2020. június 26., péntek

Zacskós a leves, zacskós a világ


        Na, mondjuk reggelire tizenöt deka szalámi, abszolút higiénésen becsomagolva. Jobb helyeken már akár nejlonzacskóba IS és zsírpapírba IS csomagolják. Biztos, ami biztos. A szalámihoz illik esetleg három kifli. Természetesen szépen külön zacskóba, a legelhagyatottabb falusi kisbótokon kívül, valószínűleg ott se sokáig. És mi van, ha valaki ráadásul még vitamindús életet is akar élni? Úgymond egészségesen (haha), oly divat ez manapság. Nem hinnéd el: ha veszel egy citromot, azt is külön zacsekba csomagolják. Fő a higiénia! Fő az egészség! Ha mármost mindehhez még vásárolsz egy kis, csak egy egészen pici csokoládét- vannak napok, mikor az ember nem ura tetteinek, ugyebár- akkor már a reggelinkhez riasztóan nagy mennyiségű zacskót, zsírpapírt, alufóliát és egyéb, szigorúan csak egyszer használatos csomagolóeszközt dobhatunk szemétkosárba. Nagyobb bevásárlásnál meg szinte számon tartani sem lehetséges a kapott dobozkákat, újabb zacskókat, poliuretán-aljazatokat. Plusz a szatyrok! Meg zsugorfóliás fagyasztott csirke, légmentesen lezárt füstölt makréla, pazar színes ornamentekkel díszítet sörösdobozok, abból a drága jó alumíniumból, melynek kitermelése miatt a Garam vize halban immár nem nagyon bővelkedik.
            Vannak még megszállottak, bár egyre kevesebben, akik génjeikben nemzedékek takarékos hagyományait hordozzák haloványan még. Ők az üzletben kapott mikrotén-zacskóba kétségbeesetten tízórait csomagolnak majd, a zacskót üresen ismét hazaviszik és szegények próbálnának bele ismét csomagolni még valamit. Bármit. Ám a zacsek nem ily célra teremtetett, ti. hogy újból és újból felhasználtassék. Hanem bizony direkte eldobásra teremtetett, egyszeri használat után. Nem, e furcsa emberek nem zsugoriak, nem biztos egyáltalán, hogy ahhoz a fajtához tartoznak, akik némi stekszért a nőnemű felmenőjüket is... ! Inkább a feleslegessé vált pavlovi reflex szép példájáról lenne szó. Természetes ösztöneink egyszerűen tiltakoznak az ellen, hogy kidobjunk olyasvalamit, amit tulajdonképpen még nem is használtunk. E látszatra feleslegesen takarékoskodó emberek próbálják újra felhasználni a felhasználhatatlant, újracsomagolni a csomagolhatatlant, valami megfoghatatlan esztétikai vezérelvnek engedelmeskedve, amit Márai tömören ekképp foglalt össze: a pazarlás - ízléstelen.
            Egy ismerős például nemrégiben arról értekezett, milyen jó, hogy áldott emlékű drága jó férje minden dobozt összegyűjtött, a belevaló polisztirol merevítőkkel együtt, melyek valaha is hűtőszekrény, rádió, mikrohullámú sütő, televízió, stb. burkát képezték. Most ugyanis költözködik és egyszerűen minden háztartási szerkentyűt csak belerak a hozzápasszoló dobozba és minden milyen egyszerű és praktikus és nem is karcolódik meg.
            Csakhogy. Próbáljuk meg elképzelni ugyanezt jelenlegi agyoncsomagolt világunkban. Tekintve a csomagolóanyagok hihetetlen sebességű elszaporodását, bátor extrapolációval eljuthatunk ahhoz a meglepő- és mulatságos- eredményhez, hogy amennyiben elóhajtanánk rakosgatni egy otthon berendezésénél megjelenő valamennyi dobozt, akkor egy külön helyiségre lenne szükségünk. Ami, ugye, korántsem mindenkinek adatik meg. Mert ha valakinek példának okáért mindösszesen kétszobás lakótelepi lakása van, mégse tömheti tele lakrészének ötven százalékát dobozokkal, nemdebár?
       Modern és fenemód fejlett társadalmunkban ez a fajta takarékos magatartás- forma felettébb gyorsan erodálódik. Nagyon gyorsan megtanultuk eldobni az eldobandót, vagyis úgy nagyjából minden használati tárgyat. Mára már kialakultak olyan szemetes útszakaszok, melyek fő jellemzői közé tartoznak a rekettyebokrokon fityegő intimbetétek, a szomorúfűz ágán bágyadtan lengedező színpompás reklámszatyrok, valamint a hűs árnyat adó berek tövébe éjszaka, sutyiban kiöntött konzervdobozok garmadája. (Ennek kapcsán felmerülhet egy afféle pozitív öko-terrorizmus eszménye, melynek lényege a következő lenne: a titokban szemétkedőt meglesni, a kiöntött szemetet távozása után összegyűjteni, majd az illető lakásába-kertjébe kézbesíteni, hasonlóképpen az éj leple alatt rejtezve, amiként azt ő tette volt).
        Nem sokkal különbek egy kisváros utcái, terei egy-egy erősebb szélroham után: a reggeli kukázók fesztelenül a földre dobálják a nejlon- és papírneműt. Elszánt rendmániások esetleg összecsipegetik a limlomot saját bejáratuk közvetlen közelében, míg meg nem unják. Mit lehet ez ellen tenni? Kulcsra zárni a kukákat? Bírságolni a kukázókat, szerencsétleneket? Ugyan, aki turkál, nem jókedvében turkál, hanem, mert éhes. Egy bizonyos anyagi-morális szinten alul már nincsen szégyenérzet, pláne rendszeretet. Akkor? Nincs mit tenni? Próbáljuk meg elfogadni, hogy egy olyan világban élünk, ahol a csomagolóanyag ára összehasonlítható a belécsomagolt áruéval? Amely csomagolóanyagot utána egyszerűen kidobunk, ezáltal mintegy oly módon éktelenítve környezetünket, hogy közben még egy rakás pénzt is fizetünk érte? Fogadjuk el azt a világot, amelyben zacskósak az élelmek és zacskósak az érzelmek, gyorsak és instantok, egyszeri használat után kidobandók?
            Zacskós a leves, zacskós a világ?