2023. szeptember 10., vasárnap

Ház az óceán partján

 

Mc. Flurry kapitány - vagy, ahogy szakmai körökben ismerték, a Rémfarkas - feltette egy székre Martens-bakancsos lábát és alaposan behúzta a szíjakat. „Ez az alap“ – mondogatta mindig a kiképzésen is. Egyáltalán nem bírta azokat a pökhendi ifjoncokat, akik laza bakancsszíjjal rohangáltak a gyakorlópályán. Különösen nem, ha még meg is magyarázták neki - neki, a Rémfarkasnak - hogy ők akármilyen bakancsszíjjal ugyanolyan teljesítményre képesek, mint - bárki. Sőt. Akár abszolúte bakancsszíj nélkül is.

„Taknyosok“- horkantott a kapitány megvetően. „Azt azért szeretném látni, hogy kibírnak húsz évet ilyen terepen. De szerencsére már csak egy év és vége. Visszavonulok. Kell az a ház az óceán partján.“

Ellenőrizte a felszerelését. Hang - fény gránátok, rendben. Tucatnyi dobócsillag, oké. Bénító gázspray, gumibot. Motorbicikli-lánc és karmos vasgyűrű. Ez persze ritkán elég. Úgyhogy vágó- és szúrófegyverek: a hatvan centis Rambó-kés, övre akasztva. Hátán keresztbe két szamurájkard. És végül a tűzerő: kissé régimódi, de hatékony és megbízható Smith and Wesson tizenkét lövetű. És persze, a megszokott, megkopott Kalasnyikov. Már minden kollégája Uzzit, vagy valami még modernebbet hordott. „Kaszálni - oktatta őket a kapitány gúnyosan. „De a Kalasnyikovval lőni is lehet. És nem segít a fa sem.“

Ezzel azért a kollégái is egyetértettek. Mindannyian nagyokat kacagtak azokon az akciófilmeken, amelyekben a főhős egy fatörzs, netán egy fal mögött keres menedéket a Kalasnyikov - golyózápor elől. Egy fegyver elől, amelyik köztudottan a vasúti sínt is keresztüllövi, na persze.

A kapitány behunyta a szemét és mélyet lélegzett. „Már csak egy év“- gondolta magában. Odalépett az ajtóhoz. Tudta, mi vár rá, ha kinyitja, de kétszer egymás után ugyanaz a forgatókönyv még sosem játszódott le.

Ideges mozdulatokkal előszedett egy piros tablettát a zsebéből és gyorsan lenyelte. Erre is csak az utóbbi egy évben szokott rá. Kell egy ház az óceán partján és kész. Még egyszer végignézett magán. Aztán berontott az ajtón.

Az általános iskola IV. C osztályában elkezdődött a földrajzóra. És a kapitány tudta, hogy tízéves, számítógépes játékokon felnőtt gyerekekkel nem lehet kukoricázni. Mi ezeknek egy emberi élet? Csak egy pöccentés a játékkonzolon.