2024. április 28., vasárnap

Utazás a prosztatám körül - A szabadulás napja és a nem éppen heppi, de legalább end

 

Jön a nagyvizit. Elöl a professzor, mögött bizonyos távolságban a slepp: szépen rang szerint az orvosok, főnővér, nővérek, néha egyetemi hallgatók. A professzor és a slepp közötti távolság négyzetes arányban növekszik a professzor reális tekintélyével. Némely professzor akkora tekintéllyel bír, hogy az már életveszélyes rémületkeltés kategóriába tartozik. Van         olyan, hogy a medikusok be se mernek jönni a kórterembe. Csak állnak kint a folyosón, lesütött szemmel, mint egy csomó, mindjárt levágásra kerülő áldozati bárány. Ma „csak” az osztályvezető főorvos vezeti a vizitet. Ő azért nem annyira félelmetes. Igaz, hogy három méternél közelebb még a főnővér se merészkedik hozzá. A főnővér, értik? Aki, ha csak ránéz egy nővérkére, annak azon nyomban az eszébe jut minden elkövetett vagy akár el se követett bűne, az egészségügyi szakközéptől napjainkig.

A főorvos kicsit hümmög az ágyam felett.

- Egész jó - mondja ki végül az ítéletet. Aztán a főnővérhez fordul. - Délelőtt távolítsák el a katétert és aztán hazamehet.

Hej, de szeretném megölelni, valamint két oldalról amúgy oroszosan-cuppanósan arcon csókolni ezt a derék, kiváló szakembert, aki első pillantásra észrevette, hogy lám, már nem is vagyok beteg.  Ez egy szem, kérem! Ha minden orvosnak ilyen szeme lenne! Mindjárt más lenne a világ!

A főorvos aztán ágyszomszédom mellett parkol le.

- Holnap - közli tömören. -Tudja miről van szó, ugye? Volt már nálunk?

- Hatszor - ismeri be a testes férfiú (aki csak a vizit idejére kelt fel csaknem folyamatos álmából). Több szó nem is esik: tudja az orvos, tudja a beteg is, hogy hetedszerre is kiégetik az összes polipot a hólyagjából, és akkor egy ideig megint tud normálisan vizelni, viszonylag normálisan élni. Ha a műtét nem sikerül, jön az állandó katéteres kivezetés, zsebbe. Az már egy kevésbé komfortos életérzés. De azért élnek így emberek. Mindig vannak még rosszabb dolgok is.

Harmadik szobatársunk meg sem várja, míg odaérnek hozzá, in medias res csap bele a lecsóba.

- Akkor most volt prosztatám, nincs prosztatám?

Halk latin szavak hangzanak el, a főnővér kórlapot nyújt át. A főorvos itt is hümmög egy sort.

- Rendbe fog jönni - mondja ki végül és már fordul is ki. Még hátra van néhány kórterem, jónéhány beteg, akikkel rossz hírt, esetleg jót kell közölnie.

Másnap tényleg kivették azt az átkozott csövet, már elnézést. Szerencsére a becézgetős szőke volt szolgálatban.

- Akkor most kiszippantjuk a maradék levegőcskét… - és elővesz egy ijesztő nagyságú injektoros izét.

- Úgy… és most szépen lassan kihúzzuk a csövecskét… nem ficánkolunk… megvan. Menjen vécére és pisiljen lassan. Főleg a kezdeti időkben.

Már miért pisilnék én lassan? És miféle kezdeti időkben? Tudtommal pont azért vagyok itt, hogy igenis gyorsan tudjak pisilni. Erősen. Mint régen!

Az első pisilés aztán fényt derített a némileg homályos jótanácsra. A fájdalom még három héttel ezután is több mint kellemetlen volt.

Eltart egy darabig, míg a papírokkal pepecselnek. Összecsomagolok, elbúcsúzok szobatársaimtól, jó szerencsét kívánva mindkettőjüknek. Ki hisz benne, ki nem, de ide az is kell. Még benézek a nővérkékhez, aztán már kiülök az urológiai osztály előtti padra.

Kivágódik az ajtó. Ez a bácsi a szomszéd kórteremből. - Mindent köszönök! A viszontlátásra! És már lohol is lefelé a lépcsőn a nagy utazótáskával. Csak az a furcsa, hogy a pisitasi a nyakában lóg a katéterrel együtt, a bal kezében meg ott a kivezetés, amibe az orvosságokat pumpálják.

Kirohan a főnővér. - Hova megy, maga… hova indult? - üvölti le a képcsőházba.

- Haza - hangzik a rövid válasz, de azért látni, hogy a pasas megtorpant. (Ez egy természetes, ösztönös reagálás a főnővér jellegzetes hangjára.)

- A csővel a micsodájában? - emeli egy oktávval feljebb a hangját a főnővér és nem micsodát mondott. - És a papírjai? Azonnal jöjjön vissza!

- Ja tényleg - somfordál vissza a bácsi.

Hát igen. Az urológián eltöltött idő különösképpen megviseli a férfiakat. Kit így, kit úgy. Mégiscsak a nagyra becsült férfiasságunkról van szó, ahogy azt a mutogatós csávó kielemezte.

Per pillanatban minden második férfiember jár-kel urológiai problémákkal, akik előbb-utóbb itt kötnek ki.

Nincs mit tenni. Mindannyian az orvosok kezében vagyunk. Még az orvosok is az orvosok kezében vannak.