2021. július 11., vasárnap

Nagy nő knédlit eszik

 

        Nem úgy nagy, hogy kövér. Egyáltalán. Na persze nem is sovány.  Nagyon nem. Csak minden nagy. A gömbölyű, cipószerű keze, fenyőfa-sudár lába. Melle meg hatalmasan hullámzik és piheg, két hófehér jégtörő hajó az Északi tengeren. A szeme, a szája. Mindene nagy.

Knédlit eszik. Maga elé húzva a tányért két világot-átölelő, cipó-gömbölyűségű karjával. Egyetlen gyors, pedáns mozdulattal kettévágja a szelet knédlit. Hétköznapi ember egy ilyet nem képes a szájába venni. Mert nem fér bele. De ő - igen. Újabb bravúros, jól begyakorolt mozdulattal vörös szaftot - húst púpoz az átdöfött falatra és lágy ívben a szájához emeli. Nincs bizonytalankodás, pláne nem csöppenő szaft-csepp. Sebesség, irány, vektorok - minden a helyén. Száj nyílik, vörösen, falat knédli eltűnik, fehéren. Kis szünet, szinte hallani, ahogy az ízlelőbimbók felujjonganak: - Még! Még!

A nagy nő közben egy pillanatra behunyja a szemét. Ez igen, így kell enni. Nem középiskolás fokon, ezt kéne tanítani.

A nagy nő a második falatot feleannyi idő alatt tünteti el. Itt, kérem, nem lehet lacafacázni, itt komoly munka folyik. Egy ilyen testnek erő kell, bőséges, jó minőségű energiaforrás. És akkor jól fog működni és hűen szolgálja gazdáját.

A nagy nő végzett. Néhány perc alatt, emberes adag étellel. Dehogy hagy ő maradékot a tányérján. Az utolsó kicsi knédlidarabbal mosogatásra kész állapotba törli. Dehogy sietett ő. Csak így eszik, ilyen tempóban, mert most pont erre van szüksége.

Férje, az asztal túloldalán épp hogy elkezdte ebédjét. Sovány, cingár emberke.

A nagy nő végigméri. Ó, emberke, sorsod immáron megpecsételtetett. Pont így fog villára tűzni téged is, midőn leszáll a barna est, s az ablakban hunyorgó csillagok mécsvilága kigyúl. Emberke! Téged villára tűz és bekap! Egybe! Határozottan, magabiztosan. Ahogy eszik. Ahogyan él. Kész, vége, emberke!

Tudod már, mi vár rád, ugye. Tudod: ha két hegyvonulat-lábával, formás cipó- karjaival, jégtörő hajó-mellével nyithatatlan bilincsbe szorít. Véged!

Az emberke nem tűnik ijedősnek. Egy ilyen hegyvonulat-nő lábánál éldegélni, völgyeit bebarangolni nyugodalmas érzés lehet. Olyasmi, mint az anyaföldet szeretni. Mondjuk.