2021. január 29., péntek

Bájsziköl (7. rész)

 VII. fejezet

 Egyszerű fejkendő? Hagymaországban. Petőfi tekintélye tovább nő. A fekete nadálytő karrierje. Isten létezik.

 

Továbbhaladtak, csendesen, mindketten saját gondolataikba merülve. Erősen tűzött a nap. Az Utazó szorgalmasan törölgette a homlokát, hiába viselte azt az egyszerű, barna virágmintával díszített fejkendőt, amit egy bizonyos Hölgytől kapott ajándékba. Ez a bizonyos Hölgy mostanában eléggé sok helyet foglalt el az Utazó gondolatai között, olyannyira, hogy a Jármű olykor már komolyan aggódott. Hallott már borzalmas eseteket, amikor bizonyos Hölgyek oly erős hatással voltak egyes - az igazsághoz tartozik, hogy igen gyenge jellemű és könnyen befolyásolható - Utazókra, hogy azok bizony végképp felhagytak az Utazással és hátralévő éveiket az illető Hölgy szoknyája mellett morzsolták le. Nem utaztak ők immár sehová ebben a büdös életben, sem az illető Hölggyel, pláne nem nélküle. Ez a szörnyű tragédia szerencsére eléggé ritka volt, és a Jármű bízott ebben a mostani Utazójában, aki valóban kivételesen erős - mondhatnánk: sziklaszilárd - jellemű egyéniség volt.

És hát végül is, ez csak egy fejkendő. Egy egyszerű, kedves kis ajándék.

Kivéve, ha előtte bizonyos szertartásokat végeztek vele. És, mondjuk, esetleg belevarrták az illető áldozat - oppardon: jelölt - egy hajaszálát.

De erre inkább ne is gondoljunk. Ebben az esetben ugyanis az ille tőnek- hacsak nem szerzett felsőfokú jártasságot a fekete mágiában - nos, akkor az illetőnek kampec.

A nap tehát sütött, az Utazó meg szorgalmasan törölgette a homlokát. Te, Kedves Olvasó, persze joggal kérdezheted: ha annyira tűzött az a nyavalyás nap, mért nem vezényelt oda egy felhőt?

Hát nem fogod elhinni. Mondtam már egyáltalán, hogy micsoda nehéz és vészterhes idők voltak ezek? Olyannyira nehezek - és olyannyira vészterhesek - voltak, hogy ekkoriban az Utazók - és most kapaszkodj meg jól, Kedves Olvasó! - még nem is tudták irányítani a felhőket. Tudom, nehéz elhinni! De így van! Hidd már el végre, hogy igenis voltak ilyen idők!

Amúgy alkonyodott. Zsíros fekete földek mellett haladtak el, s az út mentén is zsíros, fekete tehenek legelésztek. Némely ilyen tehén úgy nézett ki hátulról, mintha hatalmas, duzzadt léggömbre ült volna föl.

E vidéket Hagymaországként tüntette fel a térkép. A fekete televényben gyermekfej nagyságú gumók teremtek, vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma, vöröshagyma, fehérhagyma. Minden mellettük elhaladó Kerekes Jármű hagymát szállított, hagymahegyek álltak a földek végében és a lég hagymaillattal volt terhes. Ez egy darabig még érdekes is, de egy idő után már nem annyira. Az Utazó meglepetéssel észlelte, hogy errefelé a bennszülöttek is enyhén hagymaformájúak: testük deréktájt kiöblösödött, üstökük hegyesen meredt fölfelé, s színezetük is többnyire vörös, vagy olykor, ritkábban lilás volt. Az Utazó úgy vélte, épp elég mára ennyi hagymás dolog és ideje letáborozni. Piócás kis pocsolyából tisztálkodott némelyest, majd az Utazók egyszerű, ámde korántsem tápláló étkét, a híres-hírhedt Zacskóslevest fogyasztotta vacsorára. Közben sűrűn handabandázott és csapkodott a kezével, s ezt a Jármű igen nagy érdeklődéssel tanulmányozta egy darabig. A szaggatott koreográfia, a kötetlen, improvizatív elemek nagy száma erősen emlékeztették egy, a saját bolygóján meglehetősen elterjedt termékenységi táncra. Később rájött, hogy az Utazó csupán a tolakodó szúnyogok ellen próbál védekezni ilyen látványos módon, mondhatjuk, a siker számottevő reménye nélkül.

Az Alföldön a szabad ég alatt legföljebb télen lehet aludni. Az Utazó és a Jármű is egyre jobban tisztelték azt a bizonyos Petőfi nevezetű költőt.

Az Utazó végül, akármilyen meleg volt is, kénytelen-kelletlen sátorba bújt. Kicsit mintha fájt volna a jobb lába. Na, nem komolyan, csak úgy fájdogált. Az Utazó elővette remekbe szabott, intarziás műanyag elsősegély-ládikáját, és kiemelt belőle egy titokzatos, barna tégelyt, mely zsírosan csillogó, pépes anyagot rejtett magába. Ezzel dörzsölte be ízületeit, s nemsokára érezte is a jótékony bizsergést, melyet a titokzatos balzsam okozott.

Bizonyos dolgok sosem változnak. A szer, amelyet az Utazó használt, disznózsírral leöntött, holdtölte éjfélkor szedett fekete nadálytő-gyökér reszeléke volt. Gyakorlatilag ugyanaz az anyag, melyet mai, szupermodern, de lehet, hogy még modernebb korunkban minden valamirevaló orvos ír föl esetleges ízületi bántalmakban szenvedő betegeinek. Na persze manapság nincs túl sok ilyen beteg, de azért egy-kettő szinten minden évtizedben megakad. Igaz, hogy ezek mindegyike is idősebb már száznyolcvan évnél. (Igazán megdöbbentő, mi mindenre képesek modern, felvilágosult orvostudorok is, hogy egy-egy beteget megszerezzenek. Az, hogy egy-egy ilyen elkényeztetett betegnek a sonka és konyak mellé még degeszre tömött borítékot is csúsztatnak a zsebébe, már mindennek a teteje.)

A disznózsírt ma már persze vegytiszta, alifás zsírsav-származék helyettesíti, a fekete nadálytő-gyökeret meg klimatizált üvegházakban termesztik és egy termonukleáris atomreszelőn aprítják. És az csak egy primitív babonaság, hogy holdtöltekor, pontban éjfélkor kell leszedni. Az igazság az, hogy a legtöbb hatóanyagot holdtölte előtt egy nappal, tizenegy óra negyvenkét perckor tartalmazza. A végtermék egy elegáns, halványrózsaszín, kellemes aromájú csokimázzal borított tabletta, alig néhányszor drágább a platinánál.

Ez egy másik olyan dolog, ami aligha változik: az emberek sosem fognak bízni egy olyan gyógyszerben, amihez ingyen is hozzájuthatnak. (Emlékezzenek csak, micsoda tömegpszichózis alakult ki, mikor valaki rájött, hogy minden rákbetegség biztos ellenszere egy jelentéktelen kis gyomnövény, ö… na, hogy is hívják, na mindegy, nem jut eszembe a neve - tejbegrízzel fogyasztva.) Ha fizetni kell érte, az már döfi! Minél többet, annál jobb, mert nyilván annál jobban használ. Eléggé furcsa logika, annyi szent. De hát, amint az köztudott, az emberi faj sosem volt valami híres a logikájáról.

Ezt a Jármű persze már régen tudta. Az emberi faj annyira, de annyira logikátlan, hogy puszta fennmaradása kész csodának tekinthető. A Járművek szemében egy ennyire élhetetlen faj fennmaradása Isten létezésének világos bizonyítéka volt. Hogy egy ennyire csekély valószínűségű esemény mégis bekövetkezzen, kell, hogy létezzen egy, korlátlan hatalommal rendelkező, mindenek fölött álló, mindenható és mindentudó entitás. Másképp egyszerűen nem megy.

Az Utazó sóhajtozva kenegette a térdét, olykor-olykor aggódva nyögött is. Nem mintha a procedúra annyira fájdalmas lett volna - semmenyire sem volt fájdalmas -, de ez a gyógyító szertartás része volt. Na jó, olykor szeretett egy kicsit nyögdécselni. És?! Eléggé ártalmatlan szenvedély, nem?  Neked nincs semmi ilyesmid? Az orrodat sem piszkálod titokban, mi?

Na. Hogy micsoda alakok vannak, én mondom…

Az Utazó a kenegetés végeztével még egy utolsót sóhajtott, majd elterült a hálózsákján. Csak úgy, pucéron, ahogy szokott. Eszébe jutott, hogy ezt a kis kellemetlenséget esetleg afféle edzésként is felfoghatja. Vagy mondjuk inkább felkészülésként. Arra az esetre, ha esetleg levágnák a fél lábát. (Ezeknek az Utazóknak olykor igen furcsa gondolataik támadtak. Csoda-e, hogy abban a korban - melyet nagyon is jogunkban áll nemcsak nehezeknek, de akár vészterheseknek is nevezni! - kevesen értették meg Őket?)

Az Utazó még egy utolsót sóhajtott. Csak ez az Alföld érne végre véget! Aztán már hegyek és patakok, s a kék hegyek mögött a még kékebb tenger. Szeretett volna eljutni abba a kis tengerparti városba, amelyet csaknem teljes egészében vízre építettek. Az emberek ott gyalogosan állítólag csak hidakon közlekedhetnek és a gyerekek iskolába is pici csónakokon járnak. Az Utazó véletlenül tudta, hogy van ott egy Sóhajok Hídja nevezetű híd is. Akik ezen átmennek a kedvesükkel kézen fogva, sok-sok év múlva ismét visszatérnek ide és ugyanolyan boldogok lesznek, mint akkor voltak, sok-sok évvel ezelőtt.

Az Utazó semmi kivetnivalót nem látott abban, hogy egyszer azzal a Hölggyel, akitől a barna virágmintás keszkenőt kapta, visszatérjen ide. Akár sok-sok év után is.

Künn, a sátor előtt a Jármű elképedve csóválta a kormányszerkezetét.