2021. március 14., vasárnap

Bájsziköl (13. rész)

 XIII. fejezet

 Szelek és szerződések. Életképtelen címerállatok.  Egy politikus mámora és a hatszínű lobogó, majd távozás Nyugatra.

 

Rögtön látszott, hogy ezt az országot valami borzasztóan hazafias nép lakja. Mindenfelé nemzetiszínű lobogókat lengetett a langy nyári szellő. Nemcsak a házakon, mint általában. Hanem egészen lehetetlen helyeken is, mint mondjuk egy lakodalmas menet élén. Több ilyen menetet is láttam útközben, az óriási, színes lobogót minden esetben jól megtermett pasasok cipelték. Egyáltalán nem véletlenül: volt mit tartaniuk, mikor a szél úgy istenigazából belekapott a zászlóba. És bizony belekapott, kissé egyhangú rendszerességgel, amin semmiképpen sem szabad csodálkoznunk, lévén, hogy a Szél egyik kutya kötelessége a zászlók lobogtatása.

Olyannyira, hogy ez benne is van a szerződésükben. És nem is hátul, az apró betűs részben, á, nem, hanem rendesen elöl, az „Alapvető Kötelességek” között, mindjárt a nagy lila pecsét alatt. Nem is igen meri megszegni ezt a szerződési pontot egy mégolyan bátor Szél se, mert ez bizony igen súlyos következményekkel járhat, amelyek közül persze a legfájdalmasabb egy igen-igen komoly összegű pénzbüntetés. De súlyosabb esetekben akár az illető Szél működési engedélyének a bevonására is sor kerülhet. Azaz teljes Szélcsöndre. Így történt ez nemrégiben például a Sirokkóval is, ami ugyebár korántsem holmi játszi szellő, mégis kénytelen volt meghunyászkodni. Most törlesztheti a részleteket a szerencsétlen.

A szerződésekkel nem lehet viccelni.

A nemzetiszín lobogók tehát fennen lobogtak. (Egyes vélemények szerint másképp nem is nagyon tudnak.) Vörös- fehér- kék- zöld- lila- narancs- volt e harmonikus szín-összeállítású lobogó, közepén nyolc részre osztott klasszikus címerpajzzsal, amely különféle igen erős és tekintélyes állatokat ábrázolt, amelyek közös jellemzője majd minden esetben az volt, hogy eléggé jelentős testi hibával születtek. A nagyon marcona kinézetű sasnak például két feje volt, tehát túl sokáig semmiképpen nem maradhatott életben, a művész nyilván rövidke életének utolsó pillanataiban örökítette meg az állatot. Volt ott egy hasonlóan vadnak látszó kétfarkú oroszlán is, bár ez a kis testi rendellenesség olykor hasznosnak bizonyult: két farokkal nyilván sokkal hatékonyabban lehet elhessegetni a legyeket, mint eggyel. Igaz viszont, hogy a futásban e két farok kimondottan akadályozta a szegény oroszlánt, mert hol az egyik, hol a másik farok gabalyodott a lába közé. Így aztán ez az oroszlán soha nem is tudott megfogni egy normális gazellát sem. Sőt a nemtelen gazellák egy idő után olyannyira elszemtelenedtek, hogy direkte bevárták közelre a szerencsétlen kétfarkút, aztán gyorsan elszaladtak, aztán megint megálltak, és így tovább, ami azért nem volt szép a gazelláktól, mert mégse lenne szabad kigúnyolni egy szerencsétlen sorsú torzszülöttet, csak azért, mert mondjuk meg akar enni. De szerencsére az oroszlán sem volt teljesen hülye, és hamar rájött, hogy így egyszerűen éhen hal.

Így lett vegetáriánus. Hamarosan megkedvelte a zsenge lóherét, kukoricát, kelbimbót, valamint néhány termesztett zöldséget is, mint a sárgarépa, zeller, káposzta, egyebek.

A címerpajzs többi mezejét vad képzelőerőről tanúskodó fantasztikusabbnál fantasztikusabb állatok foglalták el, kivéve egy fura kis rágcsálót, amely tényleg így nézett ki és tényleg csak ebben a kis országban élt. Csak olyan csúnyácska és jelentéktelen volt, hogy mostanáig nem is igen törődött vele senki. Szerepelt még ezen kívül egy kis zöld bogáncsféle is a címerpajzsban, amely csakis és kizárólag egy majdnem tizennégy méter magas homokdombon fordult elő egy vad erdő kellős közepén, de olyan kevés volt belőle, hogy az ország lakosságának 99,7 %-a még csak nem is hallott róla soha életében. (Persze nagyon hosszú és hangzatos tudományos nevet viselt, ahhoz képest, hogy milyen egy jelentéktelen gizgaz volt tulajdonképpen.)

Az Utazót nagyon érdekelte, hogy vajon mit jelképeznek e roppant hazafias kis nép zászlójának színei. Így kapásból úgy vélte, a vörös a vér, a kék a tenger, a zöld mondjuk a fű színe, de a többi tarkabarka színnel valahogy nem igazán tudott mit kezdeni.

A Jármű persze könnyedén felvilágosíthatta volna az Utazót súlyos tévedéséről, sőt azt is megmagyarázhatta volna, mit jelképez a többi szín. Csak nem akarta az Utazót megfosztani az Illúzióitól. Egyébtől sem, de az Illúzióitól meg különösen nem. (Ez is egy afféle Jármű tulajdonság volt: az Illúzióktól való megfosztás teljes mellőzése).

Még hogy vér, meg tenger, meg fű, kutyagumit. A vad színeket egy cinikus és dörzsölt megélhetési politikus (bár, ha úgy vesszük, egy idő után minden politikus cinikus, dörzsölt és megélhetési lesz, sőt a legtöbben már idő előtt) kreálta egy mámoros éjszakán. Forradalmi mámorban, magától értetődik.

Na jó, tökrészegen. A forradalom ugyanis természetesen győzött, amint azt rendesen el is tervezte a régi rezsim néhány értelmesebb vezetője, de mivelhogy egy kicsit még gyorsabban zajlott le, mint ahogy eredetileg tervezték, összesen egy éjszaka maradt az új hazafias jelképek - címerek, lobogók, köztársasági elnök, stb. - létrehozására. Politikusunk őszinte segíteni vágyásból és négy bőrönd pénzért- enyhe infláció volt éppen - habozás nélkül elvállalta a nehéz feladatot. (Ha hív a haza, menni kell, mese nincs.) Vett néhány palack jobb fajta konyakot, bezárkózott dolgozószobájába, s mire pitymallott és harmadszor is berúgott, készen is lett. Az új színekhez persze új magyarázatot is kreált: a vörös az ő értelmezésében a kecsap színére utalt, amiket a széles néptömegek hamarosan mindenfajta étkeikre kenegetnek, ezzel is demonstrálva a fejlett Nyugathoz való tartozást. A fehér azt jelképezte, hogy ha télen elég sok hó esik, akkor minden fehér lesz, s ez által „az ország ünnepi fehér köntöst ölt”. (Ez a magyarázat már a második üveg konyak után született, amikor is politikusunk lelke legmélyéből költői hajlamok csiholódtak elő.) Ezután egy merész fordulattal a kéket a vér színének tette meg, mondván, hogy ”nemzetünk kékvérű, azaz fennkölt, tiszta és nemesi származású, nem úgy, mint a környező országokban lakó bugrisok, akik ősi földjeinket bitorolják, de nyugi, már nem sokáig”.

A zöldet ábrándos lelkületű politikusunk csudamód meghagyta fűnek, de hozzáfűzte: „ez a fű az, amely mifelénk sokkal erőteljesebben és zöldebben növekszik, mint bárhol másutt a világon, beleértve a fejlett Nyugatot is.” A lilát úgy magyarázta, hogy ez a monoklik és véraláfutások színe, amelyeket bárki igen könnyen beszerezhet, aki a fentiekben akár mákszemnyit is kételkedik.

A legkeményebb diónak persze a narancsszín bizonyult. Nehéz probléma volt ez. Egy egész üveg konyakot igényelt, amely után nem is maradt el a menetrendszerű okádás. Politikusunk ezután nyugovóra tért megszokott helyén, az asztal alatt, de delíriumos álmában csak egyetlenegy szó lüktetett kibírhatatlanul: narancs! narancs! Hogy az istencsodájába magyarázza meg ezt a nyavalyás narancssárgát?

Aztán reggel felé, a felkelő nap első sugarainál, a konyakosüvegek között tántorogva, hirtelen megvilágosodott (ez politikusoknál napi szinten előfordul): a narancs természetesen a felkelő napot jelképezi, az új idők hajnalát, a forradalom győzelme utáni munkás hétköznapokat, amelyek minden állampolgár számára sosem látott jólétet és bőséget hozandanak majd el szeretett kormányunk vezérlete alatt, olyannyira, hogy többé sohasem kell narancsot (sem mandarint) importálnunk, mert vagyunk olyan tökös kis ország, hogy mindent képesek vagyunk megtermelni, amit csak akarunk. És természetesen adót nem is kell majd fizetni senkinek egyáltalán. Vagy ha mégis, csak nagyon keveset.

Politikusunk ezután fogta négybőröndnyi papírpénzét és a fejlett Nyugatra távozott.

A Jármű mindezeket az ismereteket természetesen meghagyta magának. Véleménye szerint eléggé értékes ismeretek voltak, ráadásul igen jól jellemezték az emberi fajt. A világért sem ábrándította volna ki az Utazót, akit ember volta ellenére valamelyest azért eléggé rendes pasasnak tartott. Bár néha még mindig megdöbbent, hogy az Utazó milyen naiv hiszékeny illúziókergető javíthatatlan romantikus tud lenni akár a leglehetetlenebb helyzetekben is.

Mint például ebben a zászlóügyben.