2020. augusztus 14., péntek

Támadnak az uborkák


              Kis kert nagy öröm, tartja a mondás.
            Ez éven az uborkák kezdetben igen nagy örömöt okoztak. Engedelmeskedve a legfőbb parancsnak, szaporodtak és sokasodtak. És nőttek és nőttek. És teremtek. Valami volt a levegőben? Vagy van? Kis csernobili maradványsugárzás (vagy nem is olyan kicsi)? Netán ufó szállt le a közelben, az generált volna stimuláló erőteret?
            A hat tő uborkáról egyre több a napi termés. És nagyok.
            Mivel zöldséget ki nem dobunk - annyi munka után - természetszerűleg meg kell enni az összeset. Kezdetnek beszüntettem mindennemű folyadékfelvételt. Mivel az uborkák kilencvenkilenc százaléka tiszta víz, napi négy-öt, fél-háromnegyed kilós termés ezt bőségesen fedezi.
            De az uborkák egy hét múlva már vödörszámra teremtek. A kezdő kertész ilyenkor boldogan - és naivan - megkérdezi a szomszédokat, barátokat, ismerősöket: - Nem kell egy kis uborka?
            Mert adni olyan jó! (Jobb, mint kapni, amint azt a bokszolók is tudják.)
            Csak legyintenek: - Annyi van, mint a nyű. Hozz karácsonykor. (Ez egy ilyen kertészvicc.)
            De az uborkát akkor sem dobom ki! Nem én! Lássuk csak. Hogy is kell kovászos uborkát készíteni? A nyers uborkához, megsózva, nem is árt egy kis kovászos változatosság. Finom is az!
            De az uborkák már ládaszámra teremtek. Ez valami bőtermő fajta lehet.
            Uborkát nem dobunk ki. Uborkasaláta! Ez az!
            Az uborka elborította a fóliasátrat és már az ajtón türemkedett ki, mikor végre kénytelen voltam elismerni: az uborkák győztek. Kiütéssel. Az uborkától már kiütést kaptam, de a tizedrészét se bírtuk elfogyasztani. Még akkor se, ha uborkát uborkával ettünk.
            De ez persze csak egy elvesztett csata. A háború még nem dőlt el, de nem ám! Jövőre! Jövőre olyan új ételeket találok fel, amelyek lehetővé teszik szinte tetszőleges mennyiségű uborkatermés folyamatos elfogyasztását.
            A bolgár jogurtos uborkaleves csak a kezdeti lépés. Rántott uborka! Ez még nem volt! Miért, krumplit lehet, uborkát nem? Mert az amerikai? Ne legyünk már ilyen zöldségsoviniszták! És úgy gondolom, az uborkapörkölt - sok hagymával - szintén nem egy megvetendő étel.
            Az uborkaszínű horizont mögött új távlatok sejlenek fel. Jó fokhagymás uborkakolbász. Uborkahurka. Uborkasajt. Halászlé mintájára uborkalé. Uborkapástétom! Töltött uborka! Uborkaragu! Uborkasoté! Uborka Gordon Bleu! Uborkabecsinált! Uborkagulyás! Uborkás csusza!
            És legvégül, desszertnek, természetesen uborkatorta.
         Lehet ugyan, hogy végül elvisznek egy bizonyos házba, amelyet én akkorra már uborkaalakúnak fogok látni. Nem érdekes! Folyton ez a meg nem értett zsenik sorsa.