Most? Mikor mindenki soványságra vágyik
eszeveszetten? S gyötri testét nyúltáp-diétával meg remekül összerakható házi
kondigéppel? Mely akárhová teszed, mindenütt útban van? Most?!
Igenis
most. Új image - et építek. És mivel hogy már majd mindenki tetovált, pírszinges,
borotvált fejű-, hónaljú- és nemiszervű, mikor már a sarki fűszeres is
halottaskocsira hasonlító fekete terepjáróval jár munkába, mikor már minden
nőnek pucér a köldöke, predesztinálva ezzel egy petefészek-gyulladásban
szenvedő egész női generációt, és mikor már minden férfi üzekedő görény-illatú
badidezodortól bűzlik mérföldekre - nos, egy új image építése mostanság nem
könnyű tészta. Valami új kell! Valami más! Valami, ami ismét felajzza az
elpetyhüdt idegeket! Mindig lehetsz abban eredeti, amit más nem csinál!
Gyalogold körbe a földet egy vajaskenyérrel a kezedben és lilára festett
hajjal, és egy darabig biztos, hogy van esélyed a szürke környezetedből
kitörni. (Persze csak egy darabig. Mert aztán jön valaki, aki ugyanezt két
vajaskenyérrel és kézenállva is meg tudja tenni.)
Hát
így jött az ötlet. A zsenialitás már csak ilyen. A soványságban már nem – de a kövérségben
még lehet valami fantázia. Szűz terület, van még tere az öntörvényű alkotásnak.
De nem ám csak úgy vaktában - stílusosan
szólva - nem esünk neki, mint tót az anyjának - hanem csakis szigorúan
tudományos alapossággal, módszeresen és precízen, ahogyan az a szellem
emberéhez illik.
Nos,
első pillantásra látszik, hogy a hízás problémája kettősgyökerű. Egyrészről
természetesen nagyon fontos az elfogyasztott kalóriák vehemens növelése.
Ugyanakkor azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a testmozgás minél
radikálisabb csökkentését. Ez utóbbi követelmény technikailag viszonylag
könnyen kivitelezhető: leghelyesebb fekvő testhelyzetben táplálkozni, s utána
okvetlenül szundítani legalább egy órácskát. Ne tegyünk hirtelen mozdulatokat!
Például ne nyúljunk túl gyorsan a kolbász felé, mert így teljesen feleslegesen
kalóriákat égetünk el! És a mi célunk nem ez! És ne tegyük túl messzire az
ételes tálakat fekvőhelyünktől! Legegyszerűbb, ha közvetlenül az ágyba pakolunk
mindent, könnyű, praktikus, jól záródó és jól tisztítható, környezetbarát
műanyagból készült edénykékben. (Törekedjünk arrra, hogy színük harmonizáljon
az ágylepedő és a paplan színével és mintázatával - harmonikus környezetben többet tudunk enni!
)
A
másik követelmény, az input-kalóriák növelése már némileg nagyobb odafigyelést
igényel. A helyesen összeállított étrend a hízás legdominánsabb tényezője!
Nos,
kezdetnek, reggel, felkelés után aperitív gyanánt egy bögre olvasztott zsír is
megteszi. Ügyeljünk a változatosságra: hétfőn disznózsír, kedden kacsazsír,
szerdán libazsír, stb. Ha nem bírja az ilyesmit a szervezetünk éhgyomorra,
harapjunk előtte húsos szalonnát. Ne habozunk vizespohárnyi szilvóriumot
alkalmazni reggeli étvágygerjesztőként, melynek erőssége semmiképp se
csökkenjen 53 fok alá! Ha ilymódon némileg magunkhoz tértünk az alvás utáni
gyöngeségből, talán már lesz elég erőnk hozzáfogni a reggeli elkészítéséhez. A
reggeli a nap alapja! Egy jó reggeli után képesek leszünk napról napra többet
enni.
Ne
gyerekeskedjünk. Ötnél kevesebb tojásból soha ne készítsük a kolbászos
rántottát. Tudjuk, hogy a mai kolbászárak mellett két szálnál több reggelire
nemigen javasolható. Egy apró trükk: egészítsük ki angolszalonna-szeletekkel.
Sohase hagyjuk ki reggelinkből a zsíros krémsajtot! ( Vigyázat! A csomagolása
hasonlít a zsírszegény sajtéhoz! )
Ha
nincs kéznél kolbászunk- szalonnánk, azonnal süssünk néhány lacipecsenyét,
melynek zsírját lassú, kényelmes mozdulatokkal tunkoljuk, fehér kenyérrel. (A
barna kenyér, pláne a teljes őrlésű, a hízni akaró számára valóságos méreg, ezt
jól jegyezd meg.) Szerény reggelinket okvetlenül egészítsük ki néhány
franciakrémessel, túróskaláccsal, leveles rétessel, lekváros bélessel, melyhez
lefölözetlen tejet avagy ugyanilyen tejből készült forró kakaót hörpinthetünk,
hogy könnyebb legyen az emésztésünk.
A
tízóraiig hátralévő kevés időben ropogtassunk csipszet, kortyintgassunk kólát.
SOHA ne igyunk kalóriaszegény gyümülcslevet! Az fogyaszt. SOHA ne fogyasszunk
cukormentes üdítőitalt! Az is.
Tízóraira
semmi cécó. Kevés libatöpörtyű, virsli, májpástétom. Olykor némi csülök. Vigyázat!
Minden zöldség mellőzendő! Friss, még meleg kifli ajánlott! Gyomrunkat ne
terheljük túl, így többet bírunk enni ebédre! És délig már bírjuk ki éhen.
Meglásd, egy hosszabb, félórás koplalás után milyen jólesik majd a déli étek!
A
sertéshús-levesről csak az őrültek szedik le a zsírt. Aranykarikák a la Krúdy-
Latinovits? Egy frászt! Szép, vastag, összefüggő, sárgásvörös zsírréteg, mely
megtartja a szedőkanalat, az az igazi. Sok tésztát bele, erősen sárgát,
házijellegűt!
A
leveszöldséget persze kidobjuk. Csak felesleges helyet foglal el a gyomorban és
gyorsítja a táplálék útját a bélrendszerben. Ezt ugye, te sem akarhatod?
NE
együnk mindennap húslevest! Néha egy kis gulyás is kell. Kezdők olykor
zöldséglevest is fogyaszthatnak, de ekkor sűrítsék disznózsíros rántással. És
tegyenek bele sonkacsontot sok rajtahagyott porcogóval. A velő igen gazdag
kalóriaforrás!
Minden
híreszteléssel ellentétben nem vagyunk a húsételek elvakult hívei. A jó ebédek
elengedhetetlen tartozéka a túrós csusza, de legalább hintsük meg
szalonnatöpörtyűvel a szerencsétlent, miután leöntöttük pirított olvasztott
vajjal, hogy valami ételformája is legyen szegénynek.
Jöhet
a töltöttkáposzta! Ne aprózzuk. Kis gombócok készítése munkaigényes,
kalóriafogyasztó folyamat. Kétökölnyi, darált hússal, szalonnabőrkével, az az
igazi. Sokkal jobban esik utána a rántottszelet zsírban sült burgonyával.
Ebédre
legyen elég ennyi. Ne feledjük: számunkra a nap főétkezése a vacsora, erre
készüljünk, erre összpontosítsuk minden energiánkat. Ezért, miután
elfogyasztottuk a desszertet - csokitortát, fagylaltkelyhet, dobozka jégkrémet -
azonnal feküdjünk le. Óvakodjunk! Olykor
rettenetes eseteket hallani: voltak, akik ebéd után sétálni mentek s bizony le
is adtak néhány kínkeservesen felszedett grammot! Tudod, mennyit kell ezért
dolgozni? Ne feledd: sokkal egyszerűbb a tévé előtt elfogyasztani néhány
palackos sört, mint százmétereket gyalogolni a sarki kocsmáig!
Az
uzsonnához nem muszáj fölkelni. Édes álmunkból ébredve helyes hamburgert, pizzát,
sültburgonyát fogyasztani. Annyi csomagküldő szolgálat működik már! És így,
testben és lélekben megerősödve végre elkezdhetjük tervezni a vacsorát. A jól
bevált alapszabály: a vacsora kalóriamennyisége mindig legalább kétszer haladja
meg az egész napi étkezések összesített kalóriaértékét. És utána nyomban
pizsamaosztás. De a legyszerűbb pizsamában vacsorázni. Legeslegegyszerűbb meg
le se venni a pizsamát, hanem egy erre alkalmas megbízható személlyel
ágyikónkba hordatni a fogásokat.
Előételnek
nyugodtan együk meg a déli maradékot. Fogyasszunk hozzá parizert és a
legolcsóbb sertéshús-konzerveket, mert ezeknek köztudottan legalább a fele
tiszta zsiradék. Kolbásszal, hurkával és disznósajttal töltött malac
képviselheti vacsoránk főfogását. Körítésként pacalpörkölt. Kis marhatokány
szintén javallott. Egyéb körítésekkel kapcsolatban még: mellőzendők. Csak a helyet foglalják.
Pecsenyezsíros kenyér bőven megteszi. Sertéscsülök pékné módra szinte új erőt
önt a megfáradt emberbe, különösen, ha gombapaprikással fogyasztjuk. Az jó
nehéz. Másik alapvető szabály, amiről sokan hajlamosak megfeledkezni: knédlit (egész
rudat) csak liba- illetve kacsapecsenyéhez fogyasszunk.
Ne
múljon el a nap sör nélkül! A sör tágítja a gyomrot, igaz, nyolc korsó után már
olykor zavarhatja az éjszakai nyugodalmat. (A mértékletesség edzi az
akaraterőt. Így többet bírunk enni.) A vacsora maradékait gondosan porciózzuk,
s készítsünk mellé kevés abált paprikás szalonnát. Így lesz mihez nyúlnunk, ha
álmunkból felver az éhség.
Nos,
minden erőfeszítésünk dacára előfordulhat, hogy csak hetek múlva lépjük túl az
egymázsás élősúlyt. Ne adjuk fel! Az akaraterő csodákra képes! Türelem tokát
terem, s ha gondosan ragaszkodunk az előírt étrendhez, nemsokára gömbölyűen és
rózsaszínűen gurulhatunk véznácska embertársaink között. S a siker csúcsán,
önérzetesen, immár egyéniségként biztatóan mondhatjuk az irigykedő girheseknek:
-
Nekem sikerült. Próbálja meg ön is!