2024. április 28., vasárnap

Utazás a prosztatám körül - Posztoperációs trauma hajnali zuhanyozással

 

Hajnal van, szürkül, talán fél négy lehet. Az ablaktól, ahol frissen operált szobatársam tanyázik, zörgés, motozás hallatszik. Hogy pontosan mit csinál, azt a félhomályban lehetetlenség megállapítani. Aztán mégiscsak történik valami, ami eléggé egyértelmű: a szomszéd szép virágmintás törülközővel a karján, de amúgy egy szál kisgatyában elindul az ajtó felé. Ez azért egy kicsit kísérteties, mert az ágyról csak úgy tud leszállni, ha szétkapcsolja a csöveket, mind a hármat. Útközben lever néhány dolgot, ami szintén azt jelzi, hogy nem lehet valami jó állapotban. A páciensnek amúgy sincs semmiféle jogosultsága, hogy holmi csöveket kapcsolgasson széjjel, pláne nem hajnali négykor. Szólni kellene valakinek, de a jelzőberendezés, mint tudjuk, nem működik. Vagy talán nincs is, de az ugyanaz. Kiabálni esetleg?

Na, csak nem lesz semmi baja ennek a szerencsétlennek.  Posztoperációs trauma. Mindenki átesik rajta. Ha mindenki tudná, mi vár rá, önszántából senki sem jönne ide. Tudtommal ugyanezt érzik a szülő nők is.

A másik szomszéd szokásos abszolúte ájulásszerű alvása ellenére is felfogta, hogy valami nincs rendben a környezetében. Kissé megemelkedik az ágyon. - Hát ez… hova tűnt?

- Zuhanyozni - tájékoztatom tömören.

- De hát… most hozták vissza a műtőből. Ebből baj lesz. Nem viselkedik furán?

- Dehogynem. Reggel fél négykor zuhanyozni?

- Valami csepeg…

Most már én is hallom. A szomszéd átnyúl az üres ágyra, eltekerget ezt-azt. A csepegés megszűnik.

- Nedves az egész ágy…

Szomszédunk jó félóra múlva sikeresen visszatámolygott. „Csatlakozott”, valószínűleg nem valami sikeresen, mert egy óra múlva, az első lázmérés után már négy nővér sürgött- forgott körülötte. Felváltva szidták és fenyegették, míg villámgyorsan kicserélték a komplett ágyneműt a nedves- pisis- véres matraccal együtt.

- Hogy jutott eszébe ilyen őrültség? Magának le sem szabad szállnia az ágyról legalább egy hétig. Nagyon veszélyes!

- Egy hétig? Akkor én most egy hétig ne zuhanyozzak?

- Ne bizony! - replikáztak mérgesen a nővérek. - Majd lemossuk szivaccsal. Annyit kibír, nem?

- Nem! Jogom van a tisztálkodáshoz! - vág vissza ingerülten, sőt agresszívan, ami szintén azt jelzi, hogy támadt egy kis zavar a fejében. Altatás után elég gyakran előfordul az ilyesmi. A világosságban látszik, hogy a ráncok elmélyültek az arcán, egy-két új is észlelhető. Szeme beesett, keze meg-megremeg. Kicsit ijesztő, ha valaki egyetlen éjszaka alatt éveket öregszik, de messze nem a legrosszabb eset.

Másnapra valamivel jobban lett. Három órát ügyködtek rajta a derék doktorok, de hogy pontosan mit is vagdaltak rajta ennyi ideig, azt nem tudta megmondani. - Az ellenégeimnek se kívánom - mondja komoran és többé már nem viccelt a kirántott hússal. Másnap, telefonon, a feleségétől tudta meg, hogy eltávolították a prosztatáját.

Senki sem mehet műtétre úgy, hogy nem írja alá a szükséges nyilatkozatokat. Ha viszont már aláírtad, gyakorlatilag bármi megtörténhet a műtőasztalon. Mindannyian az orvosok kezében vagyunk.