2021. március 7., vasárnap

Bájsziköl (12. rész)

 

XII. fejezet

 

Vámosok és szamócagránát. Véres ebéd és kis ízelítő a vámpírok életéből. Ezerötszáz brúnó!        A Szerző abbahagyja, de csak egy kis időre.

 

És már itt is volt a Határ. Zord, egyenruhás alakok ültek apró üvegkalickákban, élet és halál urai. Megtehették, hogy visszaküldenek, mert hiányzott valami kib...

Elnézést, kedves drága Nyájas Olvasó, de mindig elragad az indulat, ha régmúlt korok e sötét relikviái kerülnek szóba. Szóval egyszerűen visszaküldhettek, csak azért, mert mondjuk valami tetves pecsét hiányzott az útleveledből. Azt is megtehették, pusztán szórakozásból, a nyavalyások – elnézést -, hogy mindent kipakoltatnak veled, kiforgadják a zsebeidet, vagy akár gatyára vetkeztetnek a mocskok, már bocsánat a kifejezésért. Mindössze megpróbáltam érthetővé tenni számodra, Nyájas Olvasó, hogy miért állt szorongva az Utazó Járművével az első kisablak előtt.

Végtelen megkönnyebbülésére az unott arcú tisztviselő unottan végigmérte, unottan beütött egy nagy, lila, olvashatatlan pecsétet az Utazó útiokmányába, majd végtelenül unottan legyintett: menjen már innen a jó büdös francba, ne rontsa itt a levegőt, mit álldogál itt ilyen maflán, nyomás, nyomás, mozogjunk, kérem, nekünk dolgunk van itt, nem érünk rá egész nap nézni, hogy valaki idétlenül bámészkodik.

Ezt persze nem hangosan mondta. Hanem benne volt a legyintésben. Igen, pontosan így, szóról szóra. Úgy látom, Nyájas Olvasó, mintha ismét a kétség árnyéka felhőzné homlokod. Nem először vagyok kénytelen figyelmeztetni tégedet, hogy egyszerűen csak engedd el magad és bízzál a szakemberben. Merthogy, csak úgy mellesleg, a sokéves szakmai tapasztalatomat nem is említve, summa cum laude doktoráltam legyintéstanból, hogy a nemzetközi szaksajtóban e tárgyban közölt számtalan publikációmról már ne is beszéljünk. Na!

Az Utazó megkönnyebbülten hagyta ott az első üvegkalickát. De jó néhány ilyen várta még. A Határátkelőhelyek akkoriban leginkább egy modern madárházra hasonlítottak. Nagy meglepetésére ugyanilyen gyorsan átesett egy másik vizsgálaton is. Kezdte gyanúsnak találni ezt a fene nagy engedékenységet. Nemigen szokott ez előfordulni, csak úgy magától.

A következő üvegkalickában már a szomszédos országok tisztségviselői ültek. (De amúgy ez is tök ugyanolyan kalitka volt, mint a többi, ha érdekel.) Úgy hírlett, nem is oly rég háború dúlt errefelé. A vámtisztek ennek dacára csöppet sem látszottak vérszomjasnak. Úgy értem, nem függtek oldalukon különböző ütő-, vágó-, és szúrófegyverek, domború mellüket sem keresztezte fényes rézhüvelyekkel kisorjázott dupla töltényöv, zsebüket nem domborították kukorica-, szamóca, valamint egyéb mezőgazdasági terményekről elnevezett kézigránátok, valamint nem voltak borostásak, sem lőpor, és izzadtságszagúak, valamint tépett és kormos ruhájukat sem ékítették belészáradt vérfoltok.

Mi van már megint? Hogy nem hallottál még a szamócagránátról? Nézd, legkedvesebb egyetlen Nyájas Olvasóm, ha folyton műveltségbeli hiányosságaidat kell pótolnom, bizonyisten sose érünk a végére. Az ember - mert igenis, az akármilyen híres író is csak ember - a lelkét kiteszi, hogy egy minden fennakadástól tökéletesen mentes, kimondottan gördülékeny történetet produkáljon, és... és akkor ez a hála. Hogy folyton félbeszakítják. Most őszintén: hát ezt érdemlem én? Na jó. Utoljára. De csak dióhéjban. (Ez az arany szívem ne lenne, ez.) A szamócagránát azon idők - vajon kell-e, hogy közelebbről jellemezzem, hogy milyen nehéz, sőt vészterhes idők! - egyik legkegyetlenebb tömegpusztító fegyvere volt.

Hatásosságban és pusztító erőben legföljebb az áfonyagránát vetekedhetett vele. De a körtegránát már semmiképpen, akármilyen vehemensen is állítja ezt néhány ún. szakértő. Erről most ennyit.

Szóval, eme szomszédos ország képviselői egyáltalán nem látszottak vérszomjasnak. Viszont egy igen furcsa kérdést tettek fel az Utazónak:

- Mennyi pénze van?

Keveset mondunk, ha azt állítjuk, hogy az Utazó meghökkent. Most mit mondjon? Egyáltalán, miért kérdik? Vagy miért fontos ez? Most tényleg mondja meg, hogy mennyi van? Biztos van ebben az országban valamilyen szabály, hogy akármennyit nem vihet magával. És ha több van, akkor elveszik, vagy mi?

Megannyi nehézség, gond és probléma! De Utazónkat nem olyan fából faragták, hogy csak úgy meghátráljon a nehézségek, gondok, avagy problémák elől. Igy aztán megmondta, mennyi van a pénztárcájában. Mert azt esetleg megnézhetik, ugye, amilyen ravaszak.

Ennél azért valamivel több volt egy ócska fehér műanyag orvosságos fiolában, néhány réteg vitamintabletta alatt. Egy rakás ilyen fiola, tubus, üvegcse és dobozka hányódott a cókmókjában, az esetleges rablókat megtévesztendő. Nem is rabolták még ki eddig soha! A ravasz csel bevált!

Bár lehet, hogy azért, mert eddig sose akarta még kirabolni még senki.

Az Utazó tehát mondott egy összeget.

Mint nyomban kiderült, nem ez volt a helyes válasz. A vámosok, némi kis írói túlzást alkalmazva, eltorzult arccal csóválták a fejüket. Aztán jóindulatúan megmagyarázták neki: pontosan napi ezerötszáz brúnója kell, hogy legyen mindenkinek, aki csak átlépi határt. Az Utazó magában egy akkorát vigyorgott, hogy... na szóval, egy jó nagyot vigyorgott. Nevetségesen, szemérmetlenül nagy összeg volt ez. Az Utazó úgy vélte, hogy ha tényleg ennyi pénze kell, hogy legyen minden határon átkelőnek, akkor ebben az országban túl sok turista nem fordulhat meg.

A vámos jóakaratúlag magyarázott, mert látta, hogy egy teljesen tájékozatlan idegennel van dolga: - Sokan átjönni... kevés mani... csinálni szociális problémo...

Az Utazó nagyot sóhajtott és szépen, értelmesen elmagyarázta, hogy ő távolról sem ebbe a kategóriába tartozik. Nem, nem, dehogy! És hogy pénzt - mint olyat - igazából nem fog nagyon költeni. Á, dehogyis megy vendéglőbe ő! Hisz vannak rendkívül ízletes Konzervjei (megmutatja), meg csodálatos zamatú Zacskóslevesei (megmutatja), hozzá még ez a szép darab szalonna, ni!

A vámosok a szalonna láttára elmosolyodtak.

- Tulajdonképpen mi is az úticélja? Messzire megy?  

- Ó, egyáltalán nem messzire - mondta szemrebbenés nélkül az Utazó. És megemlített egy várost, amire úgy nagyjából emlékezett a térképről. Nagyon remélte, hogy jól emlékezett. És hogy ez a város, mondjuk, nem egy egészen más országban van.

- És mennyi idő alatt ér oda?

- Ó, mindössze csak egy nap. De maximum kettő.

- És hol fog aludni? Kempingben?

- Igen, igen! Kempigben! Esetleg egy motelben!

- És aztán? Merre indul tovább?

- Hát aztán... körülnézek arrafelé, teszek egy kört és már jövök is visszafelé!

Ha elég lazán vesszük a dolgot, az Utazó állításai tulajdonképpen nem álltak szöges ellentétben a valósággal. Hisz VALÓBAN útba esett az a bizonyos város. (Az Utazó szerencséjére. VALÓBAN egy-két nap alatt szándékozott odaérni és aztán valóban tenni szeretett volna "egy kört" - és már jönni is visszafelé. És VALÓBAN alhatott kempingben, vagy akár valami olcsó kis motelben is, ha éppen akart.

Csakhogy egyáltalán nem akart.

És még hosszú-hosszú napokat akart utazni ama bizonyos város elérése után is, messze- messze, a kéklő tengerig... ahol a delfinek... meg a kagylókkal borított homokföveny... nem beszélve a sós illatú szellőről... de ezt már tudod, Nyájas Olvasó. Hisz nyilván te is régen rájöttél már: egyenruhás embernek hazudni egyáltalán nem bűn. Csak jogos önvédelem.

A vámosok végül is egész könnyedén elengedték. Még jó utat is kívántak, meg kapott egy pici térképet is, amelynek hátoldalén különféle látnivalók és nevezetességek, valamint fontos információk szerepeltek.

- Vigyázzon magára - mondta végül még az egyik vámos és az Utazó egészen elérzékenyült. Sok mindent hallott már vámosoktól, de azt, hogy "Vigyázzon magára"... ráadásul ilyen anyásan... Már csaknem előszedte külön e célra tartogatott hófehér keszkenőjét, de aztán mindannyiunk titkos óhajával egyetértésben úgy döntött, hogy egy percig sem hátráltatja tovább rendkívül izgalmas és tanulságos történetünk folyamatosságát. Búcsút intettek hát a vámosoknak, akik végül nem is bizonyultak olyan rossz fiúknak. Ez gyakran megesik, műveltebb emberek ezzel kapcsolatban szívesen idézik a híres ónorvég közmondást, mely szerint "A látszat olykor csal.Ámbár Utazónk ajkán még mindig ott honolt az értetlen mosoly, ha arra a bizonyos ezerötszáz brúnóra gondolt, amit állítólag mindenkinek birtokolnia kell, ha át akar kelni a Határon. Hogy ezt honnan szedték... biztos valami vicc... olyan érthetetlen vámos-vicc, amit senki sem ért, de azért udvariasságból persze mindenki szélesen vigyorog...

Bevetették magukat egy idegen országba.

Furamód semmi különbség nem látszott ország és ország között. Az még csak hagyján, hogy nem látszott szerte a mezőkön az a vastag piros csík, amely a térképeken minden valamirevaló országot keretez. De amúgy se nagyon. Minden ugyanúgy nézett ki, mint odaát. A feliratok szokás szerint mindenütt két-, olykor háromnyelvűek voltak, az emberek szintén két, olykor három, de akár több nyelven is beszéltek. (Akiknek nem tetszettek a két, vagy olykor háromnyelvű feliratok, azok mindig az ország belsejében laktak. És persze csak egy nyelvet ismertek. Úgy-ahogy.)

Az Utazó alig várta már, hogy egy útmenti padot találjon, mert szó szerint szédelgett az éhségtől. Olyan mohón bontotta fel soron következő konzervjét, hogy egyből elvágta az ujját és a vér csöndesen belecsöpögött a húspástétomba. (A dobozra legalábbis húspástétom volt írva, de ez igazából semmit sem jelentett.) Kicsit véres lett a szalonna is, melyet az Utazó ezúttal diónyi darabokban nyelt, gyorsan utána gyömöszölve egy kis kenyeret, mely persze szintén kicsit véres lett.

Nagy evés volt ez, na. A fogások uralkodó színe a vörös volt, így az Utazó úgy nézett ki, mint egy ebédelő vámpír, különösen, ha vérző ujját is a szájába kapta olykor-olykor. Egyszer még az is előfordult, hogy rossz ütemben dugta az ujját a szájába - és majdnem leharapta. A saját, ujját, képzeld! Ilyen éhes volt! Az ujjharapás után az Utazó indulatosan morgott valamit, de hogy pontosan mit, azt a szalonna- és kenyérbarikád mögül egyáltalán nem lehetett érteni. Abból ítélve azonban, ahogyan a szemei forogtak, ez a valami meglehetősen... öö... indulatos lehetett.

Előbbi vámpír-hasonlatunk alapján talán kissé értetlenkedsz, Nyájas Olvasó, mely okból kifolyólag erkölcsi kötelességemnek érzem, hogy e dologhoz csekély terjedelmű magyarázatot fűzzek.

Nos, a vámpírok nem mindig úgy éltek ám, mint manapság. Azaz nem voltak pazar lakónegyedeik, villáik, többhektáros parkerdővel, sem állandó rendelőjük, melynek bejárata fölött a nap minden órájában ott világít a bátorító felirat: "Önkéntes véradás. Nonstop".

Nem bizony, ez korántsem mindig volt így. A vámpírok történelmének egy nem is olyan régi szakaszában - s nyugodt lelkiismerettel mondhatjuk, hogy e szakasz az ő szemszögükből nézve akár nehéznek és vészterhesnek is volt nevezhető -, a vámpírok életmódja némiképp eltért mai, egyértelműen konszolidáltnak nevezhető életüktől.

Az alapvető különbség mindenekelőtt talán abban keresendő, hogy az emberek NEM önként adták le a vámpírok elsődleges táplálékát képező vérplazmát. De, hát hogy is adták volna önként, hisz akkoriban a vámpírok egyáltalán nem fizettek igen jelentékeny összeget a véradónak, mint manapság! A vért az említettek bizony erőszakkal szerezték meg, természetesen éjszaka, leginkább meg telihold idején, igen primitív és a legdurvább testi kontaktust feltételező módszerrel. Egyes forrásmunkák szerint még a szemfogaikat sem nagyon fertőtlenítették, mielőtt az áldozat nyakába mélyesztették volna, de ez már alig hihető. Igy aztán egyáltalán nem csoda, hogy az emberek némiképp megnehezteltek rájuk, talán azért, mert ez az elbliccelt fertőtlenítés már tényleg sok volt. Hamarosan előkerültek a fokhagymakoszorúk és kihegyezett fakarók, s a vámpírok egyszer csak azon vették észre magukat, hogy bizony alig egynéhányan maradtak széles e világon.

- Jesszusom, kihalunk! - csapta össze a kezét egyikük álmélkodva - mellesleg Gézának hívták -, s legott összehívta maradék vámpírtársait.

A kezdetben igencsak szerény tőkével megalakult Vámpír Kft. hamarosan transznacionális vállalattá nőtte ki önmagát, viszonylag szűkösnek mondható kereskedelmi profilja ellenére is. Ugyanis semmi egyébbel nem foglalkoztak, mint vér és vérkészítmények adásvételével. Mindez mégis hamarosan igen busás hasznot hozott vérben ázó konyhájukra. Mert igazából vér van elegendő a világon, hisz minden ember szervezetének alap-építőegysége! S ha olykor le-le is csapolnak belőle egy-két félliternyit, a szervezetnek ez meg sem kottyan. Sőt inkább hasznára válik! Gondoljunk csak a magas vérnyomásra!

Egy szó, mint száz, a vámpírok ügyes marketingpolitikájának következtében az emberiség nagy része rendszeresnek mondott gyakorisággal adott vért a Vámpír Kft. felvevőhelyein. Azt akár ne is említsem, hogy a befolyt vérmennyiség jelentéktelen töredéke is bőven fedezte a vámpírok napi kosztját! S a maradék kórházakba, vérbankokba, baleseti sebészetekre meg hasonló véres helyekre vándorolt - na persze egyáltalán nem ingyen! Hol vannak már azok az idők - azon idők mellesleg, melyek legjellegzetesebb tulajdonságának a nehézségükön kívül leginkább a vészterhességük bizonyult -, mikor beesett szemű, éhező vámpírok riogatták a gyanútlan, hattyúnyakú leánykákat! A vámpírok jóléte hamarosan igazi vérfogyasztási kultúrát teremtett, s ma már mi, emberek is természetesnek vesszük, hogy be-betérünk olykor egy vérbárba, kupica vérpezsdítő vérplazmára, stampedli vérsavóra!

Mindamellett, nyilván sok embertársamhoz hasonlóan, igen tiszteletreméltónak találom, hogy derék vámpírjaink, ha szimbolikus formában is, de ápolják őseik nemes hagyományát. Nyilván Te is elismered, Nyájas Olvasó, hogy a holdtöltekor megrendezésre kerülő Embervadászat igen izgalmas sport, amely mellesleg sok ifjú embernek módot nyújt arra, hogy alaposan próbára tegye saját erejét, ügyességét, ravaszságát, ráadásul szép kis summát vágva zsebre, hála e népszerű rendezvény fölöttébb nagyvonalú vámpír-szponzorainak! Az éjszakában menekülő ifjak és leányok, a sötétben nesztelenül, fekete denevérszárnyakon szálló vámpír, a hajsza, a harc, a holdfényben megcsillanó hatalmas szemfogak, melyek nyomán szökőkútként spriccel a piros vér! Hát csoda-e, ha e rendezvények tévénézők millióit szögezik minden holdtöltekor a készülékek elé!

A záróbuli, valljuk be, azért eléggé unalmas szokott lenni. Szmokingos vámpírok és befáslizott nyakú emberek ülnek a pazarul megterített, vértől csepegő asztalnál, fel-felelevenítve  a játék legmulatságosabb és legküzdelmesebb részleteit, bíborszínű vérkészítményekkel öblítve le a verseny porát s fáradalmait.

Na jó, Nyájas Olvasóm, tudom, hogy ezeket az uncsi dolgokat már mind ismered. Igazad van! És ezért vissza is térünk a mi derék Főhősünkhöz, a legalább oly bátor, mint merész Utazóhoz, aki most éppen ismételten csaknem leharapta a saját mutatóujját.

A nagy evésben-ivásban irtóra megszomjazott az Utazó. Úgy vélte, egy út menti vendéglőben igazán kérhet némi vizet. Egy kicsit morfondírozott, hogy vajon milyen nyelven is kérje, aztán meg úgy gondolta, hogy akármilyen nyelven, de egy hatásos belépő sosem árthat. Ez okból csikorgó fékekkel állt meg a vendéglő előtt, hogy csak úgy pattogtak a kavicsok. Nagyon hatásos belépő volt, az egyszer biztos, lestek is a pincérek, vendég úgyse volt egy szál se. Az Utazó lezseren leszállt a Járműről, és nagyon remélte, hogy a napfény keményen megcsillan fekete napszemüvegén. Azt is szerette volna, ha mondjuk a szél jelentőségteljesen hátrafújja a fejkendőjét. Mivel ez nem következett be, kissé csalódottan egyszerűen vizet kért. Három nyelven, biztos, ami biztos. A pincérek valamilyen okból ezt a kérést nagyon mulatságosnak találták. Lehetséges, hogy egyszerűen az Utazó kiejtése miatt - amely, valljuk be őszintén -, tényleg eléggé mulatságos volt. De lehet, hogy azért, mert egy ilyen látványos belépő után valami nagyobb szabású rendelést vártak. Az Utazó titkon remélte, hogy nem RAJTA nevetnek.

Mint minden földi halandó, rettegett attól, hogy bármikor nevetségessé válhat.

A Jármű megcsóválta a fejét, illetve hát, fej hiányában adekvát alkatrészét. Tudta jól, hogy az Utazónak ilyesféle aggodalmakra abszolúte semmi, de semmi oka nem volt. Az emberek ugyanis eleve olyan lények, akik bármikor bárhol bármilyen okból nevetségessé válhattak. Ez egy olyannyira emberi tulajdonság volt, hogy a Jármű szerint ez a félelem azonos lenne azzal, mintha az Utazó, mondjuk, a saját lábától félne.

A víz amúgy igen jó ízű volt - mint mindig, ha szomjas ember iszik. Meg tényleg finom hideg is. Nem úgy, mint tegnap éjszaka, mikor az Utazó annál a nagymellű szőke bombázónál aludt.

Ez vicc volt. Hát persze hogy nem egy nagymellű szőke bombázónál aludt az Utazó a múlt éjszaka. (Ami azt illeti, még életében nem aludt szőke bombázónál. Se másmilyennél. De ez maradjon kettőnk között.)

Nyájas Olvasó, már megint rajtakaptalak, hogy egyszerűen nem kíséred kellő figyelemmel a történetet. Nézd, én nem erőltetem. De nem ám. Ez a történet korántsem olyasmi, amit egy bögrének támasztva reggelizés közben lehet olvasni. Magvas irodalomról lenne szó, hékás. Ha nem érdekel, abba is hagyhatom.

Abba is hagyom.

 

Na jó. Nem érdemled meg ugyan, de szívhez szóló könyörgésed meglágyította szívemet. Egyszer a túlzott engedékenységem fog sírba vinni.

Mindegy. Most az egyszer még megbocsátok. De többször ilyesmi elő ne forduljon, értjük egymást?

Tehát folytatom.