2021. március 28., vasárnap

Hej, az oskoláját…

 

            A kis tanítónő, akit az egyszerűség kedvéért nevezzünk Lelkes Luciának, egész életében semmi mást nem akart csinálni, mint tanítani. Ha az oktatásra gondolt, csillogó szemű gyerkőcöket látott maga előtt, s látta saját magát is, amint az értelem magvacskáit veteményezi termékeny gyermekfejecskékbe. Ez okból elvégezte a pedagógiai főiskolát, méghozzá nem is rossz eredménnyel. Úgy vélte most már valóra válhatnak gyerekkori álmai. Biztosra vette, hogy felkészülten állhat a csillogószeműek elé.

- Te – mondta az egyik kollégája. – Tudod, mi a szokás ilyenkor…

            A naiv kis Lucia nem tudta. A kedves kolléga, látva, hogy milyen egy ügyefogyott az új kollegina, elmagyarázta:

          - A tanfelügyelőnek…egy kis hazai. Sonka, kolbász, csirke, tojás. Lehet még konyak meg házibor. Szoktak tortát is.

            Lelkes Lucia egy ideig gondolkodott a hallotakon. Nem igazán értette, miért kell ajándékot vinnie valakinek, akivel a büdös életben nem találkozott. Aztán vállat vont. Ha kell, hát kell. Egy régi hazugsággal vígasztalta önmagát: nincsen ebben semmi rossz, hisz csinálják mások is. Jól megpakolta az óriási reklámszatyrot és elzarándokolt a járási székhelyre, hogy áldozatot mutasson be a Nagyúrnak. Hej, de nehéz az a szatyor…és nem attól az óriási sonkától. Lucia úgy tervezi, gyorsan átadja és elmenekül. De jaj, istenem, hogy kell ezt megcsinálni, mit kell mondani…

            A  Nagyúr egy ideig hallgatta a nyögdécselő, iruló–piruló pályakezdőt, aztán átnyújtott egy kulcscsomót:

- Tegye be a kocsimba.

Lelkes Lucia kihátrál. Levánszorog a parkolóba. Úgy saccolja, az a szatyor most úgy húsz tonnát nyomhat. De hisz mások is csinálják… És hát ott vannak a csillogószeműek…meg az értelem magvacskái, amiknek veteményezéséhez oly erős elhivatottságot érez…

Aztán valahogy túlteszi magát az egészen. Nem dől össze a világ, ugye?

Telik-múlik az idő, s lám itt a félév, a bizonyítványosztás ideje. Lelkes Lúciát színe elé rendelte Lakáj Lajos, ez időben az intézmény vezetője.

- Kedves kollegina, úgy látom, holmi rossz jegyeket osztogat bizonyos gyerekeknek.

- Valóban. Úgy vélem beszélni kellene a szülőkkel. A gyerek hanyag és…

- Úgy látom, nem értjük egymást, kedves kollegina. Annak a gyereknek kettest kell kapnia.

            Lelkes Lucia úgy vélte, Lakáj úr roppant humoros ember. De az intézmény vezetője nem volt humoros. Lakáj volt.

 

- Kedves kollegina, maga ezt még nem értheti. A gyerek apja…- és itt áhítatos szünetet tartott – befolyásos ember…

Lucia úgy gondolta, csak egy őrült adhat kettest olyan gyereknek, aki a szorzótáblával sincs tisztában. Így gondolta és ezt meg is mondta. Lakáj Lajos udvariasan elmagyarázta a következményeket. Amennyiben Lelkes Lucia dacolni merészel, a szülő feljelentést tesz ellene és kérvényezi, hogy gyereke vizsgát tegyen egy bizonyos bizottság előtt.

-          De ez a gyerek nem képes arra, hogy bármilyen vizsgán átmenjen.

-          A gyerek két kérdést fog kapni. Ezeket előre megbeszéljük.

-          Én ezt nem csinálom végig.

-          Dehogynem. Ellenkező esetben ugyanis az ön óráira folyamatosan felsőbbszintű ellenőrzés érkezik. A legkisebb hibákra is vadászni fognak. Higgye el, hogy egy fél éven belül kikészülne.

-          Szeretném beadni a felmondásomat.

-          Megteheti, de ebben az esetben ön a járás határain belül pedagógiai munkát nem kap.

Lelkes Lucia kicsit pityereg a vécében, nem sokat. Mindjárt órája van várják a csillogószeműek. Kicsivel később informálódik néhány kollégájánál. A szülő feljelenthet. A szülő kérheti gyereke vizsgáztatását. A vizsga nevetségesen és arcátlanul formális, talán még egy szőke nő is megcsinálná, feltéve persze, ha megvannak a megfelelő összeköttetései.

      Az iskolában közben zajlik az „élet”. Egy kislány haját felgyújtjták, amilyen kis csintalanok ezek a nebulók. Egy másik kis csintalan betörést követ el a saját iskolájába, iskolatársát  kékre-zöldre veri, mert ő az erős, akinek már saját ügyvédje van, bizony. Egy felső tagozatos társaság fix pénzösszeg fizetésére kényszeríti a megfélemlített alsó tagozatosokat ,a  vécében gumióvszereket söpör össze a takarítónéni, részeg szülők terrorizálják a tanárokat. A nagyranőtt, ún. hátrányos helyzetű gyerekek, akik boxerrel, láncokkal, valamint egyéb ütő-, vágó- és szúrófegyverekkel járnak iskolába, ráborítják az asztalt a tanárra, leköpik, a buszmegállón trágár szavakat kiáltoznak utána és veréssel fenyegetik.

      Minderre fátyol borul, mert beszól a befolyásos szülő, vagy mert a szülő oly naiv, hogy mindent elhisz saját gyerekének, vagy mert, végső esetben, nehogy már csorba essen az iskola jó hírén. Összefoglalva, mert így kényelmes.

      Lelkes Lucia, nevét meghazudtolva, már nem oly annyira lelkes. Nem minden gyerekszem oly ártatlanul csillogó, mint először hitte. Olykor eszébe jut, pályát kéne változtatnia. Olykor úgy gondolja, a legdurvább munkahelyen is több emberi megértéssel, nyíltsággal és segítőkészséggel találkozni, mint diplomás emberek gyülekezetében.

      Menjen? Azon szülők miatt, akik sértett hiúságukban eszméletlen jegyeket követelnek okosnak hitt csemetéjüknek? A Lakáj Lajosok miatt, akik múlandó dolgokért árulnak bizonyítványt? A szekértáborokba elbarikádolt, idejük jelentékeny részét szélmakomharcra pazarló kollégák miatt, akik közül néhányan ráadásul rossz lelkiismerettel próbálják nem észrevenni: valaki mégiscsak megpróbál  gumigerinc nélkül élni?

      Maradjon? A csillogószeműek miatt? A halvány remény és hit miatt abban, hogy az Értelem magvacskáit veteményezni jó és helyes dolog? Vagy mert másutt se jobb?

      Menjen? Maradjon?