2021. augusztus 22., vasárnap

Sétáltatom a mikroténzacskót

 

        Na, nem mintha friss levegőre vágyna szegény. A mikroténzacskók kifejezetten jól bírják a bezártságot. Sőt, mondhatjuk, hogy egyéb vágyaik is szinte minimálisak. Egy mikroténzacskó például a legritkább esetben ideges. Nem is nagyon küzd rohanó korunk stresszes életformájával és mondjuk a nemi élet se izgatja annyira.

            A ”sétáltatás” tehát ez esetben inkább csak afféle terminus technicus, amit jobb híján használ az ember. Másként nevezni különben bajos volna azt a két és fél perces és mintegy ötvenméternyi utat, amelyet a szóbanforgó mikroténzacskó az élelmiszerbolttól szerény munkahelyemig megtesz.

            Gondoljunk csak bele. Nem vitás, hogy a mikroténzacskó korunk technikai vívmánya. Tudós koponyák nemzedékeinek megfeszített agymunkájára volt szükség puszta létrejöttéhez. Valahol, messze, távoli gyárakban, zörgő- zakatoló gépsorok között sok- sok munkás áll váltott műszakban és a saját két keze munkájával termeli a mikroténzacskót, éjjel-nappal. Állnak ott fáradtan, olykor jókedvűen, olykor másnaposan, máskor meg abszolút fitten a szalag mellett és csak termelnek és termelnek. A kész terméket meg csomagolják - természetesen mikroténzacskóba -, majd autókra, kamionokra, tán még repülőgépekre is rakják. És mindezt miért? Azért a kábé kétperces, mintegy ötvenméternyi útért, amit ez a sok munkával létrehozott csomagolóanyag a bolttól a rendeltetési helyéig megtesz.

            Hát ehhez képest a tiszavirág élete jogal nevezhető maratoni hosszúságúnak. Miért, kérdezzük a költővel? Mire jó ez az egész, ez a rengeteg sürgés-forgás, termelés, igyekvés, munkálkodás? Mire jó, ha a mikroténzacskót, miután betöltöte rendeltetését, azaz két percig burkolt mondjuk két kiflit, kidobjuk?

           Mert kidobjuk. Voltak bátor és merész szellemek, akik őrült és vad kísérletképpen próbáltak ismét csomagolni valamit a mikroténzacskóba. Ma már tudjuk, hogy fantasztikus vállalkozásuk eleve kudarcra ítéltetett. A mikrotén zacskó olyan rémesen vékony, hogy kimondottan csak egyszeri használatra alkalmas.

          Hát igazság ez? Hogy ily rövid és tartalmatlan lét után ily hamar ellobbanjon egy mikroténzacskó életének lángja? S ily kegyetlen gyorsasággal hulljon a kukába, majd a szemétdombon kössön ki, ahol a játszi szél felkapja s művésziesen kidekorál véle egy virágzó galagonyát? Esetleg egy zöldre festett kiskertkaput? Vagy dévajul széthordja a vízparton, az erdőben, a szántóföldeken, amit a horgászok, erdőjárók és mezőgazdászok oly erőteljes kifejezésekkel honorálnak?

            Válasz nincs. A mikroténzacskók és a világegyetem rejtélyei kifürkészhetetlenek.