2024. április 21., vasárnap

Utazás a prosztatám körül - Nővérek, nővérkék

 

        Néhány nap alatt annyi ápolónővér fordul meg körülöttünk, hogy szinte megjegyezni is képtelenség. Mintha többen lennének, mint a betegek. Néhányat azért sikerült alaposabban is megismerni.

            A vékony, fekete hölgy az a típus, aki még egy halottnak is képes lenne bebeszélni, hogy másnap reggel indulhat a kassai maratonon, sőt, van esélye dobogós helyezésre is. Valami végtelen derűlátás, valami világraszólóan monumentális optimizmus fénylő aurája veszi körül. Elsöprő energiával, villámsebesen, ráadásul mosolyogva old meg minden felmerülő problémát, egyfolytában csivitelve, mint valami sebes röptű fekete fecskemadár, akinek aztán végképp nincs ideje holmi apróságokkal törődni, mert neki dolga van, szúnyogot kell fogni a fiókáknak, kitakarítani a fészket, elkergetni a szemtelen verebet, mert már megint ide akar fészkelni, satöbbi. Ha megjelenik a kórteremben, még a fekvőbetegek is vigyázba vágják magukat az ágyon, azon igyekezve, hogy most éppen semmilyen problémájuk se legyen, mert az úgyis biztos szóra sem érdemes, elhanyagolható apróság csupán. A fecske-nővérke üzenete környezete számára egyértelmű: ez a világ olyan hely, ahol élni érdemes és kell, még akkor is, ha itt momentán emberek szenvednek és olykor meg is halnak.

            A másik, szőke, gömbölyded nővérkét is nagyon szeretjük, aki folyamatosan kommentálja, hogy most éppen mit csinál, mit csinált úgy öt-tíz perccel ezelőtt, és mit fog csinálni az elkövetkezendő félórában, vagy akár délig. Ezenkívül ő olyan csúnya, gonosz, rossz, szavakat, mint például a „vizelet”, a szájára nem venne soha, valószínűleg még akkor sem, ha emiatt esetleg kettéhasítanák. De mivel egy urológián minden a vizelet körül forog - jó, nem jó, sárga, véres, gennyes, jön, nem jön, akadozik - végtelen kommentjeiben csakis és kizárólag becéző formákat használ.

            - Nemigen tetszik nekem ez a vizeletecske - rója meg a pácienst, aki őszinte bűnbánattal próbál a párnája mögé bújni, mintha csak direkt, tiszta gonoszság által vezérelve produkált volna ilyen lehetetlen „vizeletecskét”.

            - Kissé véres ez a vizeletecske… ebédkére voltunk? Vécére? Székletecske volt? Nem szabad nyomni… Ej, ej, nem tetszik ez nekem… kénytelen leszek szólni a doktornőnek…

            És hogy van tekintélye az orvosok előtt is, az biztos, mert a szóban forgó betegecske másnap már a lábát sem tehette le az ágyacskájáról.

            Van itt még egy mogorva, ellenben nagyon is túlsúlyos nővérke, aki szemmel láthatóan kisebbrendűségi érzéssel küzd a karcsú derekak, feszes tomporok, apró fenekek szép új világában. Úgyhogy, talán kompenzációképpen elhatározta, hogy a pácienseket önállóságra, vagy legalábbis aktív együttműködésre bírja rá.

            - Emelje már fel a lábát és tekerje le róla azt a katétert… /Ő maga meg sem mozdul közben/. – Úgy… emelkedjen meg egy kicsit, hogy néz ki az a párna… biztos kényelmetlen is… Nem? Dehogynem, mit tudja azt maga… Elmehetne zuhanyozni is… Szédül? Kapaszkodjon a falba, azt a tasakot meg akassza már a nyakába, akkor mind a két keze szabad lesz… Na látja, megy ez.

            Minden katéteres páciensnek, minden beavatkozás után, minden vizit előtt egy hófehér gézcsomagocskát kötnek a micsodája végére, melynek feladata megakadályozni, hogy a különféle testnedvek a csövön végig folyva ne szennyezzék be sem a hófehér ágyneműt, sem a paciens testét. A kis csomag optikailag is feldobja a pácienst, valami olyasmit sugallva, hogy „Lehetséges, hogy nem mindenki távozik gyógyultan, de addig is itt mindenkivel törődve lesz és kész.” A csomagocska egyébként egy vastagabb géz-téglalapból összegöngyölt cső, amelynek szétnyílását egy dupla masli akadályozza meg. Pontosan olyan, mint a karácsonyi csomagokon.

            - Nos? Megcsinálja egyedül?

            Érezni a hangján, hogy ez a megtiszteltetés csak igen keveseknek jut osztályrészül. Kérem szépen, én igazán megcsinálok sok mindent. Olyan együttműködő típus vagyok. Például mindig megemelem a lábam, ha szólnak, meg egyéb bonyolult dolgokat is. De a már említett falusi neveltetésem okán kialakult természetes szeméremérzetem ezt már tényleg nem tűrhette. Most tényleg saját kezűleg csomagoljam be a micsodámat egy hófehér, merev gézcsőbe, majd kössek rá egy dupla maslit, mint valami karácsonyi ajándékra? És aztán? Postán ne adjam fel?

            Kategorikusan nemet mondani azért nem mertem. Ő bízott bennem, és én a bizalomra méltatlannak bizonyultam. És aztán tudják… egy nővérnek annyi, de annyi alkalma van, hogy átsegítse a pácienst… a nehézségeken… akár végleg is…

            - Hát… megcsinálom…

            És ebben benne volt, hogy persze, megcsinálom, majd, ha kétszáz kilométeres körzetben kihal minden nővérke és valamelyik közeli kontinensről sem tudnak helyettesítést keríteni.

            Nem szólt egy szót sem szegény, csak kifordult az ajtón. Hallottam, hogy valakinek annyit mond: - Nem akarja…

            A következő pillanatban kiderült az ég, mert megjelent a fecske-nővérke és körülbelül hat másodperc alatt rám applikált egy mintaszerű csomagocskát, parádés maslival koronázva meg a mesterművet. Hogy nekem mennyi ideig tartott volna - óra, másfél? - azt nem tudom, de hogy így nem nézett volna ki, az biztos.

            A csomagocska egyébként legkésőbb vizit után lecsúszik és aztán gyakorlatilag bárhol megtalálható a csatlakozás és a tasak közötti másfél méteren, csak ott nem, ahol lennie kéne.

            Van itt még egy nővérke, akitől aztán mindenki fél, ugyanakkor mindenki sajnálja is egy kicsit. Nyilvánvalóan nem tehet róla, hogy abszolút totál teljes mértékben képtelen bármilyen, pontos mozgáskoordinációt igénylő munkafolyamat elvégzésére. Tehát a szó szoros, átvitt és bármilyen értelmében született kétbalkezes. Amit megfog, az vagy törik, vagy deformálódik, vagy leesik, de hogy valami negatív dolog fog történni, az biztos. Ráadásul annyira igyekszik, hogy már az egész kórterem együtt izgul és szurkol, úgyhogy most biztos mindenkinek jó magas a vérnyomása. Csak egyszer az életben sikerüljön már neki azt a katétert úgy benyomni, hogy a szerencsétlen beteg ne üvöltsön fel kínjában. Csak egyszer sikerüljön már azt a csepegő infúziót úgy lekapcsolnia a betegről, hogy ne tocsogjanak mindketten vérben és vizeletben.  Csak egyszer sikerülne már megfognia a… azt a dolgot, amit ezen az osztályon minden ápolónak előbb-utóbb kézbe kell vennie úgy, hogy az ápolt alany ne folyamatos rettegésben töltse amúgy sem túlságosan szívderítő életét. S miután végzett, ami azt jelenti: úgy-ahogy eltakarított maga után a romokat, akkor felnéz, mindenkire külön- külön és valami rendkívüli, mondhatni nem evilági kedvességgel megkérdi: - Jó lesz így?

            Namármost, még két dolgot igen fontos tudni a nővérkék eme ritka gyöngyszeméről. Az egyik az, hogy természettől fogva óriási ibolya-lila-levendulakék szemekkel rendelkezik.  A másik meg az, hogy nagyméretű és igen erős, legalább öt-hat dioptriás szemüveget hord, ami ezeket a delejes, hipnotizáló szemeket még óriásibbá nagyítja. Az összhatás nagyjából olyan, mintha egy teljes virágba borult végtelen nagyságú levendula mező robbanna rád fénysebességgel és a beteg, félig aléltan, saját fájdalma által korlátozva, végső erőfeszítésével, csodálatosképpen mégiscsak kipréseli halotthalovány ajkai közül: - Iii…gen… minden… rendben… köszönöm… szépen…