2021. március 21., vasárnap

Bájsziköl (14. rész)

 

XIV. fejezet

 

A háborús gén. Segítség, mint negatívum.

A Jármű figyelmeztet és Istennel beszélget.

 

Golyólyuggatta falak között haladtak. A sok kiégett, rommá lőtt épület között új, piros téglás, még vakolatlan házak virítottak. „A BEVEHETELEN VÁROS”- hirdette egy feketére égett tűzfalon a felirat. Volt ebben a feliratban valami kis vagányság, sőt, valami több is talán, valami kis utalás arra, hogy igen, háború volt, de helytálltunk, jöhet bárki, majd jól elpüföljük…

A Jármű úgy látta, a földi férfiak kimondottan élvezik a háborút. Az út mentén például óvodás kölykök műanyag géppisztolyokkal vívtak műanyag csatákat: persze hogy nem változik semmi. Egyszer ők is felnőnek szépen és minden kezdődik elölről. Ahogy a Jármű visszanézett az emberi múltba, na meg persze egy kicsit a jövőbe, értetlenül látta, hogy az emberek minden korban igencsak szívesen háborúztak. Az meg még érthetetlenebb volt a számára, hogy miért. Nagyon úgy nézett ki, hogy ezt maguk az emberek sem tudják. Néhány Jármű kissé behatóbban foglalkozott e kérdéssel, na nem mintha segíteni akartak volna az embereknek.

Hanem csak úgy.

Ugyanis eléggé régen rájöttek már arra, hogy bármely teremtett lény - tehát még egy állat - számára is a legüdvösebb megoldás, ha saját önerejéből mászik ki a csávából. Ez különösen akkor érvényes, ha éppenséggel saját hibája folytán esett bele, de amúgy is. Szinte mindig. (Na persze a Járművek híres tudósai azt is rég megtanulták már, hogy a „mindig” és a „soha” kategóriáknak a gyakorlati életben semmi értelmük nincsen. Az elméleti életben még csak-csak, de a gyakorlatiban abszolúte.) Egyik híres kutatójuk predesztinálta is a „Pokolba Vezető, Jószándékkal Kirakott Út” elvét is, mely szerint bármely értelmes lény képes megoldani a nehéz helyzeteket, s amennyiben saját jótékonykodási hajlamainkat pátyolgatni akarván úgymond kinyújtjuk segítő jobbunkat, akkor ezzel egyidejűleg meg is fosztjuk a bajbajutottat attól, hogy mobilizálja saját erőforrásait, felszínre hozza rejtett tartalékait, sőt megfosztjuk attól a jelentékeny önbecsülés-mennyiségtől is, amit az adott kellemetlen szituációból való sikeres kikecmergése által nyert volna.

A Járműveknek tehát megvolt a véleményük a segítségről, mint olyanról. Ezek után tehát nem is ebből a naiv erkölcsi szempontból vizsgálták meg az „Ember-háború” témakört. Inkább, mondhatnánk, tudományos kíváncsiságból. És nyomban sikert is értek el! Rájöttek, hogy ezt az egész francos háborúzási vágyat egy vacak kis génhiba okozza! Az alap-polipeptid lánc egy vacak, jelentéktelen, semmi kis hibája! Amit egy kóbor és véletlenül pont a megfelelő sebességgel rendelkező neutrinó okozott pár százezer évvel ezelőtt és azóta szépen átöröklődött! Most mondják!

Ha ez a nyomorult kis neutrínó nem lett volna, az emberiség sohasem fecsérelte volna erejének java részét hiábavaló háborúskodásra. Amint azt a Járművek ügyesen kiprojektálták, a háborúk nélkül az ember már rég legyőzte volna az összes létező betegséget, okosan felhasználta volna a világegyetem minden tiszta és örökké megújuló energiaforrását és már rég boldog és megelégedett kolóniákat hozott volna létre az egész Tejútrendszerben.

A Járműveknek, a Világegyetem e nagyszerű és csodálatraméltó teremtményeinek persze eszük ágában sem volt mindezt elmondani az emberiségnek. Mert oly varázslatos lények ők, akik azt is előre látták, hogy majdan egy pasi, aki úgyis felfedezi ezt az aprócska és könnyen korrigálható génhibát, de természetesen az égvilágon senki sem fog hinni neki. Magától értetődően elhagyatottan, nyomorultul és koldusszegényen fog meghalni, saját zsenialitásának őrjítő tudatában, de úgy ám! Halála után persze az évezred legnagyobb lángelméjének fogják kikiáltani, persze szobrokat is emelnek neki, na meg utcákat, tereket, parkokat, cserkészcsapatokat, tanulmányi versenyeket és ételeket neveznek el róla és amúgy az összes leszármazottja átkozni fogja, amiért felfedezését annak idején eszébe se jutott szabadalmaztatni. Hogy is jutott volna ilyesmi eszébe, mikor, ha éppen nem korszakalkotó tudományos felfedezéseken törte azt a buksi fejét, akkor legszívesebben elüldögélt kissé elhanyagolt kertjében és csendben nézegette a virágokat.

Mert ilyen egy élhetetlen pasi volt e nagy tudós, aki még meg sem született történetünk idején.

            Ahogy már említettem volt, mindezt előre látták a Járművek, az Univerzum e csodálatos, nagyszerű, utolérhetetlen teremtményei, akiknél bámulatra méltóbbat…

           

            - Hé! Ez azért túlzás!

            - Mi?

            - Túlzásba viszed a dicsérő jelzőket. Kicsit úgy hangzik, mintha gúnyolódnál.

            - Á, dehogyis.

            - Jó lesz vigyázni, fiacskám. Szerződésünk értelmében művedben pozitív képet festesz a Járművekről, amiért kapsz egy rakás pénzt. Ha elolvastad volna az apró betűs részt…

            - Az apró betűs részt senki sem olvassa el.

            - Persze hogy nem, azért találták ki. Szóval törvényesen olyan pert akaszthatunk a nyakadba, hogy belezöldülsz. Szabj gátat gúnyolódó hajlamaidnak, mert balhé lesz.

            - Mikor kapom meg a pénzt?

            - Majd, ha a műved megjelenik.

            - Előleget kaphatok?

            - Nem. Benne van a szerződésben.

            - Az apró betűs részben, mi?

            - Természetesen.

            - Szemetek.

            - Csak semmi indulat. Ez egy ún. üzlet.

            - Hát jó.

            - Ajánlom is.

 

            Az Utazó már alig várta, hogy maga mögött hagyja a golyólyuggatta, bombaégette, kormos házfalakat. Lassan alkonyodott már, s a közelben egy ígéretes facsoport kínálkozott éjjeli menedékül. Elhagyatott földút, kétoldalt embernyi muharok húzódtak, peregtek az érett muharmagok marokszám. Nagy barna kánya hagyta ott pihenőfáját méltatlankodó vijjogással. „Jó jel” - gondolta az Utazó, „a hely minden valószínűség szerint teljesen elhagyatott”. Harsogó zöld tengeritábla állt a közelben, s az Utazó úgy gondolta, süthetne parázson egy kis tengerit. Érettebb megfontolás után oda lyukadt ki, hogy süssön a franc. Behörpölt egy zacskóslevest, aztán mélységes elégedettséggel nyugovóra tért. Ahogy az éj kifeszítette sátrát a kis liget fölött, milliónyi tücsök kapta elő a nap hevétől eddig gondosan takargatott hegedűjét. Az Utazó matraca alatt rengeteg tölgyfagubacsot érzett, de az Utazót ez korántsem zavarta abban, hogy hamarosan mély álomba merüljön.

            Verőfényesen harmatos reggelre ébredtek. A madarak úgy énekeltek, hogy ha valaki igazán odafigyelt volna, valószínűleg beleőrül az elviselhetetlen gyönyörűségbe. (Még szerencse, hogy senki sem figyelt oda.) A Jármű eleven, villamos bizsergést érzett összes alkatrészében, különös tekintettel a meghajtó és a meghajtott alegységekre. Az Utazó hatalmasat nyújtózott, belebámult a hajnali pírba és ismét rájött, hogy az Életnek igenis van értelme.

            Különösen, ha nagybetűvel írjuk.

            A földúton marokszámra pergett rájuk a zöld, szúrós muharmag, mindketten csupa lucsok lettek a bőséges harmattól, de még ez sem tudta elvenni a kedvüket. Ismerősként üdvözölték a tegnap esti nagy, barna madarat, amely ahhoz képest, hogy csak kánya volt, igencsak fennhéjázóan kuporgott egy vastag ágon. Egyébként sasnak képzelte magát, s egyáltalán nem félt az emberektől, mert már tavalytól védett madár lett. Ezt törvény szavatolta és megírta az újság is, úgyhogy halálbiztos.

            Ezt a szerencsétlen, vadul képzelődő madarat nem is bántották az emberek, mint kányát, de két héttel később egy kocavadász böjtirécének nézte, és bizony lelőtte.

            Ennyit a törvényekről és az újságokról. 

Ahogy továbbhaladtak, egy igen szép téglakatedrálisra leltek. Épp mise volt, és az Utazó úgy gondolta, a templom hűvöse épp alkalmas egy kis csöndes pihenőre. A Jármű se igen bánta, érdekes helyeknek tartotta a templomokat. Na, nem mintha egy percig is komolyam hitte volna, hogy ott bármiféle istenség lakozna. A Járművek egy véletlen találkozás folytán eléggé jó viszonyban voltak Istennel és nagyon jól tudták: Neki nem lehet olyan rossz ízlése, hogy egy templomba betegye a lábát.

Az Utazó, fejkendőjét levéve, csak úgy megállt hátul, hallgatta az enyhén hamis éneket, elnézegette az ál-aranyozásokat és bele-belehallgatott a prédikációba, amely, úgy tűnt, nem is igazán szólt semmiről. A pap úgy vélte, vasárnap van, vagy mi a szösz, és egy papnak kutya kötelessége ilyenkor prédikációt tartani. Ez okból ugyanazt a standard szókészletet használta, mint az egyház szolgái bárhol a világon: volt benne mindenható, aki egyfolytában szeret minket, szó esett benne az élet küzdelmeiről, különös tekintettel a szenvedésre, a nyomorúságra és a szegénységre, amelyek a pap felfogása szerint klassz dolgok, mert aki nem ilyen, tehát mondjuk példának okáért gazdag, szép, boldog és egészséges, az a büdös életben nem jut be a mennybe. A hivők egy része bóbiskolt, de a nagy többség azért illedelmesen meghallgatta a papot, még ha nem is nagyon értették, hová akar kilyukadni. A prédikáció magasröptűnek szánt nyelvezete azt a hitet keltette bennük, hogy itt most komoly és szép dolgokról van szó. A szomorúan szürke és fáradt hétköznapokban még egy ilyen széllelbélelt prédikáció is vigaszt nyújthatott a kiábrándult és boldogtalan embereknek. Még az Utazó is megérzett valamit abból a naiv áhítatból, ami minden teremtett lényt elfog legalább egyszer életében, ha elgondolkodik a végtelen és csodálatos világegyetem rejtélyes titkain, meg hogy mi végre van ez az egész kóceráj, s hogy vajon készakarva csinálták ilyenre, vagy az illetőnek csupán fekete humora volt.

Tehát, hogy honnan jöttünk és hová megyünk.

A Jármű eközben Istennel beszélgetett és összeállított egy százszavas szógyűjteményt, amelyből bármilyen témájú prédikációt bármilyen alkalomra össze lehetett állítani. Mestermű volt ez a maga nemében, a keresztelőtől kezdve az esküvőn át a temetésig komplett felölelte egy emberi lény teljes életskáláját. Isten mosolygott.