2021. augusztus 8., vasárnap

Bájsziköl (26. rész)

 

XXVI. fejezet

 

Az Ember felhúzza az orrát. Szemétkedés és visszaszemétkedés. Szükséges információk a Föld alakjáról és a folyékony áramról. A kiskígyók nem undorodnak. Az Utazók mindennapos csodái.

 

A délután folyamán egy egész kicsi városkába érkeztek. Szűk utcák, magas házak - és nem a telekárak miatt, ahogyan azt régebben gondolták. Mai, modern korunk lángeszű tudósai fényt derítettek erre a rejtélyre is. (Mint ahogy az összes többire.) A szűk utcák - magas házak tünetegyüttest a beteljesületlen emberi vágyakozás manifesztumaként pozícionálták.

Ez volt az az idő ugyanis, mikor az ember nagy „E”- vel rájött, hogy mekkora parány a világűr mérhetetlen messzeségeihez, anyagtömegeihez és korszakaihoz képest. Valamint arra is, hogy ez az egész lassan forgó, színesen pulzáló kóceráj nem az ő kedvéért teremtődött. Sőt, mi több, esélye sincs rá, hogy mondjuk kutassa, pláne, hogy valaha is megértse. És mivel az Ember nagy „E”- vel roppant sértődékeny lény volt, bizony meg is sértődött. „Mi a fene”- gondolta magában morcosan - „Mi az, hogy nem nekem csinálták? Hát ugyan kinek, ha nem nekem? És mi az, hogy, hogy egy vacak kis Naprendszerbe bebörtönözve kell élnem?”

És az Ember nagy „E”- vel felhúzta az orrát!

Persze, előbb utóbb bele kellett törődnie. A Világegyetemmel nem lehet viccelni. De ezt a sértést az Ember nagy „E”- vel sosem feledte el: kínzóan marcangolta lelkének legbelsejét és ezt tudományos szóval komplexusnak nevezzük. Nos, mindenki másként próbálja megoldani saját komplexusait. Van, aki turkálja az orrát - ez talán a legelterjedtebb módszer ősidők óta -, van, aki láncfűrésszel felporcióz néhány idegesítő szomszédot. Mivel az Ember az orrturkálást nem tartotta méltó válasznak a Világegyetem elvesztéséért, legközelebbi szomszédai meg negyvenhét kvadrillió fényévnyire éltek és fütyültek rá, tudatalatti vágyakozásának permanens elfojtásából megszülettek az első, ég felé nyúló, többemeletes épületek, majd a felhőkarcolók. Persze, eléggé átlátszó volt ez az egész: majdnem mind űrrakétára emlékeztetett.

A házak, amelyek között éppen Utazónk haladt Járművével, messze nem voltak ilyen magasak, de az alapterületükhöz képest azért meglepően magasak voltak. Tiszta űrhajó, persze - csak éppen fönn, minden ablak előtt, mellett és között színes alsógatyákat és egyéb fehérneműket lengetett a langyos szellő. Ez már a Maffia birodalma volt, amely, csakúgy, mint manapság, pénzszerzéssel és félelemkeltéssel foglalkozott. Igaz, akkor még nem fizettek adót. Mai szép, új és modern korunk, melyben oly boldogan élünk, ezt is megoldotta: az emberiségnek pontosan a fele maffiózó, a fele áldozat és kéthetenként cserélnek. Mégiscsak más, hogy ha mondjuk valaki szemétkedik és ijesztget, azt a másik hónapban nyugodtan visszaszemétkedheted és visszaijesztgetheted.

Most képzeld el, Nyájas Olvasó, milyen kellemetlen kor lehetett az, amikor még nem így volt.

Ha csak annyit mondunk, hogy nehéz és vészterhes, akkor még szinte semmit se mondtunk.

 

Erősen esteledett, nagyon erősen esteledett. Az égre felmásztak az első bámész csillagok, mert a csillagok régtől fogva kíváncsi természetűek. (Ezért is öregednek olyan hamar.)

Meglepetten láthatjuk, hogy Utazónknak, a viszonylag késői óra dacára még mindig nincs hol álomra hajtania fejét. Csak keresgetett, csak válogatott, jobbnál jobb táborhelyeket szemlélt meg és vetett el. Egy barlangról úgy vélte, túl tágas, ez a patak meg túl széles, és a vize sem megfelelő hőmérsékletű, amabban a kis ligetben meg ugyan puha volt a mohapárna, de sajnos a smaragdzöldnek egy pont olyan árnyalata, amelyet végképp nem szeretett.

A Jármű csak nézett mérgesen, azaz, csak nézett volna, ha történetesen lettek volna szemgolyói. De nem voltak, úgyhogy inkább érzékelt, mintsem nézett. De mérgesnek azért mérges volt. Nagyon jól tudta, hogy az Utazó a sok kitűnő táborhely után kiválaszt egy lehető leg- meg-nemfelelőbbet, ahol az éjszaka felét átsóhajtozza majd, hogy jaj, milyen hülye volt, miért is nem állt meg itt meg a barlangnál, a patakparton vagy a kis ligetben. Reggel meg, ha felcihelődnek, egy félórán belül legalább ugyanannyi vagy még több és még kitűnőbb hely mellett haladnak majd el, az Utazó meg délig azon fog sóhajtozni, hogy jaj, ha este csak egy kicsit tovább megy, micsoda élvezet lett volna táborozni itt is, meg ott is, meg amott is. Mindig ez volt. Hogy miért, azt nem tudta senki.

Akkor. Ma már persze tudjuk, hogy ha az aranymetszés misztikusan tökéletesen szent számát elosztjuk a pível és beillesztjük a Fibonacci-sorozat egy megfelelő helyére - tudod, nyulak - akkor egy végtelenül rejtélyes és imaginárius számot kapunk, de olyat ám, hogy ahhoz képest a közönséges imaginárius számok egyenesen reálisnak tűnnek. A módszer helyességében nincs okunk kételkedni, még akkor sem, ha összesen egy tudós érti az egészet az egész földön és ezt is csak ő állítja saját magáról.

Vagyis ugyanaz a helyzet, mint a kocka alakú földdel: évszázadokig tartott bebizonyítani, hogy igazából egy rombusz alakú síkság és egy Adelaide nevű pingvin tartja a fején.

Végül is valami teljességgel képtelen helyen táboroztak le. Rettentő autópályák gyűrűjében, amolyan őrült Kerekes Járművek közötti senkiföldjén. Meg kellett várniuk, míg az est beálltával lanyhul a forgalom, ekkor gyorsan átrohantak a sima aszfalton, a túloldalon meg az Utazó meg óvatosan átemelte a Járművet a korláton. A Jármű hallgatagon tűrte, noha elektrovibrációs terének egyetlen moccantásával füstölgő szélű lyukat égethetett volna vastag pléhlemezen.

De nem akart feltűnősködni.

Tény és való, hogy az aszfaltgyűrűbe zárt bokros ligetes kis földdarabnál elhagyatottabbat nehezen találtak volna közel s távol. A borzalmas Kerekes Járművek gumicsikorgása és vad, vérszomjas Sofőrjeik artikulálatlan rikácsolása csak tompa, monoton zajként hatolt át a lombok sűrű szövevényén. Egy füves rész közepén magas acélkonstrukció viselte a magasfeszültségű vezeték terhét.

Alázatosan bocsánatodat kérem, Nyájas Olvasó, hogy elfelejtettem megemlíteni: azokban a szörnyű időkben még nem találták fel a folyékony elektromosságot. Ma már persze, ha valakinek kell egy-két liter áram valamire - mondjuk genetikai kísérletekre - hát egyszerűen csak leballag a kis kék zománcos kannával a sarki Áramboltba, ahol mindössze két platina guinea áráért annyit merít a nagy üstből, amennyit csak akar.

De ez nem akkor volt. Hát, voltak egy idők, nem mondom. Mindenesetre a hatalmas acélszerkezet, valamint a hozzávaló betontalapzat kiváló szétpakolási lehetőséget nyújtott az Utazónak. Úgy gondolta, hogy azt a nagy, lekerekített sarkú követ amott ide hozza és azon üldögélve főzi meg a híres-hírhedt Zacskóslevest. Emellett egy ilyen kövön biztosan kiválóan lehet elmélkedni is. Oda is ment, hogy felemelje a követ és tervezett helyére szállítsa. Fel is emelte.   

A nagy, szürke, lekerekített sarkú kő alatt egy nagy, barna, meglepett kígyó feküdt összetekeredve. Egy pillanatig farkasszemet néztek - noha a kígyónak ebben nem volt valami nagy gyakorlata. Aztán az Utazó helyből három métert ugrott hátra. (A nagy, szürke, lekerekített sarkú kővel a kezében!) Ugyanerre érzett erős késztetést a nagy, barna kígyó is, de mivel nem volt lába - ebben hasonlított a Járműhöz - csak villámgyorsan hátracsusszant és sürgősen eliszkolt a kövek között.

Sok kígyó félt az emberektől. Sokan egyenesen undorodtak. A kiskígyók persze nem. Nyugodtan odaadhattál nekik egy embert játszani, egyáltalán nem kezdtek el idegesen sziszegni meg csörögni, mint a felnőtt kígyók. A kígyók tehát egyáltalán nem „velük született undort” éreztek az emberek iránt, ahogyan azt sokan közülük állították.

Az Utazó csak állt, lihegett, belső elválasztású mirigyei gőzerővel termelték a hormonokat. Aztán hirtelen megkönnyebbülésében úgy eldobta a nagy, szürke, lekerekített sarkú követ, hogy a Jármű csak bámult. (Nem a szemével, persze.) Sosem hitte volna, hogy emberi lény ilyen ugrásra és ekkora dobásra képes legyen. Messze túlhaladta az akkori idők olimpikonjainak a teljesítményét, az biztos.

Ma már persze, mikor egy mondjuk egy kalapácsvető már serdülő korában kétszer körüldobja a Földet, csak mosolygunk ezen.                      

De ez nem akkor volt, hanem most. Micsoda idők.

Mint látnivaló, az Utazó is tartott kissé a kígyóktól, sok más emberhez hasonlóan. A legtöbben holmi „velük született gyűlöletről” beszélnek, mármint, ha szóhoz jutnak a rémülettől egy kígyó puszta megpillantása után. (Érdekes, hogy a kígyópopuláció jelentékeny része is hasonló nézeteket vall.)

Nos, ez a gyűlölet-dolog a kígyók és az emberek között puszta félreértésen alapul. (Mint minden gyűlölet, egyébként.) A kiváltó okra már sem egyik, sem másik fél nem emlékszik. (Ez hosszantartó, érthetetlen gyűlölködéseknél szintén gyakori.) Ha visszaemlékeznének, lehet, hogy mindannyian jót kacagnának - de sajnos, nem tudnak visszaemlékezni. Egyik fél sem.

Ilyenek a félreértések. Fogadni mernék, hogy ha a kígyók és az emberek csak egy kicsit is jobban megismernék egymás lelkivilágát, kézen fogva sétálnának a virágos réten, gondtalan beszélgetésbe merülve. És ha a jóakarat megvan, még az sem jelenthet leküzdhetetlen akadályt, hogy a kígyóknak nincs keze. Nagy ügy! Sétálni kéz nélkül is lehet! A kéz lényegében csak egy megcsontosodott attribútum, amit modern ember egy könnyed mozdulattal elvet magától. Ne legyünk már ennyire az előítéletek rabja! Igenis, sétáljanak csak kéz nélkül!

Mint a kígyók. Bizony, ők másban is példaképeink lehetnek: oly tökélyre vitték a görcsös előítéletektől való szabadulást, hogy nem csak kéz, de egyenesen láb nélkül is tudnak sétálni. Nyugodtan! Észre sem veszik!

Hát, van még mit tanulnunk a kígyóktól. Különösen görcsös előítéletektől való szabadulás terén.

Nos, Utazónk viszont ama nehéz korban élt, amikor az előítéletek kígyók és emberek közt szinte gátlástalanul tomboltak.

Azt azért túlzás lenne állítani, hogy mondjuk kimondottan félt volna. Arra azért ügyelt, hogy csakis lábujjhegyen járjon a fűben - noha mi sem értjük igazán, milyen védelmet nyújthat a lábujjhegyen járás egy esetleg agresszív kígyóval szemben. Arra is gondosan ügyelt, hogy lehetőleg ne érjen hozzá egyetlen fűszálhoz se- bár e tevékenység gyakorlati haszna véleményünk szerint szintén elhanyagolható egy támadó kígyó ellenében.

Nos, ezen kívül szinte semmi sem utalt arra, hogy bármiben is figyelembe venné néhány esetleges kígyó jelenlétét. A legközelebbi bokorról tört ugyan egy vastag husángot, s igaz, hogy ettől reggelig már meg sem vált, s az is igaz, hogy az éjszaka folyamán már nem is hagyta el a magasfeszültségű vezeték tartóoszlopának masszív betontalapzatát - de ez minden.

Idegei megnyugtatása végett Zacskóslevest főzött. Némi vizet tett bele, hogy ne legyen túl sűrű, majd kenyérbelet aprított bele, hogy ne legyen túl ritka. Ez az Utazók ősi módszere volt az éppen rendelkezésre álló szűkös élelmiszerkészlet gyors szaporítására. Amint azt te is tudod, Nyájas olvasó, az írott emberi történelem folyamán már történt néhány hasonló kísérlet: például a vizet egy alig valamivel táplálóbb, de összehasonlíthatatlanul jobb hangulatot gerjesztő itallá változtatni, vagy mondjuk egészen kevés halból és elhanyagolható mennyiségű pékáruból meglepően nagy létszámú éhes tömeget jóllakatni. De senki sem ért el olyan látványos eredményeket e téren, mint éppen az Utazók. Hisz valóban, aki képes hetekig a híres- hírhedt Zacskóslevesen tengődni és közben ráadásul még Utazni is, az a fent említett, egykor csodaszámba menő eseteknél nagyobb csodát visz véghez.

Nos, hogy ne feszítsük tovább a kiállt izgalmaktól nyilván már a körmét tövig rágó Nyájas Olvasó idegeinek húrját: jelentjük, hogy az éjszaka különösebb események nélkül telt el. Vérszomjas kígyók hordái nem próbálták a faágakról az Utazó nyakába vetni magukat, a betontalapzatot sem próbálták alulról átfúrni minden bizonnyal kőkemény és borotvaéles fogazatukkal. Hát persze hogy nem: az Utazóval találkozó kígyó már régen otthon ült népes családja körében és a kandalló tüzébe meredve éppen most mondta el tizenhetedszer, hogy milyem ocsmány volt az Utazó teste azzal a sok érthetetlen végtaggal, hogyan szaladt végig a jeges undor az ő, a kígyó testén, meghallva azt a szörnyű kiáltást, amit az Utazó kibocsátott az ő, a kígyó láttára.

- Nem tehetek róla- suttogta kígyónk, üveges szemmel maga elé meredve, összecsavart farkával viszkispoharat szorongatva, kivételesen felesége hivatalos engedélyével. – Egyszerűen nem tehetek róla. Ösztönösen irtózom az emberektől. Ilyennek születtem, így fogok meghalni, sajnálom.

Utazónk reggelre kelve igencsak megéhezett az átélt izgalmaktól. De semmiképpen nem akart e kígyós helyen reggelizni - ösztönösen irtózott a kígyóktól, nem tehetett róla. - Ilyennek születtem, így fogok meghalni - suttogta maga elé drámaian. Mire összecsomagolt, már olyan éhes volt, hogy talán még egy kígyót is képes lett volna megenni. Hangsúlyozzuk: talán!