2021. június 20., vasárnap

Amatőr zenész szózata profi kollégájához

 

            Komolyabb zenekarban játszó, szegről-végről mégiscsak zenész kollégám, te, kinek indulását patinás konzervatóriumi háttér segítette - azt hiszem, neked fogalmad sincs, milyen érzés, mikor az első, legalább harmadkézből vásárolt, fahangú orosz gitár megszólal a kezed alatt.

            Természetesen e-mollban, mert ez annyira egyszerű, hogy alig két-három hét gyakorlás után szinte tökéletes.

            Fogadni mernék, hogy te még azt az érzést sem nagyon ismered, amikor egy bizonyos fajta zenétől libabőrös lesz a hátad és a szőr feláll a kezeden - mondjuk, a Deep Purple bármely száma hallatán. És nem képletesen libabőrös, nem elméletileg lúdbőrös, egyáltalán nem: valóságosan, a szó fizikai és fiziológiai értelmében egyaránt. Egyszerű, látványos, szemmel látható reakció, s egyértelműen csak azért következett be, mert valaki - na, azért nem akárki, hanem egy szólógitáros, tehát az Olümposzi istenek egyike - megpendített egy torzított akkordot.

            Te persze még azt sem nagyon élted át, milyen vidám dolog öcséd félig kész házának malterszagú pincehelyiségeiben saját tervezésű hangládát buherálni, amelynek alapanyagát a közeli bútorgyár hátsó kapuján csempészték ki egy viharos éjszakán viszonylag tetemes mennyiségű alkoholos italokért cserébe.

            És tudod is te, mennyi pluszmunkába kerül hordozható erősítőállványt összehegeszteni a lakatosműhely hátsó sarkában hússzor húszas „jaklovinából”! (A hordozható ebben az esetben azt jelenti, hogy az állvány összsúlya a deszkákkal együtt nem haladja meg az ötven kilogrammot.) És van egyáltalán fogalmad róla, milyen nehéz a nagyobbik fajta csillagdugót beszerezni? A kisebbiket sem könnyű, de nagyobbikat, hát az valami reménytelen. Az majdnem olyan ritka, mint egy kék Mauritius - de lehet, hogy még ritkább.

            És egyszer csak, finoman szólva is élményteli sok-sok hónap után ott állsz a színpadon, körbe-körbe az ízlésesen mattfeketére mázolt, eszkábált cucc. A lábak kábelkígyó- kötegekben botladoznak. Befütyül az erősítő. Valaki a terem közepén fura, természetellenes hangokat ad ki és ezt hangpróbának nevezi. Feldübörög egy igazi, alig használt, szinte még húszévesnek sem mondható dobfelszerelés. (De már nem kezed ügyébe eső üreges tárgyakból - vödör, olajoshordó, stb. - készült.) Lágyan beledünnyög a basszus. Ráreccsen a szólógitár. Egy szintetizátor próbálja valamelyest enyhíteni a kőkemény zűrzavart.

            Minden kész? Indulhat az első fellépés?

            Most már természetesen csak azt kell kitalálni, milyen egyforma trikót viseljen a tagság a jeles alkalomkor. Hogy fekete, az percig nem kétséges: színest csak a diszkós ellenség hord. Meg ki kell találni a nevet is, ugyebár. Jó lenne valami görög betű esetleg, de az omegát már sajnos lefoglalták, a delta is volt, meg különben is, erről mindenkinek biztos a tudományos híradó jutna az eszébe. Szóval nehéz káposzta ez a névadás, na!

            Per pillanat úgy néz ki, mintha akár már sínen is lenne a zenekar. Mondjuk olyat, hogy anyagi javak, ily tevékenységgel felhalmozni semmiképpen nem lehet, ezt gyorsan belátja mindenki. Jutalom? Esetleg a hamvas tinilányok rajongása, akik, mióta világ a világ, mindig zenére gerjednek? Ugyan már. Igazi jutalom csak egy van. Ugyanaz, ami a kezdetektől mostanáig kísért: az érzés, amitől a hideg kiráz, amitől lúdbőrös lesz a hátad és a szőr feláll a kezeden. Egyszerű, szemmel látható biológiai reakció a torzított gitár, az élő dobok, a basszus vibrálása hallatán. Ha jól összeszámoljuk, nagyjából ennyi az összes pozitív hozadék.

            Gondolom, olyan közönséghez se igen lesz szerencséd, amilyen a mai estére összegyűlt. Finoman szólva nem éppen divatlapból öltözködő, menedzserzakós, vidám színű nyakkendős férfiúk s nem is barbibaba- ízlésvilágú, rózsaszín habcukor leánykák ők, de nem ám. Sötét van, majdnem teljesen sötét, csak a rejtett fények villognak itt- ott a „küzdőtéren”.

Lüktet a rock, gurulnak a kövek.

Kicsápolhatod magadból az egész zűrzavaros kinti világot.