2020. december 4., péntek

Gyerekpezsgő, gyerekpuska

 

        Felnőtt felnőttpezsgőt iszik, gyerek gyerekpezsgőt. Olyan, hogy nem iszik, úgy látszik, már gyerekben sincs. Esetleg sörhabot nyalogat először, mert az olyan édi…

            - Kesejű - mondja először a csemete, és nem azért, mert lát fenn az égen körözni egy nagyobb méretű dögevő madarat. Másodszorra már talán nem mondja. Sőt, kéri is, apuka nagy büszkeségére: akárki meglátja, az ő fia serivó férfi lesz, nem holmi nyápic antialkoholista. Sörhab után sör jön, - mert az olyan jó az emésztésre -, gyerekpezsgő után igazi pezsgő, mert az „semmi”. (Ezen a vidéken, ahol decit isznak sörrel, ez tényleg semmi.)

            Apuka ezután büszkeségtől dagadó kebellel fegyvert vásárol a csemetének. Na persze csak játékfegyvert. Pisztolyt.  Íjat. Számszeríjat. Nyílpuskát. Játék-Kalasnyikov és játék - AK-47-es. Ez csak játék!

            A gyerek megtanul fegyvert hordani. Célozni. Valamit/ valakit eltalálni. Dobozokat. Békát. Madarat. Józsikát, mert nem adja oda a pettyes labdát. Óvónénit, mert már megint megemelte a hangját, lévén született pacifista. Apuka csillogó szemekkel beszáll a lövöldözésbe. Hát persze hogy két pisztolyt/ puskát/ golyószórót/ lángvetőt vett. Hisz egy kell neki is!

            A gyerek meg tanul. A férfi iszik és fegyvere van. Ettől férfi. (Mástól nem.) Nem „kesejű” már a sörhab és nem csípős a pálinka sem, nemsokára. A lelőtt madár nem „szegény”, hanem „dög”, trófea, zsákmány, aminek tollát kalap mellé tűzi a „férfi”. (Idézőjelben.) Fecskét megölni már nem bűn, amit a Jóisten véres tejjel büntet, csak ügyesség, amivel kérkedni lehet.

Az udvaron ugrál apuka és gyerek, a két zsoldos harcos. Gyermekpuskához gyermekegyenruha dukál: zöld-fekete dzsungelnadrág, na és persze napszemüveg. Arnold Schwarzenegger óta dzsungelharcos napszemüveg nélkül nem létezhet.

            Jövel, Szent Karácsony. A béke és szeretet ünnepe előtt az apukák ölre mennek a játékboltokban a legújabb gyerekfegyver miatt. Az utolsó modell már nagyobb, mint egy gyerek. Pont az enyémnek nem lesz? Olyan nincs. A karácsonyfa alatt fegyverek halmozódnak.

            Aztán pezsgő. Gyereknek gyerekpezsgő, felnőttnek felnőttpezsgő. Béke, fegyverek, szesz, szeretet.