2021. február 28., vasárnap

Fő a biztonság

 

Ezért van a tanfolyam. Hogy a munkahely olyan biztonságos legyen – minimum -, mint az anyaméh. Okos, szép dolgokat hallhat itt a melós, pardon, a munkavállaló. Persze, biztos van, akinek az is eszébe juthat: létezik ilyen semmitmondó fecsegéssel tölteni egy egész életet? És még pénzt is kapni érte? (Nagy valószínűséggel többet, mint mi.) Nem, nem szabadna azt gondolnunk, hogy az ilyen tanfolyamvezetők egyszerű élősködők. Inkább sajnáljuk, szegényt. Hisz gyerekkorában nem erről álmodozott. Biztos mozdonyvezető akart lenni, mint minden normális kisgyerek. Vagy, ha ez esetleg nem jönne össze, akkor űrhajós és /vagy világbajnok futballista. Tetemes bére nyilván csekély vigasz az elvesztett álmokért. Legyünk keresztények és tegyünk úgy, mintha tényleg fontos volna, amit mond.

Most például azt, hogy a biztonsági előírások azért vannak, hogy előírják a biztonságot. És hogy aki dolgozik, az jobban teszi, ha vigyáz magára. Mert, ha olyan mafla, hogy kárt tesz magában, abból szegény vállalattulajdonosnak baja származhat. Nem hinnék el például, hogy mennyi papírmunka van csak egy vacak levágott láb körül. Ami nélkül - ha szigorúan vesszük -, tulajdonképpen lehet élni. És ott van még az az ötven százalékos megtakarítás zokni, ill. cipőügyben.

Megtudhatjuk még: különösen vigyázz, ha terhes nő vagy. Példának okáért soha, de soha ne pakolj ötvenkilós cementes zsákokat. Mert azzal rosszat teszel a magzatnak, bizony ám. Ha esetleg - netán, véletlenül - munka közben mégis előfordul, hogy emelned kell, akkor: egyenes gerinc, fontos a lábmunka! Belégzés, légzésvisszatartás. Kilégzés. (Ez már szinte tiszta jóga). A nehéz terhek emelése különben is korhatárhoz kötött. Igaz. Mint ahogy nem kívánhatjuk egy csecsemőtől sem, hogy vizesvödröt cipeljen, úgy a kilencven év felettieknek sem árt egy kis elővigyázatosság. És végül: semmiképpen se dolgozzunk olyan teherrel, amelyet nem bírunk fölemelni.

Néhány életbevágóan fontos információ: az épületeket igen ötletesen úgy tervezték, hogy mind be-, mind kijáratokkal is rendelkezzenek. És ez azért jó, mert így nem csak be, de akár ki is mehetünk. De! Ha eltorlaszoljuk a kijáratokat, nyomban csökken az esély a távozásra. Úgyhogy erre nagyon vigyázzunk. Átlátszó üvegajtón se rohanj keresztül, mert esetleg tömör üvegből van, te meg jól összevágod magad és akkor meg hogy nézel ki. Nem hinnéd, de ilyen csekélység is ronthatja a cég imázsát.

Ha sötét van, nagyon nehéz dolgozni, ezért előnyös villanyt gyújtani. És ha hideg van, okos dolog kesztyűt húzni. Ez utóbbit nyilván azért, hogy ne kerüljünk közvetlen érintkezésbe a hideggel.

Örömmel - és meglepődve - vesszük tudomásul, hogy szélsőséges időjárási viszonyok között a munkaadó köteles hűtött ill. forró italokkal kedveskedni a dolgozóknak. Ezt természetesen ismerjük a gyakorlatból. A múltkor is, negyven fok árnyékban, de a főnök csak küldi azt a sok jeges koktélt, meg küldi. Mikor meg süvítő északi szélben voltunk kint novemberben, akkor meg csak a forró puncsot, azt nyomatja. És ahogy aggódva kérdezgeti, hogy elég forró- e, vagy esetleg vigye vissza felmelegíteni... az agyamra megy, én mondom.

Tudnod kell még, kedves melós, hogy a magasra felemelt tárgyak leesnek. Ezért őket vagy rögzíteni kell, vagy nagyon vigyázni, hogy mégse essenek le. De a legjobb szépen a földön hagyni mindet, hozzá se nyúlni és akkor nem lesz baj.

De a baj persze megtörténik. Ha sérültre találunk, nem rohanunk el idegesen, hanem keresünk valakit, aki nyugodtabb. Történhet tragédia is, de ahol a legnagyobb az ínség, a legközelebb a segítség: ha az alkalmazott elhalálozik, három nap rendkívüli szabadságra jogosult. (Csak kiharcolta.) A munkaadója viszont súlyos bírságot fizethet és ezért nagyon szomorú. És hogy tulajdonképpen mi az, hogy alkalmazott? Alkalmazott az, akit a munkaadója alkalmaz. De ez fordítva nem érvényes. Ezért találkozunk viszonylag ritkán olyan hirdetésekkel, hogy „Megbízható főnököt minimálbérrel felveszek.”

Nagy örömünkre azt is megtudjuk, hogy jogunkban áll visszautasítani a munkát, amennyiben a fentebb taglalt biztonsági előírások nem tarttatnak be. Hurrá! Ha jól körülnézek, többé nem kell dolgoznunk. Mehetünk haza.

Haza? Dehogy megyünk mi már haza. Minek? Otthon se törődnek velünk annyit, mint a munkahelyen. Jó édesanyánk ölében se volt jobb, én mondom. Dolgozni gyakorlatilag lehetetlen, a minimálbérem abszolúte garantált - ugye, nem fordulhat elő, hogy kevesebbet kapok, semmiképpen? - amint a frissítő italok is és otthon bizony nem küld kötelező nyaralásra senki. (Sőt.) Meg ott arra se nagyon vigyázok, mit emelek és hogyan lélegzem közben. Nem, haza már nem kell menni.

Mivel amúgy is több időt töltünk már itt, mint otthon, sokkal egyszerűbb lesz, ha a családtagok jönnek be néha. Mondjuk, úgy estefelé.