2020. december 18., péntek

Bébi-(táv)-irányító

 

Kedves olvasó, nyilván benned is felötlik az örök kérdés: - Vajon milyen ajándékot kéne venni? Különösen ilyenkor, mikor a csöndes esti ködökben egyre csábítóbban és egyre „karácsonyosabban” ragyognak a kirakatok? És csodálkoztál már te is, hogy ”ajándéktárgy” fedőnév alatt micsoda dolgokat képesek egyesek rásózni szegény ártatlan vásárlóra? Talán te is túlestél már a tamagocsin? Hát a zenélő nyalókán, ami sötétben világít és ír, de ugyanakkor kulcstartó is? Hát a nyivogó rózsaszín cipőcskén? És az ürülékszagú meglepcsi-cukorkán?

            Most kapaszkodj meg. Túl a fehér műanyag vámpírfogakon, a ronda fekete mű-pókokon és az égszínkék tüllruhás tündi-bündi édi-bédi nyálasbarbi csimborasszóján, van még egy ajándék, ami még ezeket is fölülmúlja. Tudom, nehéz elhinni! De így van!

            Egy cumisüveg.

            Persze nem akármilyen.

            Mondhatnánk, forradalmi.

            Sőt.

            Még annál is jobb.

            Kérlek szépen, ennek a cumisüvegnek van egy bizonyos formája.

            És nem is akármilyen.

            Ennk a cumisüvegnek ugyanis…

            Kapaszkodj meg.

            Ennek a cumisüvegnek tévé-távirányító formája van. Egy csodadolog, hogy a képzelet beleszédül, mi lehet még abból a gyerekből, aki ilyet nyomogál nap, mint nap még félig öntudatlanul. Akármi lehet. Például gúvadt szemű, nyálcsorgató, show-IQ-val rendelkező, sorozatfüggő, aki ún. szabadideje jelentékeny részét a dobozba bámulva tölti. Na persze nem az összes szabadidejét, mert közben néha ki kell mennie a konyhába csipszért. Ezt hívják tévé – mozgáskultúrának. Másnap meg olyan, de olyan jól meg lehet beszélni a kollégákkal, hogy a José Armando hogyan vesztette el a mobiltelefonját a tornádóban, s mindezt egy zöldruhás vak szolgálólány miatt, akinek titokban a paptól van gyereke, aki viszont - szintén titokban –, borzasztóan előkelő származású árvagyerek, de erről éppen csak az öreg néger dajka tud.

            Irigylésre méltó bébinemzedék, technikai csodákkal ellátott új generáció! Feszítsétek arcotok bátran a jövő szelének! S közben csak mosolyogjatok, mosolyogjatok és mosolyogjatok! Hisz nem érhet immáron semmi bántódástok ebben a szép új világban, ahol olyan csodálatos találmányok állnak rendelkezésetekre, mint például a bébi - (táv) - irányító.