2020. június 19., péntek

A férfi, ha állat

        Hogy a férfiak nagy állatok, az egy olyan közkeletű tudományos tény, hogy kár is róla vitatkozni. Például minden nő is tudja. Józanabb perceiben néhány férfi is így véli, nyilván ez tükröződik a gyakori „Hogy én mekkora állat voltam!” illetve a „Hú de nagy barom vagyok!” kifakadásokban.
            Ámde van az életnek egy olyan területe, amikor a férfiállat - ha ez lehetséges - még állatabb. Szinte már állat a köbön, ha szabad ezt a kifejezést használnunk. Igen, mikor autóba ül. Mert egy férfi, ha négy kerék kerül a feneke alá, olyan mérvű metamorfózison megy keresztül, hogy ahhoz képest Dr. Jekyll átalakulás Mr. Hyde- dá elhanyagolni való csekélység csupán. A csöndes, szelíden robotoló kisemberből kiguvadt szemmel, lüktető nyaki verőérrel üvöltöző, lilára vált arcú ordítozó vadbarom lesz, aki kimondhatatlan szavakkal - nagyanyám falusi szégyenlősséggel csak „fajtalan szavaknak” nevezte az ilyeneket - minősít minden útjába kerülő akadályt, úgymint kerékpárost, zebrán szatyorral és bottal áttipegő nénikét, másik sofőrt, másik, tőle lassúbb sofőrt, tőle gyorsabb sofőrt. Vagyis mindenkit. Az imígyen átalakult vadbaromállat- eredetileg: férfi - szemmel láthatóan azt szeretné, ha egy széles és nyílt sugárúton robogna egymagában és mindenki őt csodálná, hogy milyen okos és ügyes, pontosan úgy, mint az óvodában, amikor először sikerült megvalósítania a tüneményes csodát, ti. először kakált teljesen egyedül. Ha valamilyen - állatunk számára teljességgel érthetetlen - okból kifolyólag mégis szükséges, hogy más lények is tartózkodjanak a közutakon, akkor a., kerékpáros közlekedjen az árokban és ne az úttesten alkalmatlankodjon, ahogy folyton teszi, b., nyugdíjasok ne botladozzanak, hanem suhanjanak át a zebrán, miként a kilőtt nyíl, c., minden másik sofőr hülye, különben is forduljon fel és dögöljön meg.
            Állatunk szerint a teremtett Világegyetemben egyetlen lény képes és tud autót vezetni: ő. Nyilván az is rejtélyes a számára, hogy kaphat ez a sok féleszű jogosítványt, de hogy még ezek után autóba is mernek ülni ily csekély vezetni tudással, hát az már valóságos szemtelenség. És ha rend lenne ebben az országban - amilyen nincs - akkor az ilyesmi nem is történhetne meg semmiképpen.
 Na most, szinte hihetetlen, de a férfiállat ezt tudja még fokozni is. Hihetetlen, de így van.
Éspedig akkor, ha nő ül mellette. Húú! A férfi ekkor már nem is állat, hanem - már bocsánat a kifejezésért - egy valóságos vadállat. Már úgy startol ki, midőn a hölgy elfoglalja helyét, mint Schumacher legjobb napjaiban a ringben, csak persze „Schumi” nem vágódott volna ki három méterrel egy épp közeledő autó elé, hogy annak gazdája a rémülettől megmerevedve legyen kénytelen két lábbal a fékre taposni. Közben állatunk természetesen lezseren fél kézzel kormányoz és a tájat nézi, vagyis minden erejével azon van, hogy kitűnjön: EZ az ő mindennapos vezetési stílusa, mely nélkül élni nem is tudna immár, meg nem is érdemes. És hiába jön szembe a jól megtermett kamion, ő aztán megmutatja annak is. Sebességet visszavált, a motor felbődül és megugrik, hogy a kamion is kénytelen fékezni, a megelőzött autó gazdája is, hogy hősünk úgy- ahogy bepréselje magát a következő autó mögé. És mivel okkal dudálnak rá, nemzetközi jelzést mutat ki az ablakon, oly szavak kíséretében, melyek hallatán egy végletekig züllött tengerész is elpirulna. Ama ténynek, hogy három- négy ember azonnali halálát okozhatta volna, figyelmet nem szentel. Az ő bajuk. Tanuljanak meg vezetni, kis hülyék.
Állat a köbön ezután merész ívben befordul a mellékutcába és úgy áll meg, hogy a hölgy feje majd a szélvédőn koppan. Udvariasan kiszáll és ajtót nyit. Per pillanat éppen csak a párzási dudorok meg a rikító farktollak hiányoznak róla, hogy hasonlatos legyen az állatvilág bármely dürrögni kívánó hímjéhez. A szédült hölgy a lakásajtóhoz támolyog, örvendezve szerencséjén, hogy lám, mégsem halt meg.
A köbállat még egy utolsó gumicsikorgást és kavicsesőt produkálva elhúz.
 Hazamegy. Felhúzza a papucsát, hogy ne zsörtölődjön az asszony és elmosogat. Majd ölébe veszi a kisgyereket és mesél neki a csúnya, rossz farkasról meg a brummogó mackóról és a bőgő szarvaskáról meg egyéb állatokról és leglázadóbb tette az, hogy a tévé előtt olykor sört iszik. Ez a nap is véget ért.

De holnap új nap virrad. Egy újabb metamorfózis.