2021. február 21., vasárnap

Bájsziköl (10. rész)

 

X. fejezet

 

Dudorászási hajlam. Egy veszélyes sav. A fekete fogkefe lehetséges karrierje.      Végre az Alföld vége. A tanítónőket megégetik, ugye?

 

            Alig is, hogy keleten kinyitotta álmos szemét a rózsaujjú hajnal, Utazónk már talpon volt. Dudorászva csomagolt, valami egészen furcsa és különös ősi dallamot, ami így kezdődött: - Ecc- pecc-kimehecc.

            Ezt dudorászta, csak éppen rock and roll dallamra. Az eredményt kielégítőnek találta. Egy kicsit még akkor is dudorászott, mikor útnak indultak, de aztán jött egy jó kis domb, ami erősen mérsékelt minden dudorászási hajlamot és inkább a lihegési hajlamot segítette elő. Utazónk nem bánta. Ez is csak azt jelezte, hogy végre véget ért a rettenetes, a szörnyűséges, a borzasztó Alföld. A domb lejtőjén persze ismét szárba szökkent dudorászási kedve, s ezúttal egy instrumentális gitárszámot választott bőséges repertoárjából, ami így kezdődik: -Viuúj- vejjna- viíj, dojng- oáuú!

            Ugye ismerős? Erről a felkunkorodó dallamvégről, erről az „oáuú”- ról neked is beugrott, ugye, Nyájas Olvasó? Mindannyian emlékszünk erre a dallamra! Hát hogyisne emlékeznénk! Hisz kötelező volt zeneórán! Utazónknak is nagyon tetszett e dallam. Bár erre, hogy teljesen őszinték legyünk, erre az égvilágon semmi nem utalt, hacsak az nem, hogy tizenhétszer dudorászta el egymásután.

            Ebben a pillanatban a Jármű veszélyesen megingott.

             Csaknem az utolsó pillanatban, szinte hajszálnyira került ki egy nagy, fekete, szőrös hernyót. Ha szétlapítja, sárgászöld lé fröccsen elő, amely finoman szólva is végzetes hatással lett volna a Jármű kerekeire. Ez a sárgászöld lé ugyanis valami elképzelhetetlenül erős szerves sav volt, roppant agresszív, gyűrű alakú molekulákkal, pólusaikon ráadásul páratlan spinű elektronokkal, hozzá még plusz tetraéder kompozícióban elhelyezkedve. A teljes instabilitás állapotában! Az egész világon - vagy még messzebb - létező szerves savak legveszélyesebbike volt ez a szörnyű folyadék!

            Csak éppen teljes mértékben semlegesítették a Föld mágneses erővonalai. (A páratlan spinű elektronok miatt.) Teljes mértékben, mindig, kivéve, ha éppen Járművek kószáltak a közelben. A Járművek elektrovibrációs tere ugyanis - és egy kis permanens elektrovibrációs tér mindig volt körülöttük -, teljes mértékben semlegesítette a Föld mágneses erővonalait. Ez afféle oda-vissza kapcsolat volt.

            A gyakorlatban mindez azt jelentette, hogy a fekete hernyó rémületesen agresszív belső nedvei az égvilágon mindenre és mindenkire teljességgel ártalmatlanok voltak. Persze a Járműveket kivéve. A nagyon kevés dolgok egyike volt ez, ami egy Járműnek egyáltalán ártani képes. Rájuk viszont bizony akár végzetes hatással is lehetett. A kerekeit mindenesetre teljesen szétmarta volna. De akár végzetes károkat okozhatott a Jármű elektrovibrációs terében is. És akkor a Járműnek annyi.

            Az ő terük ugyanis egyedi mátrixhoz kötődött, egy annyira egyedi és sajátos elektronkonfigurációhoz, amely csakis és kizárólag egy bizonyos Járműre volt jellemző.

            „Phű”- sóhajtott a Jármű megkönnyebbülten és megtörölte izzadó homlokát. Persze nem igazából. Hanem csak úgy lélekben. Hisz, ha már azt esetleg elfelejtetted volna, Nyájas Olvasó, hangképző szervei nem voltak, homloka még kevésbé, hogy az izzadtságmirigyek abszolút hiányáról már ne is beszéljünk. Lelke viszont volt, nagyon is volt, méghozzá távolról sem holmi egyszerű, mindennapi lelke, hanem egy nagyon is nem hétköznapi, sajátos és megismételhetetlen, sőt, bizonyos vonatkozásokban - akár! - magasan az átlag fölé emelkedő, csodásan bonyolult, tökéletesen kidolgozott és fenségesen nagyszerű lelke volt őnéki.

            Legalábbis a Jármű így gondolta.

            Ki miben hisz, abban idvezül, ahogy azt a régiek mondták.

            Az Utazó az egészből csak egy nagy, szőrös, fekete hernyót látott az Úton, s úgy vélte, tiszta szerencse, hogy kikerülte. Nem mintha különösebben kedvelte vagy nem kedvelte volna a dögnagy randa szőrös fekete hernyókat - azt azért valljuk be, Nyájas Olvasó, hogy az édes kis hófehér csincsillanyuszika, avagy a tündibündi édibédi kis palotapincsike SOKKAL szeretetreméltóbb jószágok - szóval nem, nem azért.

Csak éppen nem nagyon szerette, ahogyan az undorító, bűzhödt, sárgászöld lé vastag sugárban kifröccsen a péppé mázolt hernyó szétszivárgó beleiből.

Na jó, egy kicsit azért sajnálta is. Végtére az undorító hernyó is csak olyan teremtmény, mint bármely más - mondjuk a csincsillanyuszika – még, ha ronda és utálatos is. Igazából, ha úgy vesszük, tényleg sajnálatra méltó élőlény ez, hisz szegény végképp nem tehet róla, hogy a szeszélyes természet ily kegyetlenül bánt vele.

Milyen szomorúan araszolt át az úton. Szinte föl sem emelte a fejét. Fáradtnak látszott és aggódónak, ahogy leverten vonszolta hosszú, fekete sörtékkel borított testét, mint egy szomorú, életunt fogkefe.

Utazónk agyán ekkor csodálatos ötlet villant át, mintegy villámcsapásszerűen. Fogkefe! Fekete fogkefe! Miért nem gyártott még soha senki fekete fogkefét? Pirosat, kéket, sárgát, zöldet, pipacsvöröset, neonlilát és aranyozott fehéret igen, feketét soha? De hát miért nem, az isten szerelmére? Hisz a fekete fogkefe, e halál-színű, temető-légkörű, sírbolt-kisugárzású attribútum oly hatékonyan figyelmeztetne minden fogmosó állampolgárt a mulandóságra, hogy csak na! Nyomban eszükbe juttatná, hogy fogaik bármily csillogóak, hófehérek és porcelánkeménységűek is ma, nemsokára megsárgulnak, megkopnak és kitöredeznek, majd teljességgel kihullanak, s csak alig egy-kettő marad a helyén közülük, hogy annál hátborzongatóbban ékesítse a temető humuszába ágyazódott megsárgult koponyát!

Az Utazó elábrándozott. Hatalmas, bőszen dohogó gyárakat látott, melyek végeláthatatlan futószalagjai milliószámra ontják a fényes, fekete, csillogó fogkeféket. „Bár tulajdonképpen lehetne matt is – morfondírozott. Persze, miért is csillogna. A koporsó-matt, föld-fénytelen fekete szín sokkal hatásosabb lesz. Úgy vélte, ezzel a korszakalkotó találmánnyal igen jelentékeny pénzösszegre tehetne szert. Micsoda Utazásokat tehetne! Eljuthatna akár a Piramisok Földjére is, meg még messzebb, nagy hajóval át a Végtelen Óceánon, körbe minden Földrészen, körös-körül és keresztül-kasul az egész Földgolyón!

A Jármű sóhajtott egy keserveset és lemondóan megcsóválta a fejét. (Persze nem igazából). Úgy vélte, az Utazó sikerrel pályázhatna „A Világegyetem Legélhetetlenebb Élőlénye” címre. De ettől azért nem kedvelte kevésbé. Sokkal inkább zavarta volna, ha az Utazó rámenős és pofátlan, vagy esetleg gazdag, bár az majdnem ugyanaz. (Gondolta a Jármű. Mi természetesen tudjuk, hogy ez azért nem egészen így van. Legfeljebb többnyire. De nem mindig!) A fekete fogkefe ötletén viszont elgondolkodott. Persze reklámkampány kell. Esetleg villogó mosolyú tévésztár szájában minimum negyven hófehér foggal a kamerába mutatja fekete fogkeféjét s férfiasan, érces hangon ujjongva közli a nagyvilággal: „Minden reggel ráébreszt, hogy meg fogok halni. Ébredjen rá ön is! Minden reggel!” Vidám zene, kristálytiszta női vokál, esetleg rappelve: „Halál-kefe, az egész család kedvence! Ráébred, hogy elmúlik az élete!” Igen, ez a „Halál-kefe”, ez jó! Esetleg ” Hulla-kefe”?

A Jármű végül is úgy döntött, hogy ezt még egy kicsit csiszolni kell. De hogy az ötlet egy aranybánya, az biztos.

Felevickéltek egy meredek dombtetőre és megkönnyebbülten néztek vissza a rettenetes, a borzasztó Alföldre, amely per pillanat meleg, kék párába burkolózott, immár mélyen alattuk. Túlélték, ha nehezen is. Most már friss, zöld hegyek, árnyas völgyek és vidáman csobogó patakok meg egyebek vártak rájuk, le egészen a tengerig. A tenger! A csodás, azúrkék messzeség! Kagylókkal meg egyéb izékkel borított forró homokföveny, játékos kedvű delfinek és a sirályok ingerült vijjogása! (Ezek a sirályok valamilyen rejtélyes okból kifolyólag egyfolytában ingerültek voltak. A fene se értette.)

Ez volt az első komolyabb lejtő eddigi Utazásuk során. Lassan lódultak neki a dombtetőről, mint ahogy az igazi ínyenc sem rohan rá csámcsogva az ételre. (Na persze, kivételt képez az az eset, ha ínyencünk mondjuk éppen két hete egy falatot sem evett. Na, azt látnád, Nyájas Olvasó.) A Jármű kerekei először surrogni kezdtek. Aztán zúgtak, majd egyre magasabb hangon süvítettek és mikor elérték a lejtő kínálta maximális sebességet, átmentek ultrahangba. „Ez már döfi!” - szólt a Jármű. (Persze csak magában.) Az Utazó meg szeretett volna egy jó nagyot kurjantani! Csak úgy, cél nélkül, hetykén és vidáman! Micsoda érzés lefelé száguldani, könnyedén és szabadon, félig-meddig mintegy megszabadulva a gravitáció átkos kötelékeitől! Hej, Alföld, Alföld! Hát hogyan is tudnál ehhez hasonló tiszta, boldog örömet kínálni, minden igyekezeted dacára! És végül is miért ne kurjantana? Ki tilthassa meg, mi? Juhéééé!

Apró falvak mellett zúgtak el, amelyeknek nevei ma már csak furcsa, idegenes hangzásukkal ébresztenek kíváncsiságot, noha e régen feledésbe merült szavak egykoron tévedhetetlenül és félreérthetetlenül jelentettek valamit, csakis és pontosan egyes-egyedül egyvalamit és semmi mást. Az Utazó megállt az egyikben, a templom előtt, a főtéren szalonnázni, és hozzá ette a Három Grácia által a kempingben - vagy campingben - adományozott nagy piros paradicsomot. Egyszer csak az egyik nagy, sárga házból kétségbeesetten sikoltozó aprócska nőszemély szaladt ki, nyomában feldühödött tömeg, láncokkal, vasvillával, kötéllel, ásóval, kapával, valamint egyéb mezőgazdasági eszközökkel.

Egy kislány haladt el a templom előtt és az Utazó odakiáltott neki:

- Hé! Kislány! Miért bántják azt a nőt?

- Az az új tanítónő. Hármast adott az igazgató fiának – tájékoztatott a kislány kelletlenül. Mit minden kislány, ő sem szerette, ha kislánynak hívják.

Az Utazó mélységesen megdöbbent. Hát milyen világ ez, ahol ilyesmi megtörténhet, kérdezte bensőjében dúló jogos haraggal. Hát nincs senki, az igazságnak egy utolsó árva bajnoka, vagy legalább magányosan kóborló lovag, aki megtorolná e szörnyű gaztettet? Az Utazó nagyon sajnálta.

Az igazgatót, természetesen. Micsoda szemérmetlen perszóna lehet, ha képes volt ily galádságra. Elégedetten figyelte, ahogy a tömeg utolérte az inaszakadtából futó kis alakot. Nem sokat cicomázták a dolgot, ahogy az várható is volt. Egyszerűen földre teperték, összerugdosták és biciklilánccal püfölték. Majd gúzsba kötötték és a tér közepén álló máglyához hurcolták az elvetemültet. Még mielőtt meggyújtották a magasra tornyozott rőzsenyalábot, az igazgató beszédet tartott. Mint mondta, ő egyáltalán nem táplál haragot e szegény szerencsétlen eltévelyedett elmebeteg iránt. Még most is nyitott a párbeszédre és kész teljes mértékben megbocsátani, amennyiben a tanítónő téveszméit ezennel nyilvánosan megtagadja, a gyereknek jelest ad - kinek zsenialitását az összes többi tantárgyból kapott jelesei kitűnően, bizonyítják -, valamint a továbbiakban kötelezi magát, hogy naponta háromszor - tetszés szerinti időpontban - csókkal illeti az ő, azaz az igazgató lába nyomát. A tömeg helyeslően éljenzett.

Az Utazó úgy vélte, az igazgató megható szavai érvényt szereztek a jognak és az igazságnak, amit ez a nőnemű pedagógus midezidáig nem átallott lábbal tiporni.

Kivételesen a Jármű is teljesen azonos véleményen volt vele. Hármast az igazgató gyerekének? Ilyesmi még eleddig nem fordult elő az ismert Világegyetemben! Úgy látszik, semmi érzés nem maradt e pedagógus nőszemélyben. Nem, semmilyen mértéket nem ismert már ez az emberi mivoltából kivetkezett fenevad. Szeretve tisztelt felebarátaim! Vajon meddig tűrjük még, hogy e gaz árulók, a Gonosz e földi követei lábbal tiporják őseink megszentelt törvényét? Polgártársak! Vajon meddig tűrjük még tétlenül, hogy emberbőrbe bújt farkasok ólálkodjanak közöttünk, akik fittyet hánynak a közerkölcsnek, valamint veszélyeztetik a társadalmi békét, nemkülönben ártatlan gyermekeink jövőjét? Nem szolgálták-e meg már százszorosan, ezerszeresen, milliószorosan e toportyánférgek, hogy bőszen nyakukra tapossunk, nemcsak az Igazság szent nevében, hanem csupán színtiszta önvédelemből is? Hisz a gennyes kelevényt csakis radikális operációval metszhetjük ki mindörökre a társadalom beteg testéből, még mielőtt veszélyeztetné az egész nemzet épségét!

Phű. Remélem, megbocsátasz, Nyájas Olvasó. Kissé mintha elragadott volna a hév. Jól ismersz. Tudod, hogy nyugodt ember vagyok. De, ami tényleg sok, az tényleg sok. Még hogy hármast az igazgató gyerekének.

Az Utazó és a Jármű kedvtelve nézték, ahogy ropogva lángra lobban a máglya. A tér fölött hamarosan égett hús bűze szállt és a gonosz kis tanítónő sikoltásai komor visszhangot verve haltak el a templom kora neogótikus falai között. A kis közjátéktól felvillanyozódva haladtak tovább, kipirult arccal, csillogó szemekkel, kitágult orrlyukakkal és véredényekkel, emelkedett hangulatban és vérnyomással.

Mármint az Utazó. A Járművel ilyesmi a csillogó szemek - sőt egyáltalán bármifajta látószerv - hiányának fennállása miatt nemigen eshetett meg. Hogy az esetleges orrlyukat, arcot, véredényeket már akár ne is említsük.