2021. február 21., vasárnap

Cseh liszt, osztrák ceruza

 

A ceruzát még csak-csak megértem, biztos nincs nálunk grafit. Vagy van, csak nem elég jó, talán nem elég szürke, vagy nem csúszik eléggé, tudomisén. Esetleg nem érdemes kibányászni, mert nyolcszáz méter mélyen van, ilyesmi. Annyi mindent  nem érdemes csinálni…Ceruzához való fa, az viszont kell hogy legyen. Mi az hogy, olyan kis darabkák, biztos annyi van, mint a lom. Pont egy ilyen szép erdős országban ne lenne?

Akkor meg miért kell nálunk osztrák ceruzát árulni, mi? Ezt mondják meg nekem! A cseh liszt, az meg dettó. IDE hozni lisztet, IDE? Ahol a szép dél-szlovákiai rónaságokon - amely, mint köztudott, garantáltan ős-szláv tulajdonjogú - lágyan reng a tengernyi aranyszínű kalász?  Hát a csehek vajon hol termelnek búzát, könyörgöm,  tán a cseh-morva fennsíkon? Akkor meg homályosítson már fel végre valaki, mi a jó fenének árulnak nálunk cseh lisztet? Mi lehet az oka? Netán összeesküvés? Esetleg akár világméretű? Zsidóbolsevik? Szabadkőműves? Neonáci? Ugyan már…ezek már mind voltak. Tessék már legalább valami újat kitalálni. Kis nemzetek paranoiája, ez oly idegesítő. Márminthogy a nagyok összefogtak a mi elveszejtésünkre, meg minden. Ugyan már…Higyjék el végre, nem jönnek össze éjsötét köpenyes alakok titkon,  pisla mécsvilágnál, oldalukon orgyilokkal, hogy kis hazánkat rabigába kényszerítsék. Majd pont egy ilyen csipri-csupri kis országért fognak esküdni összefele, hát ezek se most jöttek le a falvédőről. (A helyzet ennél sokkal rosszabb. A nagyokat mi nemcsak, hogy nem érdekeljük, de főleg: nem is tudnak rólunk. És ez oly fájó érzés. Akkor már inkább utálnának, mint… na mindegy, azt az országot most nem szabad mondani, mert a…izé, védelmezi a demokráciát szerteszét, az egész világon.)

Nem, nem, dehogyis összeesküvés. A probléma fennforgása a következő tényálladékban van elásva: az illetők termelnek valamit - példánkban az osztrákok történetesen ceruzát, a csehek meg lisztet, de lehetne ez sok minden a lengyel lambériától a távol-keleti nyivogó cipőcskéken át akár a magyarországi pirított tökmagig - amit, elvileg, NÁLUNK is elő lehetne állítani. Sőt, mindezt a végső crescendóig fokozva: még az is meglehet, hogy nálunk IS készítik. Csak: ez a külföldi gyártó valamilyen úton-módon olyan olcsó terméket állít elő, amely még a szállítási költségeket is beleszámítva bőven nyereséges.

- Miért, mi nem tudunk dolgozni? – fortyan fel az utca embere. És még hozzáteszi, ábrándosan: - A mi népünk…az úgy tud dolgozni…ha az igazából nekilát a munkának…

Persze, persze. Mindig is innen kerültek ki a legjobb kubikosok, kalapácsos pályamunkások, még előbb meg azok a melós kivándorlók, akik  azért sok munkával, vérrel és élettel járultak hozzá a mai szép nagy modern Amerika létrejöttéhez.

Ébresztő, gyerekek. Erősen dolgozni, az szép dolog, meg egészséges is, de ha egy nemzet vagy ország (mert egy országban azért jó néhány nemzet él, akárhogy is próbálják ezt tagadni mindkét oldalon) tagjai csak becsületes  kétkezi melósok lesznek, akkor ez az ország belátható időn belül aligha fog résztvenni az öt gazdaságilag legfejlettebb állam éves konferenciáján. Még akkor se, ha az illető állampolgárok még büszkék is arra, hogy ők milyen jól is tudnak dolgozni, meg hogy csak kínáljanak nekünk végre valami ”rendes” munkát, akkor majd mi megmutatjuk.

Kapito? Érted már például, miért éri meg egy cseh kerékpárgyártó cégnek az összes otthon gyártott kerékpárvázat bepakolni egy szép nagy teherszállító repülőgép potrohos hasába, elreptetni Tajvanra, ott német(!), japán, stb. alkatrészekkel felszereltetni, majd újból visszaröptetni, s itt, Közép-Európában tősgyökeres cseh bicikliként árulni?

A gyengénlátók kedvéért összefoglalnám: csinálj olcsóbb ceruzát, mint az osztrákok és legalább olyan jó minőségűt, hogy Bécsben százméteres sorok kígyózzanak a ceruzaboltok előtt, s az osztrák polgártársak táskáikkal vívjanak közelharcot a helyekért. Termelj olyan lisztet, hogy a cseh gazdasszonyok könnybelábadt szemmel emlegessék a csodás malomipari terméket, s cseh lisztből még véletlenül se akarjanak cseh krumplisknédlit készíteni. Hogy az nem úgy van, mert politika, meg védővámok meg…   Hát kapd el rendesen a TE politikusod…izé, segítő kezét, mert TE választottad és a TE pénzedből húzza azt a nyomorúsúgos fizetését, szegény. (Bár most már talán megmaradnak, mert ismét emeltek önmaguknak, az árvák.)

Csinálhatsz sok mindent, egyszóval. Csak légy szíves, ne sopánkodj, hogy jajistenem, miért árulnak cseh lisztet meg osztrák ceruzát a boltban, mi lesz velünk, jajistenem. És főleg ne ragasztgass nekem plakátokat, hogy vásároljak hazai terméket, mert az pont olyan jó és még olcsóbb is, mint a külföldi. Mert ez lehet, hogy igaz, de akkor a külföldinek meg a reklámja jobb. A marketingpolitikája! Tehát valamiben megint csak jobb!

És nem fogok hazai terméket vásárolni csak azért, mert nemzetiszín szalag van rajta. Felszólításra? Parancsra netán?! Soha.

Amúgy meg kell adni, ez egy igen szép vadromantikus elképzelés.  Ám a gyakorlati megvalósulásának körülbelül annyi az esélye, mint nádi poszátának a tornádó tölcsérében.