2023. szeptember 24., vasárnap

Utazás a prosztatám körül - Kapcsolódások és táplálkozások

 

- Lekapcsolódunk, Tóth úr? – búgja a fátyolos hangú kedves nővér, ami azt jelenti: két csövet leszerel, a harmadik a pisitasival együtt nyakba akasztva viselendő. És ez egyben azt is jelenti, hogy saját lábamon vánszoroghatok el az ebédlőig. A búgóhangú aggódva tipeg mellettem, majd némi habozás után távozik.

Egy bizonyos éhségi szint után, hogy kinek hány liter vizelet lóg a nyakában éppen, és hogy az mennyire véres, gennyes, zavaros, avagy világos, szinte egyáltalán nem számít. Kórházi koszthoz eleddig kétszer volt szerencsém, amikor is a helyi kórház két jeles sebésze próbált meg gyakorolni rajtam, néhány hosszanti, valamint mélységi vágás erejéig. Kérem szépen: szinte biztos, hogy minden kórházban tudnak főzni. Ezt a mai káposztás-knédlis húsétel is fényesen bizonyítja. A diétakategória enyhe, gyakorlatilag semmilyen korlátozást nem jelent, sót meg úgyse tesznek semmibe. Az adagok kórháziak, például, ha otthon tálalnék ennyit fiamnak, harsány, csengő kacagással jutalmazna, hogy már megint milyen vicces vagyok.

Azért akadt egy-két igen meglepő ételféleség. Az egyik a köles volt hagymás babbal, zöldséges szószban. Utoljára ilyet Bud Spencer-filmben láttam, éppen csak a fakanál hiányzott mellőle. A másik meglepetés az annyira meglepetés volt, hogy a mai napig nem tudom, mi a ménkű lehetett. Első látásra hideg, merev zsírban eltett, kockára formázott darált csirkebélre emlékeztetett, noha biztosan nem az volt. Az íze távolról - nagyon távolról - húsra emlékeztetett. Ezt már csak szemüveg nélkül mertem megenni. Minek az a sok optikai információ.  

Vacsora után nyomban mellém penderedik a búgóhangú.

- Rákapcsolódunk, igen? - kérdi hangjában ezernyi csábos ígérettel. Mit válaszolhat egy ilyen kérdésre a férfi, ha még férfi egyáltalán?

- Máris - suttogom, közel hajolva hozzá, hogy csak ő, egyedül és csakis ő halhassa. – De még előtte elmennék nagyvécére… ha nem gond…

- Dehogyis - suttog ő is, noha a folyosó már néptelen, csak ketten andalgunk a férfimosdó irányába. Megvár.

- Akkor - süti le a szemét szemérmesen - kapcsolódunk?

- Kapcsolódunk -, suttogom rekedten, s e két egyszerű szóban minden benne van. Két magányos emberi lélek a Kozmikus Világegyetem rettentő, jéghideg Káoszában ismét egymásra talált, hogy mindörökre egyesüljenek.

Másnapra a vizeletem véres lesz, két napig le se szállhatok az ágyról. Életemben először ágyba kapok reggelit, ebédet, vacsorát. Három csövön áramlanak belőlem - belém a mindenféle folyadékok.