2021. augusztus 8., vasárnap

Benne vagyok, no oszt mi?

 

            - Na?

            - Mit na?

            - Milyen?

            - Mi milyen?

            Várjál már, testvér, végigtapogatom magam. (Nem úgy…te…valóságsó-fantáziájú… )

            Hát… valahogy nem érzek semmit, igazán. Pedig ott voltam, éjfélkor, istenháta megetti - amit még csak ki lehet heverni - de ráadásul BAZ-megyei - s ezt már bajos kiheverni - településen.

            Örömmáglya lobogott. Lovasok fáklyával úgymond határtiprást végeztek. (Visszafelé azért még kérték az útlevelünket). A probléma mindig abban rejlett, hogy a kőfalak igazából az emberek között állnak. Szemüveges sámánleány sámándobot püfölt, nagyon sámánosan, pongyolás sámánfiú ütemre hajladozott. Turbános ipse korhű jelmezben, alul- fekete félcipő. Kilóg a lóláb. Mérföldhosszú beszédeket tartanak a górék, ugyanúgy, mint régen, szerelmesen szép szavukba. Mint ötven éve, mint ezer éve, halálra untatva egy fáradt, álmos, és fázó tömeget. (Úgyis mindenki a koncertre várt).

            És most itt állunk, mindannyian, várva a csodát. Ha nem segít varázsbársony-forradalom, esetleg tán bűbájos egyesülés-varázsige. Tátsd ki szépen a szád. Ááá… nű, nem jön semmi sülve. Kellemes meglepetés viszont, hogy a rizsa ára (egyelőre) nem lett hetven korona, mint ahogyan azt jobb körökben már előre terjesztették. Mások meg cukrot vásároltak, halomnyit, hogy legyen őszre, a borba. Mert fel fog menni… hja, uraim, a régi cocialista beidegződéseket éppoly nehéz kiheverni, mint a BAZ-megyei születést. Ezeken mostanáig még egy regementnyi sámán sem tudott segíteni. Mongyák, még a  … még a zagykontrol se! Még… még a… réjki se, asse! A genetikus emlékezet már csak így kódol: változás van? Árak puff, felfele. Ilyen eccerű!

            Valakik meg, nem adják el a lakást, mert az unióban drágább lesz. „Tudod te, mibe kerül egy kétszobás osztrákba?” Mert BAZ-megyét nemsokára elözönlik a tirolinadrágos, jódlizó sógorok, mi? Mind itt fog akarni lakni, mert már elegük van a komfortból meg az autópályákból meg mindenből, mi?

            Ja! Leállt az ukrán benzincsempészet.(Vagy egy hétre). A nikotin szerelmesei - vagy rabjai, e kettőt oly nehéz olykor egymástól megkülönböztetni - meg lassan ráfanyalodnak a hazaira.

            Nem nehéz prognosztizálni egy csaknem akkora csalódáshullámot, mint az ún. bársonyos ún. forradalmat követően. Azért csaknem akkorát, mert akkora már nem lehet: mint ahogy nem lehet féléven belül kétszer halálosan szerelmesnek lenni, ugyanúgy csalódni sem lehet ekkorákat, rövid időn belül. Az ember már csak így van megtervezve. Ecce homo, ahogy a norvégok mondják.

            Az örömtüzek melege lassan elenyészik, a szemüveges sámánleányzó visszamegy a hivatalba, a sámánfiú is csak otthon fog pongyolában mászkálni, a tévé előtt. Megint tekeredik a prés, mert az új lehetőségekkel nem a mindennapi emberek élnek majd, hanem azok, akik, mint mindig, pofátlanul odafurakodnak a mások által rakott tűzhöz. Megint valamivel nagyobb lélegzetet kell vennünk, megint valamivel tovább kell maradnunk a víz alatt. A végén még megszokjuk?  Csak úgy ne járjunk, mint a… öö… „kisebbségi zenész” lova.

            Benne vagyok. No oszt mi?