2021. május 2., vasárnap

Ifjú sportolók

 

           Nyilván önök is észrevették, hogy egyre csökken a sikeres sportolók átlagéletkora. Mondjuk manapság egy tizennyolc éves tornászlány már rég nyugdíjas. Egy kicsit előre utaztunk az időben - ahogy a viccben van, ne kérdezzék, mibe került, ne kérdezzék hogyan - és így módunkban áll meghallgatni egy lelkes riporter tudósítását a kétezer-ötvenedik évi olimpiai játékokról, amelyek természetesen Budapesten zajlanak. És amelynek résztvevői természetesen még a maiaknál is fiatalabbak.  

        - Hölgyeim és uraim, jó napot, jó szurkolást kívánva kezdjük talán a mai és immár hagyományosnak mondható Magyarország-Brazília döntővel, amelyet a mieink a papírformának megfelelően megnyertek. Igaz ugyan, hogy csak négy nullára, s gyorsan tegyük is hozzá, hogy igencsak vérszegény gólokkal, amelyekből a második ráadásul lesgyanús volt. Mi ez a szürke teljesítmény a négy - illetve nyolc évvel ezelőtti döntőkhöz képest, amikor is a brazilokat hatgólos különbséggel fektettük kétvállra! Az eredmény mindenesetre igazolni látszik sok nemzetközi szakértő véleményét, mely szerint a brazil futball igencsak mélypontján stagnál. Vajon képesek e kimászni a zöld-sárga egykori labdazsonglőrök a gödörből, mint ahogyan Magyarország megtette ezt harminc évvel ezelőtt? Na de lássuk csak dióhéjban, mi is történt a mérkőzésen! A kezdőrúgáshoz felsorakoztak a már idősecske, nyolc- sőt tízéves egykori magyar és brazil futballcsillagok, ám a tomboló stadion igazából hazai sztárunk, a szőke, feketebőrű Joszip Amundsen Dezső pályára lépését várta. Hogy mire képes ez a hatéves, aranylábú fiúcska a lasztival, hát azt, kérem, látni kell! „Táncolj, Dezső!” - kérték kórusban a megvadult szurkolók és az alig első osztályos csöppség csodálatos cselekkel hatolt át a magatehetetlen brazil védelmen. A második félidő közepe táján sajnos könnyebb sérülést szenvedett, a pályáról lebicegő játékossal sikerült néhány szót váltanunk:

            Riporter: - Kedves Jozsip Amundsen Dezső, hogyan értékelné a mai mérkőzést?

            Dezső: (sírós gyerekhangon): - Mama!

            Riporter: - Értem. Ugye, nem komoly a sérülése?

            Dezső: -Itt, bibi! Meg kejj puszijni!

            Riporter: - Persze, persze. Úgy hallani, kacérkodik a visszavonulás gondolatával. Igaz ez?

            Dezső: - Vajóban. Úgy véjem, ennél magasabbra már nem juthatok. Az igazság az, hogy kissé elfájadtam és nem is nagyon bíjom már az ijamot a mai négyévesekkel. A csúcson kell abbahagyni, hehehe, nemdebáj? Oá,oá! Láb bibi!

            Riporter: - Milyen igaza van! És végül egy váratlan kérdést, ha megengedi: mik a legközelebbi tervei?

            Dezső: - Meg kejj tanujnom íjni meg számojni!

            Riporter: - Nagyon köszönjük! További sok sikert!

 

            - És most, kedves hallgatóink, nézzük csak, mire jutottak női cselgáncsozóink! (Suttogva). - A tizennyolc kilós kategóriában a három és fél éves Washington Szíjjártó Adelaide teremti éppen földhöz legalább negyven dekával súlyosabb ellenfelét, a japán Kicsudi Micsudit. Rövid szünet következik, míg a versenyzők elfogyasztják tejbepapijukat, és máris folytatódhat a küzdelem! De ó, jaj. Mi történt, mi történhetett? Csak nem? De igen! A bíró fenekére szorított kézzel jelzi, hogy Kicsudi Micsudi azonnali pelenkacserére szorul! Öt... négy... érkezi, nem érkezi? ... három... kettő... és megvan! Technikai KO-val ugyan, de nyer a magyar kisded! S mindezt egy japánnal szemben, aki a cselgáncs őshazájából érkezett! Igaza lenne vajon annak a néhány független elemzőnek, akik a koros, négyéves Kicsudi Micsudit a mérkőzés előtt inkább a szenior kategóriában indították volna?

           

            - És most egy kis ízelítő a műkorcsolya-gálaestből! A résztvevők sajnos még nem tudnak járni, ezért kezükön-lábukon korcsolyával mutaják be káprázatos csúszás- mászásaikat. A híres norvég kortárs zeneszerző, Vajnemöjnen Kalevala 48.- ik W-dúr szvitjére téblábolnak épp a meglehetősen kihívó pólyákat viselő párok. A dél- afrikai Van Kód idegenkedve tapogatja a jeget, hisz először lát ilyesmit: otthon csak szárazjégen gyakorolt, és természetesen csak a szárazdajka felügyelete alatt. Kis technikai szünet, míg a gálaműsor résztvevői a jégpálya sarkában elterülő látványos kis homokozóban megsütik homokpogácsáikat, s a műsor sajnos nélkülünk folytatódik tovább, hisz mi most ellátogatunk az úszómedencékhez, ahol a nagy magyar klasszis, Delphin Danett pattan ki épp pólyájából, hogy belevesse magát a vízbe. Hajrá, Danett, csak a pelenkádra vigyázz, le ne csússzon, az istenért, ez az, de drága magyar delfin, hogy megy ez a csöppség, hogy megy! Megcsinálod, megcsinálod! A lelkét otthagyja ez az alig három és fél kilós magyar jányka, s hogy néznek ki az ellenfelei a maguk öt-hat kilójával, jesszusom, mint egy modern konyhakredenc, de a mi kis Danettünk tökös kislány ám, jön, megy, nagyon jön, nagyon megy és megvan! Jó másfél centit vert rá a második helyezett finn Nordenskjöld Yardfordra, akinek a mamája köztudottan fóka volt, születésétől medencében nevelkedett és úszóhártya nőtt a lábujjai között a kimutathatatlan szteroidikus anabolikáktól!

            Kedves hallgatóink, nem is maradt más hátra, mint hogy ellátogassunk az olimpia legfiatalabb részvevőihez, a tornász-vetélkedő helyszínére. A bal oldali tartályban az elméletileg kilenc hónap múlva születendő csecsemő ondósejtje várakozik türelmetlenül, hogy elindulhasson a jobb oldali tartályban rejtező petesejt felé, hogy kettőjük egyesüléséből egy speciális gyorsított eljárással holnap reggelre megszülessen az olimpia leges-legfiatalabb versenyzője, akiről sajnos e pillanatban még nem tudjuk, hogy fiú, avagy lány. Ezzel zárjuk mai olimpiai körképünket, kedves hallgatóink, a viszontlátásra holnap délután tizenhat órakor, amikor is exkluzív interjút hallhatnak a ma megismert ígéretes spermiummal, valamint helyszíni közvetítést adunk a molekulasúlyú hároméves kalapácsvetők gigászi küzdelméről. Addig is viszontlátásra, jó napot, jó szurkolást mindenkinek!