2021. március 21., vasárnap

Gasztroovi

 

Tíz kulturális fesztiválból kilenc gasztro. Kolbász és csülök, liba és kacsa, hurka és hal, valamint ezek tetszés szerinti kombinációi, matematikusok számára esetleg variációi és permutációi.  Háttérben fireg-forog az alibi néptánccsoport, nehogy már valami idétlen azt gondolja, hogy csak a zaba miatt jött össze ekkora tömeg. Holmi politikus is nyekereg valamit, ami igazából senkit sem érdekel, legkevésbé őt saját magát. A választások már megvoltak, most már hazudni is minek. A lényeg, hogy patakokban folyik a mangalica lacipecsenye, mert az hótt egészséges, a régimódi parasztdisznó husijával szöges ellentétben, aki jobban is teszi, ha elbujdosik, és a vaddisznóknál kér inkább politikai menedékjogot. A férfit, azt a hasán keresztül a legkönnyebb megfogni!

Meg a nőt. Miért, még nem láttál tökéletes sminkezetű karcsú szőke barbibabát égett olajtól fénylő pofikával állott sör fölött elrévedni a kecskelábú faasztal mellett? Na, ugye!

Szóval, a férfiak és nők megvannak, most már csak a gyerekekről kéne valahogy gondoskodni, nehogy már mind elmenjen a reggelire müzli, ebédre zabkása irányba. Megvan! Gyerek-gasztrofesztivál! A háttérben csapásol a „Minozicska” kisebbségi néptánccsoport, majd fellép az „O tempora, o mores” gitár és kannazenekar, színesben. Valamint egy darab minimum képviselő, maximum államtitkár, aki röviden vázolja hazánk fényességes múltját, valamint kétséget kizáróan dicsőséges jövőjét nemcsak Közép-Európában és a földgolyón, és a Naprendszerben, hanem azon is túl, esetleg galaktikus méretekben, a Tejúton is túl, ott, ahol az a kurta farkú mangalica malac túr.

Eh, ez túl bonyolult. Sokkal egyszerűbb, ha egy minden rendes háztartásban megtalálható szabvány időgéppel előreugrunk kissé az időben és megnézzük, hogyan telnek egy ovis gasztro-alkotótábor munkás hétköznapjai. Íme:

A négy éves Izolda, a kolbászevő verseny boldog győztese éppen magasba emeli impozáns trófeáját, a legjobb kolbászevőnek kijáró „Aranykolbász” díjat. Minden rekordot halomra döntögetve mindössze két perc alatt végzett egy adag gyulai páros kolbásszal! Kolbásztörténelmet ír ez a csöpp leány! Ilyen nincs, és mégis van! A dobogó második fokán a kiscsoportos Klemátisz zokog megállíthatatlanul, hisz mindössze húsz másodperccel maradt le a győztes mögött. A harmadik helyezett Bódog - de még milyen bódog, hahaha! - egyben „A verseny legjóízűbben csámcsogó kisgyereke” különdíj büszke birtokosa is. Míg ők csordultig telt szívekkel - és gyomrokkal - jogosan ünnepelnek, a háttérben félénken, de kíváncsian húzódik meg a lúzerek csoportja. Finnyás, kákabélű kitaszítottak ezek, némelyik, bármily nehéz is elhinni, még tán húst sem evett életében. Tudják ők maguk is, szerencsétlenek, hogy zárt intézetben lenne a helyük.  Csak ne lennének a kövér emberek oly legendásan nagylelkűek!

Na, de menjünk csak fürgén tovább, hisz annyi látnivaló vár még reánk! Emitt lelkes animátorok a szalonnafaragás rejtelmeibe vezetik be a tehetséges kis tanítványokat. Ni, a kiscsoportos Rozalinda szalonnából malackát faragott. Milyen eredeti! Ki tudja, mi lesz még ebből a gyerekből. Tán még mangalica-tenyésztő is! És milyen gyorsan fogy a nyersanyag, a kis huncutok folyton bekapkodnak egy-egy darabkát. Igazi kisgyerek folyton eszik, nem igaz?

Hát ez itt meg mi? Ja, tepertő-válogató! Az ötletes szervezők liba, kacsa- és sertés (természetesen mangalica)-töpörtyűt kevernek össze egy óriási edényben, ezt kell a versenyzőknek időre kiválogatniuk. Milyen gyönyörűen fénylik valamennyiük pofikája a szép sárga zsírtól, meg a karjuk is könyékig! Ezt a viadalt a tehetséges Fernando nyerte, eredeti módszerrel: a vájdling felét kiette, így a maradékot sokkal kevesebb ideig tart kiválogatni. Fantasztikus! Hát lehet nem szeretni egy ilyen kis zsenit, mi?

Amodébb nagy hajrázással biztatják a lelkes szurkolók a teniszfasírt verseny résztvevőit, akik a pontosan előírt nagyságú és súlyú húsgombócot ütögetik ide-oda ropogósra sült lacipecsenye-szeletekkel. (E nemes játék egyeseket emlékeztethet a teniszre, csak a fasírt nem eshet a földre és szájjal is el lehet kapni.) Persze, többnyire lenyelik, mint ahogy a lacipecsenye-szeleteknek is ez lesz a sorsuk a verseny végén, hacsak a megszállott szurkolók el nem kunyerálják. Egy-egy ilyen ütő aztán mesés árakon cserél gazdát a feketepiacon: akár öt kolbászt és két jó vastag hurkát is érhet.

Talán nem ok nélkül véljük: ez a helyes út! Ilyen felkészülés után nem kell majd gyermekeinknek sem rettegniük a lefogyás rémétől! Hisz tudjuk mindannyian: egy joghurtot kanalazó kisgyereknek nincs helye egy zabáló társadalomban.