2020. június 4., csütörtök

Eszem a kis csípőst...


              ... és azt mondom: -Huuú.
          Nem, dehogy, nem a gonosz boszorkány varázsolt fülesbagollyá, dehogy. Mellesleg, ha az a kis csípős igazán igazi, akkor mást nem is igen lehet mondani. Ja, persze, kezdők elhaló hangon esetleg pohár vízért könyörögnek. Jó nagy pohárárt, esetleg többért. Amatőr hiba: ha eddig csak csípett, a víztől paradox módon lángoló gyehennává válik szájüreged. Az ilyen amatőrök szoktak még kenyeret is habzsolni hozzá, vastag karéjszámra. Különösen, ha az "erit" kapjuk telibe, mint ahogy a vámpír is az áldozat ütőerét próbálja első harapintásra eltalálni.
            De az ilyenek persze amatőrök. Akik már régebben a capsicum annuum, azaz a csípős paprika rabjai, azok már nem viselkednek ilyen hűbelebalázs módjára. Szépen, nyugodtan megrágcsálják a "dolgot", nagy önuralommal megvárják, míg szemük kidülled, majd újfenn visszahúzódik üregébe. Egy-két könnyet ugyan ejtenek szimbolikusan, midőn a paprika eszeveszett hatóanyaga, e miniatűr napalm-bomba aktivizálódik nyálkahártyájukon, de aztán viszonylag nyugodtan ülnek, esetleg végtagjaik ideges remegése árulkodik a szájtól a gyomorig dúló harcról.
            Hejh, enni a kis csípőst!
          Persze önmagától adódik a kérdés: minek? Mi végre e gyötrelem, mire jó időlegesen izzó zsarátnokkal kibélelni a táplálék útját? Hát ugyan mit felelhetünk mi e naiv kérdésre, mi, akik esszük a kis csípőst? Mit felelt Hillary, midőn oktondiak olyan hülyeségekkel nyaggatták, hogy vajon miért kell megmászni az Everestet? Egyáltalán, minek megmászni bármit? Igaz! De akkor azt a kérdést is feltehetnők - nyugodtan! -, hogy például mi a jó fenének kell maratont futni? Hát ejtőernyőzni mire jó? És gumikötéllel hídról leugrani? És amúgy tényleg, mire jó naplementét festeni vöröslő színekben? Mire jó tudni, mi a pí, meg hogy a háromszög átfogója annyi, mint saját négyzetének köbgyöke, vagy hogy van ez? És mire jó rakétába ülni, Holdra szállni, Marsra menni? Mire jó, mire jó?
         Ők - a hegyet megmászók, a maratont futók, a hídról leugrálók, a vöröslő naplementét festők, a píről tudók és a négyzetből köbgyököt vonók, meg a rakétába ülők, Holdra, Marsra menők -, ők persze tudják, ne félj. Hébe-hóba meg is próbálják elmagyarázni, de aztán inkább nem is mondják már senkinek. Minek? Megmagyarázod a vaknak, mi a fehér? Megmagyarázod a... a fűszertelen diéták szerencsétlen áldozatainak, hogy... hogy mire jó... enni a kis csípőst?
            Na ugye.
            Én meg csak eszem itt ezt a kis csípőst. Mint növény is olyan kis kedves. Karácsonykor pirosan izzó paprikácskákkal ékített méregzöld leveles növényke... nem azért, de hogy jön ehhez holmi karácsonyfa... különösen itt a síkságon, ahol fenyőfa a büdös életben nem termett magától... esetleg a jégkorszakban...
            Na jó, a paprika meg indián. A legújabb tudományos vélekedések szerint - s mi mindig csak az ilyenekre figyelünk -, Kolumbusz tulajdonképpen ezért is ment Amerikába. Persze kamuból azt mondta a hegyes szakállú spanyol királynak, hogy kincsek, meg minden, a királynőnek meg, hogy ott menő etnós pírszingek szerezhetők be potom áron, de igazából csak a paprika járt az eszébe.
       Eszem a kis csípőst és kidülledő szemmel és huhogva, könnyeket törülgetve álmélkodom azon, micsoda hatóereje van ennek a kis zöld vacaknak. És ne tessék azzal ijesztgetni, hogy kilyukad a gyomrom. Az emberi gyomrok az idegeskedéstől lyukadnak ki: mint kiderült, a paprika csípős hatóanyaga, a kapszaicin, éppenséggel begyógyítja azokat az apró hegeket a gyomorfalon, amiket például a közkedvelt acilpirin okoz.
          Úgyhogy csak eszem a kis csípőst. Te meg, haver, tarts velem. Ha egyszer rátalálsz az igazira - nem arra a kis gömbölyűre, aminek a dobozára holmi kákabélű élelmiszeripari szakemberek ijesztgetésül azt írták, hogy "rendkívül erősen csípős" -, ha rátalálsz és úgy istenigazából ráharapsz, s midőn a folyékony parázs végiglobog a fogadtól a gyomorszájadig, olykor önkéntelen, apró csuklásokat okozva, akkor, hidd el, ez a világ, minden bújával és bánatával ideiglenesen eltűnik. Egyszerre egészen más gondjaid lesznek. Például oxigénhez jutni, ilyesmi.
            Tarts velem. Együk a kis csípőst.