2020. december 4., péntek

Bájsziköl (3. rész)

 

III. fejezet

 

Az elektrovibrációs kapcsolat mibenléte. Ringyó az út mentén. Részeg tervezés: nyolcvanhét kanyar. A Jármű közbeszól. Kik is azok a Nyakkendősök? Az Élet Vize és a nyolcszáz éves vadkacsák. Idővonal Napóleonnal.

                       

             Alig néhány tengeri mérföld után találkozott az első kollégával. Vagyis kezdetben úgy nézett ki, mintha egy csomó holmi közeledne, csak úgy magától. Kicsit közelebbről már látszott egy szakállas arc fölül, alul meg mintha két kerék lenne, de ez szinte alig látszott. Egyszerűen csak intettek egymásnak, ami azt jelentette, hogy minden oké, a dolgok többé-kevésbé rendben mennek, már amennyire ez a dolgokról egyáltalán elmondható, egyiküknek sincs szüksége segítségre, sem információra. Csak intettek, egyszerűen, barátságosan, cinkos közösségben, két Utazó, az országutak - vagy inkább: az Országutak - két rettenthetetlen és magányos vándora. Nem egész egymilliomodnyi idő alatt, mint ez az intés megtörtént, a két Jármű kicserélte csaknem teljes információkészletét, különös tekintettel a leglényegbevágóbb dolgokra. Így például Járművünk elmesélte, hogy az utazó kedvenc itala a fermet nevű készítmény, a másik Jármű meg válaszul azt sóhajtotta, hogy bárcsak az ő utazója is beülne olykor a kocsmába, ahelyett, hogy folyton-folyvást csak őt subickolja és fényesítgeti. Ami hízelgő dolog ugyan, de egy idő után az agyára megy. Az idegen Jármű természetesen nem szó szerint így fejezte ki magát, hisz a Járműveknek, mint az eddigiekből kiderült, agyuk, mint olyanjuk nem igazán volt, a gondolkodás szerve egy olyan kis…

De végül is, igazat kell adnunk Tenéked, Nyájas Olvasó. Ez az agy- dolog most végképp nem tartozik ide.

            Az elektrovibrációs kapcsolat viszont teljes mértékben igen. A két Jármű ugyanis még hosszú kilométerek után is elektrovibrációs kapcsolatban maradt egymással, ami egy nagyon furcsa kölcsönhatás, a tudósok igazából nem is nagyon tudják, hogy micsoda. A Járműveket ez az egész persze nem nagyon izgatta, fő, hogy működött és kész. (Ezek ilyenek voltak.) Annyi bizonyos, hogy ez a rejtélyes, de egyértelműen materiális kapcsolat valamiképp összefüggött a gravitációval. Eme elmélet bizonyítására egy nagyon látványos kísérlet keretein belül került sor, biztosan emlékszel rá, Kedves Olvasó. Két Járművet lógattak fel elhanyagolható vastagságú ingára, egyiket a Merkúron, a másikat a Szaturnusz egyik holdján, és amikor az egyiket az óramutató járásával ellenkező irányban forgatták, a másikkal nem történt abszolúte semmi. A tudósok ujjongtak! A két Jármű felvette az előre kialkudott honoráriumot, aztán közölték a meglepett kutatókkal: ez az utolsó eset, hogy Járművek ilyen marhaságban részt vettek. Ha a tudósok annyira kíváncsiak erre a nyavalyás elektrovibrációs kölcsönhatásra - persze csak ők nevezték el ilyen kacifántosan, a Járművek egyszerűen csak ”annak az izének” hívták -, akkor lógassanak fel nyulakat, fehér egereket, esetleg saját magukat is. És a Járművek szavatartó népség, többé egyikük sem vállalkozott semmiféle demonstrációra. A rejtélyes kölcsönhatás kutatása ezzel véget is ért.

Persze akadt még néhány próbálkozó, volt egy-két zsarolható Jármű, akinek a múltjában sötét foltok akadtak, és ezért - na meg persze egy rakás pénzért -, kötélnek álltak.

De ezeket a többiek hamarosan megölték.

            Hoppá, egy ringyó. Mármint az út szélén, ott állt, különben nem ritka látvány itt, a forgalmas főút mentén, ahol mindig kiakad valami kiéhezett kamionsofőr, aki éppen hazatérőben van Vlagyivosztokból, ahol szintén vannak ringyók, de sofőrünk örül, hogy nem lőtték szét a fenekét egy kalasnyikovval, nem hogy a szexen járjon az esze. Ha meg nem kiéhezett kamionsofőr, hanem ún. ”tisztességben megőszült családapa”, aki a gyors aktus után immár feszültségmentesen hazabandukolt, megsimogatta az asszonyt, a kutyát és a gyereket tetszés szerinti sorrendben, akik közül senki sem tételezte volna fel - legkevésbé a kutya -, hogy atyus épp az imént adott negyven dollárt egy ilyen ledér hölgyeménynek.  

            Ez a ringyó amúgy igazán szemrevaló teremtés volt, dús, feszes combokkal, kemény, fehér csöcsökkel, amelyek a csészealjnyi bimbókkal együtt át- meg átdomborodtak olyan se itt-se ott ruháján.

A ringyó üzletszerű pillantást vetett az Utazóra és kérdőleg föllebbentette a szoknyáját. Utazónkban határozottan megrezdült valami a vékony fekete selyembugyiban tálalt pazar öl láttán, és ezt a valamit egészen kis helyre lehetett lokalizálni. Még a Jármű is elismerően összecsettintette néhány alkatrészét, mert noha jó néhány hasonló teremtményt látott már eddigi utazásai során, ez itt mindenképpen pazar példány volt, ezt el kellett, hogy ismerje.

            Az Utazó tehát rezdült, mosolygott és visszaintett. Nagyon az Utazás elején jártak, felelőtlenség lett volna elpocsékolni annyi energiát, amennyi egy jó magömléssel távozik. A pénzről nem is szólva, mert a minimum húszdolláros kiadás igencsak jelentékenyen apasztotta volna Utazónk amúgy sem túlméretezett költségvetését. Hihetnők még továbbá azt is, hogy Utazónk nem szegény, hanem erkölcsös volt, tehát fölháborítónak tartotta még csak a gondolatát is annak, hogy pénzért vásároljon kielégülést. Mondom, ez a lehetőség, tehát hogy az Utazó nem szegény volt, hanem úgymond tisztességes, elméletileg fennáll, de mivel a gyakorlatban úgysem lehet bizonyítani, inkább hagyjunk neki békét. Maradjunk annyiban, hogy a dolgokról megvan a saját véleményünk, méghozzá egy eléggé cinikus vélemény, amelyet itt végképp nem tarunk szükségesnek propagálni. A jelenlévők közül még esetleg kíváncsiak lehetünk a Jármű véleményére, de egy abszolúte önzetlen figyelmeztetést semmiképpen nem tagadhatunk meg a mindezidáig oly türelmes - és Nyájas - olvasótól: inkább ne. A Járművek véleménye az egész emberi nemről, mint olyanról annyira lesújtó, annyira lekicsinylő és megvető, ezenkívül annyira tele van fajtalan szavakkal, hogy közreadásához jelen történet keretein belül semmiképpen nem vállalkozhatunk. (Ez végül is egy rendes könyv.) Talán említettük már - de ha nem, akkor most tesszük -, hogy a Járművek az egész emberiségből egyes egyedül az Utazókat tartották többé- kevésbé elviselhetőnek.

            A ringyó elmaradt, az országút szürke csíkja egy merész ívvel, amin saját maga is meglepődött, az erdőbe kanyarodott. Ez a fura kanyar már sokakat fejcsóválásra, az ingerlékenyebbeket dühös és értelmetlen ”Ki volt az a hülye, aki így tervezte ezt a nyavalyás utat?” felkiáltásokra késztetett. Első látásra valóban furcsa, hogy a nyílegyenes út az erdő előtt vesz egy rettentő kanyart, aztán, mintha mi sem történt volna, ugyanolyan nyílegyenesen halad tovább. És persze egyáltalán nem így tervezték. Ugyan ki lehetett volna olyan vadbarom állat, aki egy értelmetlen kanyart tervez egy nyílegyenes útba? 

            Hacsak nem részegen.

            De ez nem az az eset volt.

            Az az eset egy kis faluban volt, innen légvonalban mintegy öt tengeri mérföldre. A falut Kalucsánynak hívták, ma már senki sem tudta, miért. Amúgy azért, mert több mint hatszázötven évvel ezelőtt itt találta fel a kalucsnit egy unatkozó birkapásztor, május harmadikán, úgy estefelé, nyomban szerényen saját magáról nevezve el a forradalmian új esőálló terméket. (Az illetőnek Kalucsni Zoltán volt a böcsületes neve.) Ezt persze a bennszülöttek már réges rég elfeledték - tipikusan bennszülött szokás - és fogalmuk sem volt arról, hogy mit jelent a falujuk neve. Annak az 1,7 milliárd embernek meg az egész földön - értelemszerűen többnyire a szubtrópusi csapadékos övezetben - meg arról nem volt halvány fogalma se, hogy naponta hordott lábbelijének primitív őse ebből a faluból származik. (Az első kalucsni, mondhatnánk, az ős- kalucsni, vagy másképpen proto-kalucsni napon aszalt bükkfából készült). A Jármű persze tudott erről és néha gondolatban megcsóválta a kormányszerkezetét: micsoda jogdíjaktól estek így el ezek a szerencsétlenek! Bezzeg, ha a kalucsnit egy Jármű találta volna fel!

Na szóval, ez a falu, ez a Kalucsány, ez részegen lett tervezve. Nyolcvanhét kanyar van benne hivatalosan - kb. ugyanennyi nem hivatalosan - ebből negyvenöt derékszögű és tizennégy száznyolcvan fokos. Hogy miért volt részeg a tervező? Miért, miért, azért volt részeg, mert ivott, miért volt részeg. Hogy miért ivott? Nahát, ez már aztán igazán sok, hogy miért ivott, az a legteljesebb mértékben magánügy. Nézze, Kedves Olvasó, ha elégedetlen a történet bonyolításával, akkor… Nem azért, de ez egyszerűen neveletlenség. Ugye nem akarja a Kedves Olvasó, hogy komolyan elbeszélgetni kényszerüljek a kedves édesanyjával? Na azért.

Hátra marad még annak a kérdésnek a tisztázása, hogy vajon miért követték a részeg tervező utasításait a melósok? Ezt viszont elmeséljük, mert ez érdekes. A Melósok egyszerű emberek voltak és nagyon tisztelték a Nyakkendősöket, akiknek kasztjához ez a részeges Tervező is tartozott. Bizony voltak furcsaságok azokban a vészterhes időkben, ma már persze senki nem hinné el egyetlen szavát sem holmi büdös Nyakkendősnek, de hát azok vészterhes idők voltak. És akkoriban igen egyszerű emberek éltek. Annyira naivak és jóhiszeműek voltak szegények, hogy föl sem tételezték: ezek a tetvesek pont azért kötöttek nyakkendőt, hogy intelligensnek látszanak, tehát úgymond direkt, ami már magában pofátlan csalás és szemét disznóság. Szegény naiv Melósok, szegény hiszékeny, butus, egyszerű kis bennszülöttek! A Nyakkendő számukra Megbízhatóságot és Bölcsességet jelentett, még hogy megbízhatóak és bölcsek, a Nyakkendősök, haha!

 

- Elnézést…

- Mi van? Ki az?

- Csak én, a Jármű…

- Na.

- Ha szabad hozzáfűznöm, egykoron a Járművek között is voltak Nyakkendősök.

- Nem mondod komolyan.

- De, becsszó. Ez a múltunknak egy olyan szégyenteljes és sötét fejezete, amelyről természetesen nem szívesen beszélünk. Nyilván megérted.

- A legteljesebb mértékben.

- Szóval ami történt, megtörtént. Hadd tegyem hozzá gyorsan, hogy miután rájöttünk, micsoda egy utolsó szemét gané népség, rövid úton megszabadultunk tőlük.

- Tényleg, és hogyan?

- Speciális átnevelő táborokba zártuk őket és ott döglöttek meg mind egy szálig.

- Nahát, micsoda véletlen, pont ugyanez történt nálunk is.

- Igen, ez valóban figyelemreméltó. Talán tudod, hogy a mi fajtánkat igazán nem lehet azzal vádolni, hogy részrehajlóak volnánk az emberek iránt…

- Hát az biztos.

-… de ez egy igazán pozitív és haladó dolog volt a részetekről. Persze kissé sokáig tartott, mert amilyen naivak és hiszékenyek vagytok, hogy finoman fogalmazzak, hehe…

- Nana.

-… szóval az emberi faj, mint olyan, nem éppen…

- Oké, oké, köszönjük, de most már vidd tovább az Utazót, engem meg hagyj írni. Különben sem szokás, hogy a főhősök belekotyogjanak a méltóságos író úr precíz és áldozatos munkájába.

- Úgy véltem, a kettőnk eddigi viszonya feljogosít bizonyos…

- Nem jogosít fel. Viszlát.

- Kérem. Annyit azért hadd szabadjon megjegyeznem…

- Viszlát!

 

Na… ja igen. Tehát az országút egy merész kanyarral, amin saját maga is meglepődött, az erdő felé fordult, aztán, mintha mi sem történt volna, nyílegyenesen haladt tovább. Az Utazó megcsóválta a fejét, mint mindenki, aki valaha már végigjött ezen az úton. Mégis csak furcsa, az a váratlan kanyar. Igazából, mint minden ún. váratlan avagy meglepő dolognak, ennek is volt közvetlen, racionális oka: az út minden új rétegét az előzőek maradványára telepítették. Az aszfaltutat a kavics-útra, a kavics-utat a föld-útra, a föld-út meg egy ősi, neolitikus ösvény kanyarulatát követte, mert mindig sokkal egyszerűbb az elődök kitaposott nyomdokain haladni, mint kigondolni valami újat és egy merész húzással levágni az ívet. Így hát igazából az egyetlen kérdés: MI lehetett az a valami, ami miatt a késő kőkori torzonborz emberelődök értelmesnek tartottak egy váratlan kitérőt tenni?

Nos, ez a valami nem volt más, mint egy forrás. És pedig az a bizonyos forrás, amelyről a komoly szakirodalom - mint pl. népmesék - annyit, de annyit írt. Ez a forrás, mármint ha egyáltalán forrásnak lehet nevezni egy ilyen kis eret, ami éppen csak csepegdélt, ugyanis éppenséggel az élet vizét rejtette magába. De nem ám valami vacak és átvitt misztikus értelemben, hanem, igazándiból konkrétan és valóságosan. Aki ivott belőle, egykettőre kigyógyult minden nyavalyájából és igen jó eséllyel pályázhatott az örök életre. Természetesen ide érkezett ama bizonyos legkisebb királyfi, aki, mint ismeretes, halódó atyját kívánta megmenteni, ami egy- két kisebb nehézség leküzdése árán - sárkány, stb. - sikerült is neki. Na, sok öröme nemigen telt benne, mert hogy az öreg király még százharmincöt éves korában is igen virgonc volt, s igazából nagyon megkönnyebbült mindenki, mikor is egy forró májusi éjszakán, mikor is éppen az ablakon mászott be holmi bögyös falusi menyecskéhez, akinek férjeura az öreg, ámde módfelett virgonc király buja terveivel szöges ellentétben mégiscsak otthon tartózkodott, na szóval, ez a férjúr egyetlen bősz csapással lenyisszantotta a koronás főt. Ki a fene látta, hogy király? (Mondta később az ítélőszék előtt.) Szerencsére később a legkisebb királyfi is erős szklerózis multiplexet kapott és abszolúte elfelejtette, hogy merre is kell keresni azt a nevezetes forrást. Ami kész csoda, ha tekintetbe vesszük, hogy légvonalban alig ötszáz méterre bugyogott a palotájától. Így hát az Élet Vize pontosan ott van ma is, ahol mindig is volt. Ha igen sokat esik az eső, pici kis mocsár képződik a helyén, de többnyire csak olyan kis sáros-zsombékos terület, amit beszántani sem érdemes. Olykor vadkacsák tanyáznak itt átmenetileg, s néhány ornitológus ugyancsak meglepődne, ha egy ilyen vízimadarat megvizsgálva kiderülne: úgy nyolcszáz éves lehet. (A húsa rettenetes. Olykor két hétig is kell sütni. A vadászok is nagyon meglepődnek, ha egy itt lelőtt kacsára hívják meg jobb sorsra érdemes vendégeiket. Igaz, hogy a két héten át sütött vadkacsa egyedülálló zamatával szinte semmilyen gasztronómiai készítmény nem képes versenyezni.)

Igaz is, azért van még egy bizonyos valaki, aki egykoron kortyintott az Élet Vizéből. Igen, egy emberi lény, már amennyire egy nyugdíjast még emberi lénynek lehet tekinteni. (Nem mindenütt tekintik igazán annak, az utóbbi időben pár tengerentúli országban terjedőben van az a fura szokás, hogy a nyugdíjasokból kutyatápot készítenek. Igaz, hogy lehet választani, hogy kiskutya- e vagy nagykutya, rotvájler, dog vagy pincsi falatozzon föl, de azért mégiscsak fura, nem? Igaz, a tengeren túl mindig furcsa népek laktak, például közel sem olyan normálisak, mint mifelénk. Ez lehet a magyarázata az egésznek.) Na, szóval ez az öreg a helybéli nyugdíjas otthon lakója, s vidám meséit a waterlooi csatáról az összes ápolónővérke egy menthetetlenül elmeszesedett agy zavaros szekrementumának tartja.

Pedig dehogy is az! A vidám apóka valóban daliás legényként vett részt a napóleoni háborúkban, természetesen nem Napóleon oldalán. És az is igaz, amit pontosan ötezer- hatszáz-negyvenkétszer mesélt el eddig, ti. hogy alig pár lépésre állt Napóleontól és rá is lőtt kovás puskájából, de sajnos nedves volt a kanóc, vagy beszorult a tár vagy valami ilyesmi történt, úgyhogy nem is tudta lelőni a kis dagit. El tudják képzelni, mennyire másképpen alakulhatott volna a történelem?

Na, vajon mennyivel. Lehet, hogy semennyivel.

A Jármű, az igen, az tudta volna, ne félj. Fajának egyik jellegzetes sajátossága volt - melyről eddig kóros feledékenységünk okán talán megfeledkeztünk említést tenni -, hogy egy bizonyos eseményből, illetve annak eléggé nagy számú változataiból, kombinációiból és permutációiból meglehetős hosszúságú ok-okozati láncolatokat tudott levezetni. Tessék? Hogy ezt azt jelenti- , hogy a jövőbe látott? Nos, ez azért nem ilyen egyszerű. Ma már persze egy bölcsődés is tudja - legalábbis a jobbak -,  hogy a jövőnket mi magunk alakítjuk. Meg azt is, hogy jövő nem egy van, hanem rengeteg. Na mármost, a Járművek valahogy rájöttek, hogyan lehet egy kis lyukon bebújni az eseményhorizont mögé és onnan egy determinisztikus lencse segítségével… de ezt most hagyjuk, a komplex matematikával most végképp nincs időnk bíbelődni. A módszer működött, a Járművek csaknem napi gyakorisággal használták - ők az egészet egyszerűen csak „az idővonal kivetítésének” nevezték -, többnyire persze tisztán szórakozás céljából. Egyik legjobbjuk például negyvenhétezer évre kiprojektálta az emberiség egyik eléggé valószínű idővonalát, de a nyavalyás egy kukkot sem volt hajlandó beszélni róla, csak jó nagyokat röhögött. (Hogy az embert ne egye meg a fene.)

Járművünk a hecc kedvéért elképzelt egy olyan jövőt, amelyben mondjuk Napóleon meghal viszonylag fiatalon. Elképzelte, aztán lemondóan legyintett az első kerekével, kissé megimbolyogtatva ezzel az Utazót: szinte semmi különbség se volt. Az emberek ebben az idősávban is ugyanúgy hamburgert ettek étel helyett, sorozatokat néztek filmek helyett is diszkót hallgattak zene helyett. Ebből is világosan látszik, hogy teljesen mindegy, ki van hatalmon, hisz a hatalmon lévő úgyis a hatalma alá hajtottak valaminő esszenciális párlata, vagy, ha így jobban tetszik, valamiféle tömény kirügyezése csupáncsak.

Érdekes, hogy ez a nyugdíjas otthon-béli apóka is agy-érelmeszesedést kapott az idők folyamán. Lehetséges lenne, hogy az Élet Vize mellékhatásként teljesen elmeszesíti az agyat? Mi? Innál belőle? Mi? Nem mondod komolyan! Te tényleg szeretnél nyolcszáz évig nyáladzó vén hülye lenni?

Végül is, a te dolgod. Történetünk szempontjából a lényeg az, hogy most már senki nem tudta, hol van a forrás, csak azt az érthetetlen kanyart átkozta mindenki. Abban a korban ugyanis, Kedves Olvasó, bizonyos emberek bizonyos okokból kifolyólag borzasztó fontosnak tartották, hogy rettentő gyorsan eljussanak egyik helyről a másikba. Meglepő módon ezen a másik helyen élők meg legalábbis élet-halál kérdésnek tekintették, hogy villámgyorsan eljussanak ama bizonyos első helyre. Csoda-e hát, ha úgy hullottak az utakon, akár a legyek? Ha folyton egyik helyről a másikra rohangásztak? Ez is csak azt bizonyítja - amire burkoltan már többször is céloztunk volt -, hogy igencsak zűrzavaros idők voltak ezek. Ma már nem tudjuk megérteni, hova a jó büdös fenébe rohantak ama kor emberei. Sőt, bizonyos régészeti leletek tanúsága szerint ezzel ők maguk sem voltak tisztában, a szerencsétlenek. Sok-sok idő telt el azóta, mert eltartott egy darabig, míg az emberek rájöttek: az egyetlen igazi, emberhez méltó cél arra törekedni, hogy minél több szabad időnk legyen. Mai boldog korunkban igen ritka a siető ember. Magam is csak egyet láttam gyerekkoromban, azt is vastag üveg mögött mutogatták. A szerencsétlent sajnos nem lehetett meggyógyítani: egyfolytában az üveget kaparta és azt ordította, hogy engedjék ki, mert dolga van.

Most egy kis szünet következik. Az Utazót ugyanis megtámadták a hermelinek.