

Bárány a farkasok között

 

                Ha az embernek kisgyereke van, előbb-utóbb kerülni kezdi a játékboltoknak még a környékét is. Inkább plusz egy kilométer séta, mint látni, hogy egyetlen szemünk fénye öklömnyi könnyekkel a szemében könyörög a negyedik ugyanolyan, vagy majdnem ugyanolyan műanyag teherautóért. Egyetlen érve van még csak, de az mindent elsöprő, egyetemes, ráadásul még őszinte is:

            - Akajom.

            - De már van három ilyened, kisfiam.

            - Akajom.

            - Nincs is nálunk annyi pénz most...

            - Akajom.

            Ez a pénz-dolog egy idő után kissé kínos is, még ha nem is igaz. Valószínűleg nem dőlne romba a családi költségvetés, feleség nem költözne vissza az anyjához, mint nagy tragédiák idején és valószínűleg én sem üldögélnék egy füstös kocsmában fejemet tenyerembe hajtva, a semmibe bámulva reményt vesztetten, csak azért, mert megveszünk még egy piros műanyag teherautót. Mindössze az van a „levegőben”, hogy szegénynek lenni az olyan izé, ciki. Aki szegény, az biztos maga tehet róla, aki régi autóval jár, az nem eléggé „sikeres”. (Az antik Róma dicsőséges napjai, mikor a szegényt tisztelték, csak azért, mert nem bírt földi javakkal, úgy tűnik, végleg leáldoztak.)

            Ezenkívül várható nemsokára egy hisztis roham is, mikor a gyerek artikulálatlanul üvöltve, gyakorlottan földhöz veri magát (ó, hányadik ez már!). És nagyon jól tudjuk, mit tanácsolnak ilyen esetekben a pszichológusok, csak éppen a., az összes körülálló úgy véli, nem adjuk meg a szerencsétlen gyereknek, amit szemmel láthatóan annyira szeretne és erősen valószínű, hogy éheztetjük is, b., biztos, hogy rosszul neveljük - ha egyáltalán - és különben is, minek ezeknek gyerek, be kéne tiltani az ilyesmit. Olyan helyzetek ezek, amelyekből a szerencsétlen szülő csak vesztesként kerülhet ki.

Azt kell, hogy mondjuk, az eladók nem éppen a szülők oldalán állnak eme kétséges kimenetelű harcban. Finoman szólva. Főleg nem egy kirakodóvásárban, ahol amúgy is ember embernek farkasa. Mikor nagy nehezen sikerül a szentemet rábeszélni a két méter hosszú méregdrága favonatról az ötvencentes, de valami rendkívüli módon aranyos gumikutyusra, az eladó szemében ördögi fény villan és megmutatja, hogy a vonat dudál is. Ha egyetlenünk per pillanat éppen egy csaknem valódinak látszó szamurájkardot áhított meg, és részletesen leírjuk a szúrt, vágott és zúzott sebeket, a vérben tocsogó műtőasztalt, szívhez szólóan ecsetelve mindazt a tengernyi fájdalmat és szenvedést, mely e karddal okozható és már éppen kezdünk büszkék lenni rá - meg magunkra -, hogy mégis inkább egy kis pöttyös labdát szeretne, az eladó résnyire húzott szemmel, hűvösen így szól:

- Á, egyáltalán nem veszélyes. Rengeteget eladtam már belőle.

Kész, vége. A gyerek vádlón néz ránk, hisz eltitkoltuk a szamurájkard humánus mivoltát, mi meg egy-két óra múlva erősen reméljük, hogy semmi sem vált valóra abból a sok mindenből, amit az adott pillanatban éppen őszintén kívántunk a minden bizonnyal „sikeres” árusnak.

Ezúttal azonban másként történtek a dolgok. Egész másként. A szokásos műsor után - rábeszélés, drága, van már ilyen, gyerek rohamot kap stb.- az árus csendesen így szólt:

- Nézd, milyen szép ez a kisvonat is.

És rábökött a mutatóujjával egy tényleg kicsike vonatra, amelyik tényleg milyen szép volt. (És milyen olcsó).

Ebben a pillanatban megállt az idő a színes, zsivajgó forgatag fölött. Mintha elnémult volna a fülsértő vásári zenebona, a színes tollakba öltözött álindiánok pánsípjai, mintha mozdulatlanná dermedtek volna a szélben kísértetiesen himbálózó, ízléses fekete halálfejmintával ékített lufifürtök. Ott álltunk a nagy nihil közepén és bámultuk az árus göcsörtös mutatóujját, amely pont olyan volt, mint Michalengelo sixtusi freskóján. Álltunk és bámultunk hitetlenül, mert az árus, lehet ugyan, hogy csak pillanatnyi elmezavarában, de saját érdekei ellen cselekedett.

Valami enyhe gyanúval, ugyanakkor reménnyel néztük. Lehetséges volna...? Hogy pont ide...? Ámbár külsőleg nem látszott rajta semmi különös, tény és való, hogy vállai gyanúsan dudorodtak, igaz, vastag ködmönt viselt, mert hideg volt. És jóllehet olykor határozottan megcsillant valami a feje fölött, de a közelben egy amatőr zenekar is próbálta a diszkófényeit.

Ezért csak úgy titokban - hisz egymás között vagyunk - mondom minden, üvöltöző csemetéjét játékospolctól, kirakattól kétségbeesetten elvonszoló szülőnek: Őt keressétek. Mert Ő a Küldött, aki fényt hoz a gyereknevelés olykor riasztó setétségébe.