2020. június 12., péntek

A zölddiót agresszíven leszakító pálcikaember


           Egész kicsi alak csak, a távolban, a hőségtől remegő aszfalt fölött. Olyan kis pálcikaember, jön lassan, komótosan, slatty-slatty. Közelebbről még mindig pálcikaember, egész közelről meg, hát, úgyis. Éppen csak a feje lett gömbölyűbb, ahogy komótosan ideért, slattyogva. Pálcika a keze, a lába, a törzse. Kicsit vastagabb pálcika ugyan, de azért csak pálcika. Sem a hasa nem domborodik, sem a fara. Pedig az ilyen korú embereknél már szokott domborodni, mindkettő. Normális körülmények között. Hajléktalan?  Alkoholista?  Seszínű, csombókos haj hullik sebes arcára. Seszínű a nadrágja is, töppedten lóg a lapos ülepen. Akár egy függöny, egy igen-igen jószándékú függöny, amely kétségbeesetten igyekszik elkendőzni a kemény valóságot. Ez a seszínű nadrág mintha alázatosan könyörögne: - Hé, emberek! Itt vagyok köztetek, még egyelőre! Hozzátok tartozom, míg csak el nem visz a májzsugor, ez a ronda fekete madár, nagy, leffegő, töppedt bőrszárnyain! Vagy egy autó gázol halálra, he? Vagy egy delíriumban ablakból kiugrás, mi?
           Az ilyen seszínű nadrágok olykor igen beszédesek tudnak lenni. És hogy micsoda fekete humoruk van, hát az valami fenomenális.
          A lappadt far ezzel ellentétben bőszen hallgat. Ő már tudja a magáét, vén pesszimista. Hogy miképpen ő sem fog már többé zsírosan domborodni, azonképpen úgyis jön valami előbb- utóbb. Nem is hogy valami, hanem inkább VALAMI. Egy olyan nagy valami, ami után már nincs többé semmi. Így gondolkodik a far, keményen és realistán. Ez egy igen konzervatív testrész.
            Gazdája, a pálcikaember, a seszínű hajú, semmilyen nadrágú csak jön-jön, komótosan. Akárha egyéb dolga nem is igen lenne széles e világon. Meg amúgy nincs is. Slatty-slatty. Csak jön, a pálcikaember, a bevert orrú. Egy bizonyos napi adagon túl az ember folyton orra esik a piától, És az orr horzsolásai sosem tudnak begyógyulni, ha másnap mindig újból orra esik az ember. Olyan jelvény ez, mint egykor volt kurtizánok vörös lilioma. Egy idő után lehet dacos méltósággal viselni olyasmit is, amit eredetileg meg sem nagyon akartunk szerezni.
         Slatty-slatty. Most ért épp ide, az útra benyúló diófák mellett, a hőségtől remegő gumifekete aszfalton. Csak úgy, elmenni, egymás mellett, nem lehet. Tudja ő, tudom én. Hogy valaminek történnie kell. És ahogy jön, slatty-slatty - a feszült várakozás csöndje lassan a kéken izzó egeket veri. Szinte hallani is, akár roppant szívdobbanásokat. Da-damm. Da-damm. És most ideér. És megáll. És néz. Valami történni fog, jesszus. Slatty. (Megállt.) Néz. Fáradtan? Kiábrándultan? Fásultan? Reménytelenül? Nem! Hanem gúnyosan! Dühösen! Felháborodva! Haragosan! Olyan izzó dühvel, amilyen nincs meg ezer meg ezer más domborúbb farúban sem! És megmarkol egy diófaágat, ami valahogy épp előtte nyúlik ki az útra, a gumifekete, hőségtől remegő aszfalt fölé. Pont előtte! Értik? Mintha csak az úristennek vagy valakinek valami tikos szándéka lenne ezzel az egésszel!
            Ilyen véletlen nincs.
Ja, igen. Szóval slatty. És ahogy fogja az ágat, keresztben, erősen, hát látni ám, hogy a látszat, mint már annyiszor, most is csalt. A pálcikaember aszott keze korántsem erőtlen, mint ahogy az előzmények alapján azt jogosan várhattuk volna. Úgy remeg a visszafojtott energiától, akár egy atomerőmű betonblokkja! És néz, dühösen, a levert orrú pálcikaember. És mikor már minden jelenlévő úgy érzi, hogy a feszültség ennél tovább már nem fokozható, akkor - akkor a pálcikaember, a levert orrú, seszínű nadrágú, töppedt farú, csombókos hajú pálcikaember - leszakít egy zölddiót. Suhanásnyi idő alatt, hüvelyk- és mutatóujjának egyetlen moccanásával. (A zölddió olykor meglepően erősen tapad az anyaághoz.) Letépi, embertelen mérgesen és fogja. És fogja és odavágja, az út közepére, az izzó, fekete gumiaszfalthoz. Hogy csak úgy csattan. És pattan és ugrik, bele az árokba. De ez már mindegy. És felpillant a pálcikaember, hirtelen. Hogy látták-e mindenek - az aszfalt, az izzó kék ég, miegyebek - ezt a vad, remegő, fékezhetetlen energiakitörést. Amivel bizonyítva van, végérvényesen, visszavonhatatlanul, a fellebbezés legparányibb esélye nélkül. Hogy. Hogy? Hogy nincs vége semminek. Hogy soha semminek nincs vége. Hogy soha semmi nem veszett el, végérvényesen. Vagy ha mégis igen, az egyáltalán nem érdekes. Soha. Semmikor.
            A jószándékú nadrág-függöny védelmében zavartan hallgat a lappadt far, a vén pesszimista. Ezt most jól megkapta, a nyavalyás.