2020. augusztus 21., péntek

Olvasók a kuka mellett


             Kukák mellett olykor egész meglepő dolgokat találni.
            Most éppen jókora kartondoboz sárgállik a fakó tavaszi napsütésben. Hát ez ... könyvek. Igazi kincs olvasó embernek, aki életének nem jelentéktelen részében könyveket olvas, vásárol, cserél, kölcsönad és vesz, könyvtárba jár és órákig bóklászik antikváriumokban.
            - Apuka, ezt mind hazavisszük?
         A hároméves kisfiú számára még nem szemét, ami a kuka mellett hever. Inkább olyasvalami, ami szemmel láthatóan erős izgalomba hozza apukát.
            Nézzük csak. Dickens, Andersen, Graham Green. Fallada, Gogol és Gorkij. Száll a kakukk fészkére, A postás mindig kétszer csenget. Bocaccio Dekameronja, Moldova és Szerb Antal. Remarque és a Káma Szútra. Csin Ping Mej, mint megtudom, középkori kínai szerző.
            Egy olvasni szerető- és tudó- ember könyvei, aki már biztosan nincs közöttünk. Esetleg valamely égi antikváriumban bolyong izgatottan, ama csodás régi könyvszag után vágyakozva.
            Mintha saját könyvtáram egy részét látnám papírdobozba gyömöszölve, minden cél és rendszer nélkül. Meg más könyvtárakét, ismerősökét, olvasó barátokét, akiknek írók művei különösebb magyarázat nélkül jelentenek valamit. Történeteket. Kalandot.  Életérzést? Választ minden kérdésre? Egy fontos darabkát a földi létből?
- Jé, könyvek! – áll meg mellettünk a szomszédasszony, két teli bevásárlószatyorral. – Leküldöm a férjemet, az is ilyen könyvbolond.
Legyünk ám bolondok. Nemsokára ketten szedegetjük a könyveket, látszólag előzékenyen a másikkal szemben, amúgy meg némi sietséggel, mert ekkora kincset némi emberi mohóság nélkül nem engedhetünk át - csak úgy -  embertársunknak. Még ha százszor keresztény felebarátunk, akkor se!
- Hát ti? - int ki egy olvasó jó barát kocsijából. És így, hármasban átválogatjuk az egész papírdoboznyi könyvet, míg el nem fogy az egész. A könyvtár egykor volt gazdája nyugodtan lóbálhatja lábát valamely felhőszélen, az égi antikvárium előtt: a hagyaték méltó kezekbe került.
Legyünk ám bolondok. De csak a bolondok tudják, hogy bolondnak lenni nem is olyan bolondság. Ahogy a nagy klasszikus fogalmazott: „Minden bizonnyal kéj az őrület, de e kéjt csak az őrült ismeri.”