2021. április 18., vasárnap

Bájsziköl (17. rész) - II.

 

Egy idegen város felé közeledtek.

Na jó, ezt mondjuk nem kellett volna külön hangsúlyozni. Milyen lehetne egy város, ha nem idegen, olyasvalaki számára, aki először jár errefelé életében, nemdebár?

De valahogy csak el kell kezdeni egy fejezetet. Ezt nyilván magad is elismered, Kedves - Nyájas Olvasó. Ha nem, nagyot csalódnék ám benned...de nem, te nem vagy ilyen.

Na, de elég a hízelkedésből.

Szóval, mentek.

A Csapadék álnok tervet szőtt. Esze ágában sem volt kiadni a teljes erejét így napközben. Amatőr dolog lett volna - hisz napközben bárhol találhat fedett helyet az Utazó! Egy rongyos csűr, egy elhagyatott deszkabódé, alagút, híd mindig akad valahol!

Nem volt ez kezdő Csapadék, de nem ám. Nagyon is tapasztalt volt, mondhatnánk: szakmájának elismert mestere. (Kapott is néhány ilyen jellegű díjat, még a régebbi időkben.) Majd éjszaka! Akkor majd! Amikor az a szerencsétlen azt hiszi, hogy az egész napi fáradtságos Utazás után végre pihenhet! Akkor bizony lesz nemulass. Egy hibás Csapadék Ellen Védő szerkezettel... A Csapadék szája a füléig ért és a kezét dörzsölgette örömében.

Micsoda éjszaka lesz, juhú.

De most még haladtak. Itt-ott erős Légáramlás nehezítette útjukat, de azért nem annyira, hogy ne tudtak volna haladni. Ezen nem is lehet csodálkozni, hisz a Csapadék pont így beszélte meg vele, lévén, hogy Légáramlás a sógora volt. Eléggé kacifántos módon keveredett a családba, mégpedig úgy, hogy egyszer egy virágos réten...

Sajnos, ezt most nincs idő elmesélni, pedig eléggé kacifántos történet, én mondom. Ez az átkozott permanens időhiány, amiben mindannyian szenvedünk...

Szóval a Csapadék meglehetősen kiterjedt rokoni összeköttetésekkel rendelkezett és ezeket bőven kamatoztatta is, az alávaló. Az Utazónak például - a többi Utazóhoz hasonlatosan - nemigen voltak befolyásos rokoni összeköttetései. Ha igazán hűek akarunk maradni az igazsághoz - és mivel mostanáig is ezt tettük, nem látjuk be, miért kéne változtatni rajta - inkább azt mondhatjuk, hogy Utazónknak nemigen voltak rokoni kapcsolatai. Mármint, hogy nem egyáltalán nem voltak, hisz ő is a szokásos módon jött világra, ha eltekintünk a különféle csodás előjelektől - jövendölés, szent láng, földrengéssel egybekötött szökőár, néhány kárpit meghasadása - de ezek afféle látszat-kapcsolatok voltak inkább.

Ami, ha meggondoljuk, természetes is. Hisz az Utazók annyira különböztek az emberiség túlnyomó, de nem jelentős részétől, annyival magasabb értelmi-érzelmi szférákban gondolkodtak és működtek, hogy saját családjukon belül nem is igen találtak megértésre.

Hogy finoman fejezzük ki magunkat.

Sőt. Egészen pontosan inkább meg-nem-értéssel találkoztak, aminek következtében szinte törvényszerűen elszigetelődtek - nem csekély mértékben - mind társadalmon, mind saját rokonságukon belül is. De mivel rengeteg egyéb jó tulajdonságaik mellett még természetesen nagyvonalúak is voltak, olykor le-leereszkedtek a többiek szintjére.

Akár még beszélgettek is velük, például. Nem komoly témákról, sejtheted. Csak ami a többséget érdekelte, azaz: tévésorozatok, autók, meccs, ruhák. Ha ezek a szegény szerencsétlen rokonok úgy igazából sejtették volna, hogy kikkel is élnek valójában közös fedél alatt... vagy ha csak halvány sejtelmük lett volna, hogyan is él egy Utazó alig néhány évtizeddel később...

De hát, nem tudták. Pech. Most már persze ott sercegnek mind, a másvilág legsötétebb bugyrában, annak is a leges-legfenekén. És ott is egy teljesen különleges részlegben, melynek bejárata fölé az Úristen saját kezűleg rótta föl szokásos másfél méteres lángbetűivel: „Speciális büntetőrészleg mindazok számára, akik egy Utazót életük során akár a legcsekélyebb mértékben is megbántottak avagy fájdalmat okoztak őnékik, akár szóval, akár tettel, akár cselekedettel”. Ott sercegnek ők, üvöltöznek kínjukban, de már késő. Késő! Az Utazók meg olykor le-lerándulnak a fényességes mennyországból, elüldögélnek a fal melletti padokon, ahová nem mennek a kígyók és a marcangoló fenevadak. Hűs sert kortyolgatva gyönyörködnek a látványban és mivel - számos pozitív tulajdonságukon kívül, ahogy azt már említettük - még ráadásul rendkívüli módon érző szívűek is - néha megkérik az Urat: na jó, hatszázmillió év már elég volt, ki a fenét érdekel már ilyen hosszú ideig ez a kínkeserves ordítás. Jóból is megárt a sok, nem igaz?

De az Úr ilyenkor határozottan megrázza a fejét és tömören csak annyit mond: - Jamais.

Hogy miért mondja ezt franciául, azt nem tudja senki, de nagyon úgy néz ki, hogy esze ágában sincs véget vetni az Utazók ellen vétők hosszadalmas és - valljuk csak be - eléggé unalmas kínszenvedésének. Isten igazságos. Ő tudja. Az ő dolga.

A Csapadék közben úgy tett, mint aki itt-ott erőre kap holmi kínos, de egyáltalán nem végzetes kis vereség után - de inkább csak várt.

A rémes, iszonyatos estére, mikor minden erejével...

Nagy titkot nem árulunk el, ha azt mondjuk: az Utazónak valahogy nem tetszett az egész. Nagyon nem tetszett. „Micsoda ravasz egy Csapadék ez”- morfondírozott magában már úgy jó délután felé, bízvást mondhatjuk, hullafáradtan az egész napos küzdelemtől, a Légáramlás-Elleni Tekeréstől, a kisebb-nagyobb megázásoktól - megszáradásoktól. „Ravasz, ravasz Csapadék”- szőtte tovább gondolatai fonalát hősünk. „Ha elkap az éjszaka, ronggyá ázok, bizony mondom tinéktek.”

Hogy miért beszélt enyhén ószövetségi stílusban önmagához?

Szokott. Ilyenkor némileg Teremtőnek érezte magát, s a Teremtő, miután egy négyszemközti beszélgetés során meghallgatta indokait, mélyen egyetértett vele.

„Beleimet immár az éhség kígyói mardossák”- folytatta tovább hasonló stílusban - „valamint erőm is fogytán immár. Vajh mi légyen az a szürke kocka amott a láthatáron? Nahát... egy buszmegálló... kissé rozsdás ámbár, de eléggé szilárd minden bizonnyal. Hahogynem csapadékmentes! Térjünk csak bé ide!”

Betértek.

Esteledett immár - pardon, ez a bibliai stílus eléggé ragadós - s a Csapadék nem bírta tovább fékevesztett mohóságában. Bekeményített! Egyre sűrűsödő hideg eső! Egyre erősödő hideg Légáramlás! Zengés! Dörgés! Villámlás! (Kell-e mondani, hogy valamennyien az alávaló Csapadék rokonai voltak!) Még erősebb Légáramlás! Még sűrűbben ömlő Csapadék!

Utazónk a buszmegálló padján ülve nézte az egész cirkuszt, aztán igen nyugodtan Zacskós Paradicsomlevest főzött és hozzá Szalonnát harapott.

Itt azért el kell mondanom, hogy akkoriban a Szalonna még nem fán termett, mint mostanság. Még nem voltak olyan genetikailag módosított növények, melyek hentesárut termettek volna, amint az manapság minden konyhakertben látható. Állatból volt, egy kövér, ronda, piszkos állatból, istenbizony! Nem, ez nem az írói fantázia szüleménye! Ilyet emberi agy - legyen bár egy szakmáját nagyon értő íróé -  magától képtelen kitalálni, higgyék el!

Szóval az Utazó egykedvűen nézte az Elemek tombolását.

Buszmegálló. Fedett.

Széles a padja. De milyen széles...nahát, akár feküdni is lehet rajta.

És milyen borult az ég és milyen nedves minden és milyen hűvös van.

Az Utazó nem érezte magát a csúcson, ezt képzelhetik. Majd minden holmija átázott - vagy inkább mondhatjuk úgy, hogy csak olyan holmijai voltak, amely az elázottság különböző stádiumaiban leledzettek.

És künn várta ez az átok Csapadék. És mindehhez még volt neki egy Csapadéktól Legcsekélyebb Mértékben Sem Védő Szerkezet, a kutyafáját.

Ez döntött. Komótosan - akárha csak otthon lenne éppen, s a kandallóban jóféle tűz lobogna (a kandallót most szíves engedelmükkel, vagy anélkül most nem magyarázzuk el, nagyon pereg a cselekmény) kiteregette holmijait a buszmegálló rozsdás falaira. Közben dudorászott, rég elfeledett, ősi dallamokat.

Rock yourself away, rock yourself away. Ha legközelebb lááátlak, már nem tekintek rááád.

Ezekben a régi slágerekben nem nagyon tengett túl a logika, az már biztos.

Begurította Járművét is és gondosan bebugyolálta az Eső Ellen A Legcsekélyebb Mértékben Sem Védő Szerkezettel. Így az úton bőszülten elrohanó undorító Kerekes Járművek nem csapták be latyakkal egyiküket sem. 

A Jármű szívében - mármint, ha lett volna neki szíve, meg aortája, meg minden, tudod - az érzelem új húrjai zendültek. (Esetleg pendültek.) Valóban nem volt kellemes ott állni, nézni ezeket a nagyon hosszú, feltűnően kivilágított, magukból egyfolytában elnyomott agresszivitást árasztó, száguldó kerekes fémkupacokat. Nem mintha érdekeltek volna valakit - na, egy Járművet aztán biztosan nem - de akkor is idegesítőek voltak egy kicsit.

„Hej, ez az Utazó”- zendült fel a Jármű lelkében a hála szimfóniája - „Ez aztán...„

Na jó, a hála, az azért túlzás. A lélekről nem is beszélve. A felzendülő szimfóniát meg akár ne is említsük. Vannak ilyen pillanatok, nem érdekes. Nem érdekes, kész, mit nem lehet ezen megérteni, mi?

Na. Az Utazó, a teregetés végeztével, vagy inkább közben új szellemi foglalatosságot talált magának. Miközben künn tomboltak az Elemek! Ehhez szólj!

A dudorászás ugyanis már valahogy nem bizonyult elegendőnek. Most azt találta ki, hogy régi, mitológiai alaknak képzelte magát, s annak nevében beszélt önmagához.

Tudom, hogy ez első hallásra kissé bonyolultnak tűnik, de sose feledd - az Utazók voltak az emberiség krémje. Sok mindenre képesek voltak, amire se Te, se én nem. Na jó, hogy én nem, az nem biztos, de Te akkor se. Ez tény!

Utazónknak ezúttal Micimackóra esett a választása. Nincs ezen mit csodálkozni, inkább csak dicsérni tudjuk derék hősünk kifinomult érzését, hisz e legendás alak, kinek valóságos kilétét ködös mítoszok homálya födi, minden bizonnyal megérdemli, hogy szerény - de emelkedett színvonalú - elbeszélésünkben szerepeljen, ha csak rövidke ideig is, hisz a rendkívül mozgalmas cselekmény ennél sokkal többet aligha is engedne meg!

- Hulla hó és hózik!- kezdte el az Utazó mély pátosszal, ahogy az ilyen óidőkből származó szövegekhez illik. – Mit csinál most Micimackó? (Rövidke kotorászás, kupakzaj.) – Micimackó rumocskát iszik, lassacskán, mert ő egy gourmand a javából! Az nem csak úgy van, hogy Micimackó nem készül fel ilyen esetekre, de nem ám! (Kommentálta tovább önmagát.) –Csapadék, gyühetsz! (Tette hozzá némi vidékies ízű hetykeséggel.)

A Csapadék meg gyütt is. De még hogy gyütt. Verte, püfölte, paskolta az avítt buszmegálló rozsdás tetejét, hogy a víz alul tócsákba gyűlt.

Micimackó - alias Utazó – fütyörészve felhúzta a lábát és kedélyesen gyertyát gyújtott, hogy annak barátságos, meleg fényénél újabb korty rumocskával erősítse meg testét-lelkét. S bizony nem eredménytelenül, mert testét lelkét egyre erősebbnek és szabadabbnak érezte.

A rumocska már csak ilyen. Érdekes, hogy e kékeszöld, gombából erjesztett ital a mai napig fennmaradt, s gondoskodó kormányunknak hála, ma már minden állampolgár kötelezően fogyasztja a napi félliteres fejadagját, tetszés szerint étkezés előtt, közben avagy után. Ebből is látszik, hogy az emberi szabadság minő csimborasszóit hódították meg kitűnő politikusaink áldozatos munkájukkal, kínkeservesen, éjt nappallá téve. A hírek szerint adagunkat nemsokára egy literre növelik, amelyből fél litert mindenki a reggeli hálaadás - hálaadás a kormánynak, természetesen - előtt köteles elfogyasztani, hálistennek. Dehogy is istennek - már megbocsáss, Uram, Vezetőink nyilván szerinted is fontosabbak. És bölcsebbek. És milyen, de milyen jóképűek.

Jut eszembe, némi állami szubvenciót kéne elnyerni szerény kötetem megjelentetéséhez.

De ennek az azelőtti bekezdéshez az égvilágon semmi köze nincsen.

Amúgy a Csapadék őrjöngött. Te is őrjöngenél a helyében, ha ennyire nem jönnének be a számításaid, nem? Hisz jobb sorsra érdemes Csapadékunk nem éppen arra számított, hogy az Utazó - ki e pillanatban történetesen épp Micimackó - egy ilyen igencsak masszívnak mondható - buszmegállóban tölti az éjszakát. Csapadék úgy vélte, majd valahol egy elhagyatott erdőszélen elkapja és a meghibásodott Eső Ellen Védő Szerkezet galád segítségével ronggyá áztatja őkelmét.

Na, ez nem jött be. Csapadékunkban egy villanásnyi időre felötlött a gondolat, hogy újfent csak mozgósítja kiterjedt rokoni összeköttetéseit. Másod-unokatestvérének az első férje, Orkán, simán elbánt volna egy ilyen nyavalyás pléhbódéval.

Csakhogy Orkánnal épp a minap balhézott össze eléggé komolyan. Na, nem éppen halálosan, de mindenesetre eléggé komolyan, hogy per pillanat a segítségkérés halvány gondolata se jöhessen szóba. Fordulhatott volna még... hm, de hozzá sem igazán... mert vele is egy kicsit, ugyebár...

Csapadéknak az utóbbi időben valahogy minden befolyásos rokonával sikerült összebalhéznia. Talán egy kicsit túlságosan is sokszor hívta őket segítségül... De ez persze csak találgatás... S a befolyásos rokonok egy idő után akképpen nyilatkoztak, hogy most már aztán elég legyen a folytonos kunyerálásból, Csapadéknak ideje a saját lábára állnia, elvégre mégiscsak elmúlt hárommilliárd éves.

Bizony, ha jobban megnézzük, Csapadékunk voltaképpen elégé tutyimutyi legénykének bizonyult, akármekkora volt is a szája.

Dühében esett. Ennyit tudott, segítség nélkül, a szerencsétlen flótás. Azzal a nagy pofájával.

 

Kolompszó hallatszott. Birkanyáj tért haza, kövéren és elégedetten az egész napi legelészéstől. Igen jóféle fű nőtt errefelé. A birkapásztor érdekes módon szintén Járművel érkezett, amely kicsit ütött-kopott volt, kicsit rozsdás és főleg nyakig sáros - mármint, ha lett volna nyaka, ugyebár. Utazónk Járműve kicsit viszolyogva létesített elektrovibrációs kapcsolatot vele. Ez a másik Jármű egy kissé...olyan vidékies volt. Meg olyan ápolatlan is...

Természetesen hamarosan kiderült, hogy a Látszat, mint mindig, most is csalt. (Köztudott, hogy Látszat mindig is tisztességtelen játékos volt, a jobb kaszinókból már régen ki is tiltották. Hiába bizonygatta, hogy egyszerűen szenvedélybeteg, holmi orvosi papírokat is mutogatott, a kaszinótulajdonosokat az ilyesmi vajmi kevéssé érdekelte. Csak a pénz!)

A juhpásztor sáros Járműve igazából nagyon is boldognak mondhatta magát.

- Tevékenységem első látásra kissé talán szűkkörű - vallotta. – Ám, ha igényeinket az előttünk álló lehetőségekhez igazítjuk, jó úton indulhatunk el, hogy rátaláljunk a boldogség máskülönben oly ritka kék madarára. Munkám viszonylag egyszerű, bár fizikailag eléggé megterhelő, mondhatni. De talán épp a rendszeres fizikai terhelés az, mely megóv bennünket a léhaságtól és a nem kevésbé veszélyes szenvedély kísértetektől! Szinte egész nap a friss levegőn tartózkodom, a vad természet lágy ölén, ahogy egykoron az ismeretlen, de minden bizonnyal jelentős költő mondotta volt. S a természet állandósága, ugyanakkor állandó változása, ez a csodálatos harmónia is esztétikai gyönyörrel tölt el, oly magasabb rendű szellemi táplálékot képezve számomra, amely nélkül élni immár nem tudok és nem is szeretnék. Ha meg a gazdámról kérdezel, egyszerű, kedélyes fickó, ment minden nagyravágyástól. Egyszerű étkeket eszik, kezével sodorja cigarettáit, néha berúg. Hidd el, nincs nálunk boldogabb páros abban a néhány száz tengeri mérföld sugarú körben, amelyet elektrovibrációs teremmel módomban állt letapogatni!

Járművünk - na persze nem a mi Járművünk, mármint hogy konkrétan a Tied meg az enyém, hanem úgy a mi Járművünk, hogy mostanáig az ő történetét kísértük több-kevesebb figyelemmel - szóval, Járművünk enyhén elszégyellte magát. (Nagy szó!) Hát persze, hogy igaza volt a másik Járműnek, e sztoikus vidéki filozófusnak. Vágyai összhangban álltak lehetőségeivel, s mi más lehet több az általunk ismert Világegyetemben?

Sőt egy kicsit már irigyelte is ezt a másik sáros Járművet. Ugyanakkor bölcsen tudta, hogy hiába próbálna erőnek erejével visszavonulni, csöndes, nyugalmas vidéki életet élni. A megtett Utazások immár végérvényesen átalakították elméjét, s ha afféle új köntösként más életformát óhajtana magára huzigálni, az önmagára erőszakolt idegen szövet esetleg csak eltakarná - esetleg! - de meg nem változtatná a mindig legbelül rejtőző lényeget.

Tényleg.

Az Utazó elégedetten szuszogott hálózsákjában.

A Csapadék, belátva teljes vereségét, immár csak úgy tessék-lássék tevékenykedett.

A pásztor a tűz mellett zsendicét készített, illatosat.