2024. április 28., vasárnap

Utazás a prosztatám körül - Nyomozunk

 

        -Tóth úr, maga dohányzik? - teszi fel a kérdést a főnővér, szemmel láthatóan erős izgalmi állapotban.

            Nyugodtan mondhatnánk azt is, hogy „szemei gyilkos indulattal lobogtak, tekintete perzselt, hangja ennek ellenére végtelen fagyot, sötétséget és pusztulást jövendölt”. Mert a főnővér nagyon kedves, nagyon aranyos, a főnővér igazán mindent megtesz minden betegért, de úgy néz ki, hogy a dohányos embereket minden különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül képes lenne tarkón lőni. Talán faképnél hagyta egyetlen igaz szerelme, aki véletlenül csaknem állandóan bodor füstfellegeket eregetett és a főnővér (aki akkor még természetesen nem volt sem fő, sem semmilyen nővér) az elszenvedett trauma következtében minden dohányost univerzális bűnösnek tart? Netán érzéketlen keresztapja piciny gyermek korában (mármint a főnővérében) lazán arcába fújta a kéklő cigarettafüstöt, mert milyen jópofa, ha egy baba fintorog és prüszköl?

            Nem tudni! Talán egy hipnózisos mélylélek-elemzés egy nagy bőrdíványon segítene, de erre most sem idő, sem mód. A főnővér indul útjára, de még gyanakodva visszanéz. Szemmel láthatóan nem hisz nekem. És ez fáj.

Érkezik nyomában a másik, a szőke, sietve. – Nyomozunk - suttogja az izgalomtól elfúló hangon. - És ki fogjuk deríteni… mindig kiderítjük. És minden cigarettácskát elveszünk… hagyományost, elektromost, mindegy… maga dohányzik?

- Nem.

Ő is visszanéz. Szemmel láthatóan ő sem hisz nekem. A férfiak úgyis mindig hazudnak. Bűnös mindahány. (Gondolja.)

Estefelé, különös kegyként, egy infúzió-tűcsere apropóján engedélyt kapok vécélátogatásra. Az ágytál megalázó használatát eddig is csak úgy kerültem el, hogy kedves feleségem a soros látogatási napon - igen, nem csak György van Soros - hozott egy zacskó csokoládés mézeskalácsot. Amit ebben az édességhiányos helyzetben természetesen egy ültömben el is fogyasztottam. Azazhogy egy fektemben, aminek következtében három napig egyáltalán nem éreztem az illemhely meglátogatásának semmilyen szükségét.

Hát ahogy a mosdóba belépek, mit nem látnak ámuló szemeim?

Az ablakon kihajolva a tetovált páciens a szomszéd kórteremből vígan fújja a füstöt. A kedves szőke nővérke ugyanakkor a zuhanyozóban éppen beöntést applikál egy vonakodó paciensnek, ekképpen kommentálva a műveletet: - Most ezt a három liter vizecskét bepumpáljuk alulról… a belecskéknek tisztáknak kell ám lenniük az operáció előtt…

Mire végzek, sem a tetovált dohányos, sem a beöntéses paciens nincs már jelen. A folyosón vár a nővér.

- Holnap már úgyis hazamegy - int fejével a kórterem felé, ahol a tetovált fekszik, megemelt nikotinszintjének köszönhetően nyilván különösen jó közérzetnek örvendve. - Azt az egy cigarettácskát igazán nyugodtan elszívhatja, nem?

Rábólintok és a meghatottságtól majdnem bepárásodik a szemem. Hogy ebben a mai kukkolós- kibeszélős- bekamerázott, a magánélet szentségét, az intimitás ezredéves tabuját lábbal tipró szép új világunkban valaki egy üldözöttnek nyújt segítséget, csak azért, mert üldözött? Mikor már nem tudsz egy jót pisilni se az udvar sarkában, mert négy műhold - egy orosz, egy amerikai, egy kínai meg egy magán – tetraéder-konfigurációban nyomban betájol- levideóz- adatbázisba vesz?

Amíg ilyen emberek élnek, addig él a remény is. És a szilárd hit abban, hogy a hatalmat nem csak meg lehet, de meg is kell cselezni, kivédeni, elhárítani, átverni, pillanatnyi szünet és szemernyi lelkiismeret-furdalás nélkül. Hogy az üldözötteket segíteni kell, akármit is csináltak. Mert a hatalom önmagában gonosz.

Amint azt II. János Pál pápa mondta, a tőle megszokott bölcsességgel.