2020. december 11., péntek

Bájsziköl (4. rész)

 

IV. fejezet

 

A hermelinek támadása.  Az Utazó előrelátó, de csúnyán káromkodik. A hermelinek halála és gömbvillám az agyban. Miért borotváltatják magukat a szemét hermelinek?

 

Mint köztudott, a hermelinek szemét egy népség. Természetesen a partizánháború hívei, ami azt jelenti, hogy túl gyávák a nyílt küzdelemhez. Egyébként ilyen szót, hogy ”gyáva”, a hivatalos katonaszótár nem is ismer, ezt inkább úgy szokták mondani, hogy az illetők „a partizánháború hívei”, vagy ”a lehető legkevesebb kockázattal járó védekező taktikát alkalmazták”, esetleg ”szervezetten visszavonulnak”. Mondom, ezek a hivatalos katonai szakkifejezések - az ember, ha csak egy pár évig is vezérőrnagy volt, már nem felejti el -, de mivel mi nem igazán vagyunk a zöld logika mindenre elszánt hívei, nyugodtan kimondhatjuk, hogy a hermelinek szemét gyáva népség voltak. Igazából sosem tudtak alkalmazkodni a civilizált társadalom reguláihoz - na mondjuk nem is nagyon próbálták - és ez okból kifolyólag folyton- folyvást csak problémát jelentettek. (Ez volt az ún. ”hermelinprobléma”. ) Szóba került néhányszor valamiféle ”végső megoldás”, mint olyan, de ez egyrészt ellenkezett az ENSZ alapokmányának egyik fura tételével, amely kimondja, hogy a hermelin éppolyan ember, mint a többi, ami persze hülyeség. Ettől még nyugodtan kiirthatták volna az egész tetves bandát, mert az ENSZ ilyen - olyan rendelkezéseit még soha senki a büdös életben nem vette komolyan, se mai modern és boldog korunkban, sem azokban a nehéz, vészterhes korban, melyben történetünk oly fordulatosan pereg.

Ami a hermelineket igazából megmentette mindenfajta végső megoldástól - a csendes többség nagy bánatára -, az a téli bundájuk volt. Nagyon gazdag idióták ugyanis mesés összeget voltak hajlandók leperkálni igazi hermelinbőrből készült ruhadarabokért, természetesen csakis azért, hogy pár pillanatra elkápráztassanak hasonlóan gazdag idiótákat. Akár sajnálhatnánk is ezeket a nyamvadt hermelineket amiatt, mert télen rengeteget megnyúznak közülük (többnyire elevenen, mert úgy gyorsabb), de ez egy igen értelmetlenül érzelgős hozzáállás, és igazából semmi baj se lenne, ha ezek a kis buták nem növesztenének télre hófehér, meleg, pihepuha gereznát. Ugye? De ők nem, csak csinálják folyton a problémákat, mert mindig mindenben folyton csak különcködni akarnak. Ez egy ilyen népség, a fenébe is.

Mindamellett némileg érthető, hogy a hermelinek körében az átlagosnál valamivel magasabb az öngyilkossági arány, bár a hetvenöt százalékot - a hivatalos hírekkel ellentétben - szinte még sose érte el. Persze direkt a nyári bundájukban lesznek öngyilkosok, hogy másképpen, nehogy valaki akár véletlenül is hasznot húzzon a halálukból azáltal, hogy megnyúzza őket. Ráadásul - ami már a pofátlanság netovábbja -, többnyire  Járművek, különös előszeretettel a gyors Kerekes Járművek elé vetik magukat, amelyek persze az esetek döntő többségében darabokra cincálják őket. Micsoda egy spekuláns banda, még a halála után is spekulál, hát én mondom…

Sajnos volt a hermelineknek egy igen szélsőséges csoportja, amely nem fogadta alázatosan azokat a kivételes előnyöket, amelyekkel a társadalom pedig a szó szoros értelmében elhalmozta őket. (Mint pl. hogy hagyta őket élni, stb.) Szélsőségesekből meg hamarosan militánsok lettek, ahogy az már lenni szokott, bár a törvényesség látszatához azért valamelyest ragaszkodtak, ahogy az már lenni szokott.

Utazónkat sajnos pont egy ilyen csoport támadta meg. Na persze nem fegyverekkel - fegyvereket a hermelinek csakis jogos önvédelemre használhattak, vagyis soha -, hanem különféle aljas trükkökkel. Mint például ezzel:

Az Utazó enyhe lejtőn gurult lefelé, vidáman és felszabadultan, mélyen tüdejére szíva az erdő mámorítóan ózondús illatát, mely mámorítóan ózondús és egészen erdőillatú volt. Örült a Jármű is, hogyne örült volna, mikor ilyen pazar szürke aszfaltcsík simult a kerekei alá, itt-ott egy enyhe kanyar… ami kész mámor a kormányszerkezetnek…

Enyhe kanyar jobbra és már túl későn vették észre a fényes, fekvő, csillogó fogakból álló akadályt. Ezeket a fogazott láncokat eredetileg üldözött terroristák autóinak megállítására fejlesztették ki. Egyszeri áthaladás után bármilyen márkás gumiabroncsokat garantáltan darabokra szedett.

Mondom, későn vették észre! Az Utazó kétségbeesetten fékezett...de már hiába! Az első kerék ráfutott a borotvaéles fogakra! A Jármű kétségbeesetten fölsikoltott. (Persze csak lélekben, mert a sikoltáshoz szükséges torokkal, hangszálakkal, miegyébbel természetesen nem rendelkezett.)

Alighogy megálltak, a fák közül előbukkant néhány tagbaszakadt, terepruhás hermelin.

- Tán csak nem baleset? - kiáltotta egyikük cinikusan. Az Utazó színpadiasan lehorgasztotta a fejét és úgy tett, mintha borzasztóan kétségbeesett volna. Játék volt ez - egy réges-rég elfelejtett, de pár száz évig eléggé divatos színpadi szerző szerint az egész Élet az - , de végig kellett játszania, méghozzá hitelesen, ha ép bőrrel akarta megúszni és tovább akart utazni.

Az Utazó pedig akart. Hogyis ne akart volna.

És tudott játszani. Hogyis ne tudott volna.

Utazó volt.

Odajött egy másik hermelin is, magas, vállas, kopaszra nyírt, sötét napszemüvegben.

- Úgy látom, éppen szüksége volna egy gumiabroncsra - mondta jóindulatúan.

- Valóban - hagyta rá az Utazó egy mély sóhajjal és úgy tett, mintha kétségbeesetten megvakarta volna a fejét.

Vagyis hogy meg is vakarta, csak éppen nem volt kétségbeesett.

Színlelt.

- Ha továbbmegy ezen az úton, innen úgy ötszáz méternyire van egy gumiszerviz - adott készségesen felvilágosítást egy harmadik hermelin.

- Igazán? - csillant föl az Utazó szeme reménykedőleg. (Volt egy reménykedő szemcsillanása, amit direkte ilyen alkalmakra fejlesztett ki.)

- Igazán - bólintottak szinte egyszerre mindhárman és megigazították bézból-ütőiket. (Nem, dehogy is baseball. Ez egy teljesen és abszolúte másik játék, amelyhez tizennégy darab tízszer tízes gerendán kívül szükségeltetik nyolc olyan nagy, barna sávos… … na mindegy, az esemény folytonosságának érdekében erre sajnos most nem térhetünk ki.)

- Nahát, hogy maguk milyen rendesek! - lelkesedett az Utazó. (Persze színleg.) - Akkor megyek is, nehogy valaki előbb odaérjen. A viszontlátásra, örülök, hogy találkoztunk. Igazán nagyon köszönöm az információt. Akkor úgy ötszáz méterre?

- Pontosan - bólintott a fekete napszemüveges hermelin.

Az Utazó nyugodtan, sietség nélkül nekiveselkedett a Járműnek és tolni kezdte. Pontosan olyan tempóban, mint egy Utazó, akit ért ugyan egy kisebb baleset, de - hála a hermelineknek - ez nemsokára rendeződik. Megőrizte a hidegvérét és ez a lényeg. A hermelinek nemsokára eltűntek az útkanyarulatban, az Utazó meg egy kicsit bement az erdőbe és egy fához támasztotta a Járművet.

Aztán egy akkorát káromkodott, hogy… nem, ezt egész egyszerűen nem szabad leírni. Annyit talán mégis, hogy egy borzasztó hosszú, trágár szitkozódás volt, szó volt benne továbbá erősen kétes tisztaságú férfi és női nemi szervekről, valamint az összes létező szexuális elfajzásról is, hogy azt a részt már akár ne is említsük, amelyben… de nem, ezt már valóban nem szabad. Ha mondjuk egy apáca csak egy milliomod részét meghallja ennek a szörnyűségnek, lehet, hogy ott helyben szörnyethal.

Ez egy olyan  vészterhes korszak volt - nem is tudom, említettük e már ama bizonyos korszaknak eme rendkívül jellegzetes tulajdonságát - amikor az agresszív és erős hermelinek ellen esetleg csak a káromkodás nyújtott némi vigaszt. Az Utazó röviden leküzdötte kezdődő lelkiismeret furdalását, hisz káromkodni nem szép dolog, mondta is mindig az anyukája, és egy anyukának már akkor is mindig igaza volt. Az Utazó ezután leült és higgadtan kicserélte az első gumit, mert természetesen mindig hordott magával tartalékot. Nem ez volt az első Utazása és esze ágában sem volt vásárolni a hermelinek által ajánlott szervizben háromszoros árért. Nyugodtan, higgadtan, sietség nélkül dolgozott. Tapasztalt Utazó volt ő, aki sosem vesztette el az önuralmát.

Csak néha.

A Jármű hálásan tűrte a gondoskodó javítást. A Járművek valamely testrészük sérülése esetén az emberi fájdalomhoz nagyon hasonló érzést éltek át, de mivel nem volt torkuk, amivel ordíthattak volna, sem szemük, amely könnybe lábadhatott volna, ráadásul rángatózni sem tudtak, lévén, hogy sziklaszilárd a vázuk, a fájdalmuk egyáltalán nem látszott.

Hogy viszont teljesen következmények nélkül maradt volna, azt mégsem állíthatjuk. A Járművek szervezete az átélt stressz hatására nagy energiájú fotogravitációs hiperelektrosztatikus idő-tér szingularitást hozott létre. Az emberek ezt kissé lerövidítve gömbvillámnak nevezték, nagysága és ereje logaritmikus haladvány szerint aránylott a sérülés fájdalomamplitúdójával.

Namármost, a kerék, illetve annak bármely része - adott esetben az abroncs - eléggé kitüntetett része egy Járműnek. Sérülés csaknem azzal egyenértékű, mintha mondjuk valami -vagy valaki - lerágná a lábadat. Azonkívül a Jármű meglehetősen kedvelte az Utazót - már amennyire Jármű kedvelhet emberi lényt. És végképp nem tetszett neki, hogy az Utazó, akár csak néhány percre is, de elvesztette az önuralmát.

Milyen feldúlt volt szegény.

Hogy káromkodott.

Így aztán a Jármű elfojtott fájdalomreagálásából létrejött gömbvillám nem is volt olyan kicsi. Néhány kilométerről (az elektrovibrációs kölcsönhatás segítségével) vigyorogva figyelte az eseményeket. Mármint nem úgy vigyorogva, hanem... másként, érted?) A gömbvillám néhány másodperc alatt megölte a hermelineket. Egy kivételével. A Jármű vidáman figyelte, ahogy az utolsó hermelin sikítozva rohangál a fák között, majd egy vízmosásban keres – őszerinte - biztos menedéket. S csak mikor megkönnyebbülten, ámbár zihálva és izzadtan vetette hátát egy hűs mészkősziklának, akkor jelent meg előtte a gömbvillám. És szép lassan közelített a halálra vált hermelin arcához, aki természetesen ordított félelmében. Aztán égő hús szaga szállt, miközben a gömbvillám lassan benyomult a hermelin eleven agyába, kicsit elidőzve a fájdalmasabb részeken.

            Nem, semmiképpen nem állíthatjuk, hogy a Jármű igazából bosszúálló lett volna. Csak éppen utálta a hermelineket. És szeretett olykor kegyetlenkedni. De persze csak néha. És a hermelinek, mint köztudott, amúgy is szemét egy népség. Most mondjátok, az összes pénzt, amit összeraboltak, plasztikai sebészekre költeni. A hermelinek mindig ezt csinálták. Szőrüket leborotváltatták, termetüket megnagyobbíttatták, arcukat átszabatták, hogy emberekhez váljanak hasonlóvá.

Undorító, mi?