2020. június 26., péntek

Tenger, játék, kisfiú

      Félig telt csak az öreg, rutinos kirándulóhajó. Vagy félig üres, ugye. A pesszimizmus és optimizmus közötti különbség. Köröskörül a dalmát tenger, a dalmát napfény és a dalmát sirályok megszokott mindennapi tevékenységeiket végzik. A tenger eszementen kéklik - egy poros alföldről érkezettnek ez valóságos mese -, a napfény valami egészen hihetetlen erővel zuhog majdnem függőlegesen lefele, a sirályok vad vijjogása meg távoli, zöldbeborult dalmát szigetekről hoz híradást. 
            A fedélzeten, hármas padon, legeslegközépen, ukrán turistalány, barátnőjével. Természetesen direkte ültek középre, kacér melltartóban. A kisebbik szemében még ott borong a közismert szláv bánat maradéka. Tehát viszonylag szerényen üldögél, akármilyen kihívó is a fürdőruhája - bár mutass manapság egy fürdőruhát, amely nem kihívó.
            A barátnője, az bezzeg. Az aztán nem üldögél szerényen, de nem ám. Hanem egyenest ficánkol. A fürdőruhájában, abban a kékben. Előrehajol, oldalra tekergeti testét. Melle kibuggyan, s a halvány rózsaszín bimbó picit megremeg a napsütötte, ámde friss dalmát tengeri levegő könnyed érintésétől. Egy nem igazán hosszú idő után a leányzó úgy tesz, mintha csak épp most, ebben a szent pillanatban vette volna észre, s dévajul visszagyömöszöli. Mintha csak azt mondaná: "Na jó, tudom, hogy fantasztikusan szép a mellem, de törődöm is én ezzel?" Persze, ez a látszólagos nemtörődömség igazából a végletekig kidolgozott. Másképpen nem nagyon lehet olajos hajú olasz fiúkat fogni, ezt mindenki tudja. Főleg pénzeseket. Bár, egy ilyen rettentő szegény kis ukrán lánynak, akinek a két melle minden említésre méltó vagyona, igazából minden olasz pénzes. Bármelyikkel el lehet dicsekedni odahaza, a Kisinyov- körzet béli kis szovhozfalucskában. Csak már jönnének, a fene beléjük! Az ő szemében bezzeg nem borong szláv bánat. Még nyugati kultúrréteg által lepetten se. Sehogyse. Még egy molekulányi se. Még egy atomnyi se.
            Két paddal amodébb egy kicsit srégen, balra egy ideges kis turista azon mesterkedik, hogy fotót készítsen a szépmellűről, melynek segítségével buja szünidei elbeszélését illusztrálhatja majd innen nem is olyan messze, egy BAZ-megyei mezővároskában. Lefotózza a leányzót, aztán az automata gépet átviszi egy barátjához, s ugyanarra a filmkockára önnönmagát is ráfényképezteti. Ma már majdnem minden fényképezőgépen van ilyen kis trükk. A huszonegyedik századi technika egyszerűen mesés.
            Ja, és itt van még a kisfiú, anyukájával. Nagy kosárral érkeznek, finom, fonott, matt földszínű füles vesszőkosárral. Egy ilyen kosárból annyi jóféle minden kerülhet elő mondjuk egy piknik alkalmával! Anyuka leteszi a kosarat a lábához, így látni is szépen, hogy elektronikus játékokon kívül semmi egyéb nincs is benne. A kisfiú ki is vesz mindjárt hármat s az egyikkel rögvest játszani is kezd. Biíp-biíp. Bajng-bajng. Bíp.
            Az asszonyka, akin parasztmintás fehér blúz árulkodik romantikus érzületekről, egy idő után felkiált: - Nézd, sirályok!
            Vékony fehér keze a fia vállán. A kéz előbb pihen, aztán szorít. Szorít, szorít.
            Bajng-bajng. A kisfiú alig valamivel kevésbé reagál, mint a hajókorlát, amelyen romantikus anyuka másik vértelen fehér keze nyugszik. A vértelen szorítás lassan elhal, anyuka megadóan nézelődik. De azért nem adja fel! A romantikusokat nem olyan fából faragták! Bajng. Biíp.
            - Nézd! - szorít újfent vértelen kéz s kiált anyuka, lelkesebben, mint valaha: - Delfinek!
            Az összes utas a korláthoz tódul. Egy röpke pillanatra még az ukrán menyecske is megfeledkezik mellei rafinált himbálásáról. Mosolyog, ártatlanul, a delfineken, mint egy kisgyerek, aki régen ő volt.
            Ja, a kisgyerek? Felpillant, isten bizony. De nem mosolyog, a vakarcs. Csöppet se, de nem ám. Bajng- bajng. Felnőttek. Biíp.
       Anyuka visszaereszkedik, csalódottan. Utasok visszaüldögélnek, nevetgélve. Még ilyet! Delfinek! A vízben! Úsznak! Nahát!
            Nahát, ez a kisgyerek biztos nem szereti az állatokat. Van ilyen? Ööö. Nincs, de ez most mellékes. Hátha mégis van olyan kisgyerek, aki nem szereti az állatokat. Lehet, hogy gyerekkorában megrúgta egy ló. Megharapta egy kutya, megkergette egy mérges kakas. Ez rendben is lenne. De az már egyáltalán nincs rendben, hogy nem vette észre az ukrán menyecske bájait. Ugyanis megint kiejtette a csöcsét, a szégyentelen. Egy tízéves srác már nem siklik el az ilyesmi fölött. De nem ám. Bajng. De ez meg elsiklik. Biíp-biíp.
            Parasztblúzos anyuka még ennek ellenére sem adja fel. Ritkán látni ilyen kitartó parasztblúzos anyukát, az már szent igaz. Fogja magát, felkel. Madártej-szín könnyű sálját, a sós dalmát szélben lebegőt, leveszi, s bemasíroz, be egyenest a kapitányi kajütbe. A kapitányhoz, egyenest. Közel hajol hozzá- nagy a zaj, a gép dohog-, mosolyog. A kapitány - pont olyan, mint egy Verne-könyv rézmetszetén, nagydarab, ősz szakállas tengeri medve - szintén mosolyog. Mosolyog, bólint. Bólint, s utánanéz, anyuka után. De nem minden hátsó szándék nélkül. Mert valóban ritkán látni ilyen lelkes, tűzrőlpattant, romantikus anyukát! Aki most a kisfiához siet. Mit siet, repül. Lelkesen! Boldogan. S megragadja a kisfiú kezét, állítaná fel:
            -Gyere gyorsan! A kapitány megengedte, hogy felmenj a hídra! Onnan nézheted a kikötést! A kormánykereket is foghatod!
            A finom, vértelen kéz ráncigál. Ráncigál és szorít. Szorít és emel. Emelne. A vékony fehér kéz.
            Bajng. A kisfiú fölnéz. Szemében jobb esetben közöny, rosszabb esetben - igaz, hogy csak a sarokban - ott a gyűlölet. Hát az anyja is csak egy… felnőtt?  Hát ez a sok hülye felnőtt miért nem hagyja BÉKÉN? Biíp! Mit akarnak tőle FOLYTON? Sirályok? Delfinek? Kapitány? Bajng!
            - Hagyjál! - rántja ki a vállát a vékony, vértelen vasmarok konok szorításából. Biíp.
            Az ukrán menyecske ismét visszarázza rakoncátlan kebleit a melltartó-szütyőbe. Az ideges kis turista elégedetten vigyorog. Ha ezt a fényképet otthon a kocsmában előhúzza ...
            Köröskörül a dalmát tenger, a dalmát napfény és a dalmát sirályok megszokott mindennapi tevékenységeiket végzik.
Bajng. Biíp.